Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 16 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Holy Hell op Netflix brengt de geheimzinnige wereld van sektes aan het licht

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Holy Hell, een docu die je inzicht geeft in de geheimzinnige wereld van sektes.

Hoe kan het dat een weldenkend persoon, met een goede baan, een grote groep vrienden en stabiele familie ervoor kiest om onderdeel van een sekte te worden? Hoe kan het dat iemand in de ban geraakt van een leider en zijn gefabriceerde verhalen? En hoe gaat het er bij sektes aan toe achter gesloten deuren? In Holy Hell krijg je meer inzicht in dit soort vragen.

Sektes: een geheimzinnige wereld

“Een sekte is een geloofsgemeenschap met opvattingen en gebruiken die zich onderscheiden van overige geloofsgemeenschappen die behoren tot dezelfde stroming als de sekte. Sekten zijn vaak gesticht door een charismatische leider met een nieuwe leer of openbaring,” schreven we eerder.

Dit vind je misschien ook interessant: Een kijkje achter de schermen bij Tony Robbins: ‘I Am Not Your Guru’ op Netflix

Het mysterie dat om sektes hangt maakt dat ze zo intrigerend zijn. Niemand weet precies wat er gebeurt als je ‘lid’ bent, hoeveel geld er wordt weggesluisd en dus hoeveel mensen überhaupt aanhanger zijn. Net daarom is deze docu zo’n eye-opener.

Holy Hell: meeslepend en intrigerend

In Holy Hell vertelt regisseur Will Allen over zijn ervaringen bij een kleine sekte in Californië. Hij legt nauwgezet uit hoe dat voor hem allemaal begonnen is: ‘het waren de jaren 80 en we wilden iets nieuws’.

Dat nieuwe vonden ze in een charismatisch leidersfiguur dat jonge mensen samenbracht. Hij was speels, artistiek en kon dansen en zingen. Of eigenlijk: hij had alle eigenschappen waar (jonge) mensen naar verlangden. Als je het zo ziet, dan is het begrijpelijk dat sekteleden hem vanaf het begin vertrouwden.

Puur en rauw

Dat vertrouwen bleek gevaarlijk, want al gauw sloeg de speelse sfeer om naar een manipulatief sfeertje. “Als je echt bij God wil komen, dan moet je dingen opgeven. Ben jij bereid om zo ver te gaan?”. Dit soort uitspraken dreef de sekteleden tot abnormaal gedrag.

Must see: miniserie When They See Us op Netflix is gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Gaandeweg kregen de sekteleden steeds meer alarmerende onthullingen van hun sekteleider, de persoon voor wie ze zoveel bewondering hadden. Dat dat uitmondde in grote teleurstellingen, is vast geen verrassing. In de docu klinkt dan ook voornamelijk een stem van kwaadheid, wat van Holy Hell een pure en rauwe docu maakt.

Ben je geïnteresseerd in de fascinerende wereld van sektes, dan is Holy Hell een must see. Zelden krijg je als kijker zoveel inzage in wat er achter de schermen gebeurt bij sektes. Door de getuigenissen van de ex-leden begrijp je beter hoe verstandelijk goed ontwikkelde mensen toch in de val van sektes kunnen trappen.

Bekijk hier de trailer:

Je kunt Holy Hell bekijken op Netflix

Meer Netflix tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️