Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Society 15 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Must see: miniserie When They See Us op Netflix is gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: When They See Us, de heftige Netflix Original over een beruchte Amerikaanse strafzaak.

De serie neemt ons mee terug in de tijd naar 1989. Een witte vrouw werd toen in Central Park in elkaar geslagen en verkracht, waarna vijf zwarte jongens (tussen de 14 en 16 jaar) werden opgepakt. Hun DNA klopte niet met dat van de verkrachter – sterker nog, ze waren niet eens op de plek van het misdrijf geweest.

En toch was hun huidskleur genoeg om ze als verdachte te zien en urenlang te ondervragen, manipuleren en ontzettend ruw te behandelen. De ‘Central Park Five’ moesten uiteindelijk wel ‘bekennen’ en werden als schuldig bestempeld, ook al waren ze dat niet. In 2002 werd de echte dader pas bekend: de vijf jongens hadden na hun veroordeling toen al 5 tot 13 jaar in de gevangenis gezeten.

When They See Us op Netflix

When They See Us vertelt het verhaal van de zaak, maar vooral ook van de jongens en wat zij meegemaakt hebben. Het laat zien hoe oneerlijk alles is verlopen en hoe racistisch de Amerikaanse politie was, en regelmatig zelfs nog is. En o ja, klein detail: Donald Trump himself liet destijds (betaald!) paginagrote advertenties in kranten plaatsen die pleitten voor een herinvoering van de doodstraf om de in zijn ogen schuldige jongens te straffen.

Dat alles maakt je kwaad, machteloos, verdrietig en nog allemaal andere nauwelijks beschrijfbare emoties die je zult ervaren bij het zien van de docu. Maar hoewel de serie enorm aangrijpend is – dat de acteurs mentale hulp kregen tijdens en na het filmen, zegt genoeg – is het ontzettend belangrijk dat zo veel mogelijk mensen dit verhaal zien en horen. Het liefst dit weekend nog.

When They See Us | Official Trailer [HD] | Netflix

Based on a true story that gripped the country, When They See Us will chronicle the notorious case of five teenagers of color, labeled the Central Park Five, who were convicted of a rape they did not commit.

When They See Us bestaat uit 4 afleveringen van 1 à 1,5 uur, die te bekijken zijn op Netflix. Je kunt ze natuurlijk allemaal achter elkaar kijken, maar waarschuwing: de kans is best groot dat je er dan ‘s nachts wakker van ligt. We roepen iedereen op om dit te kijken, maar houd alsjeblieft ook rekening met je eigen grenzen en emoties en neem er de tijd voor.

Meer Netflixtips:

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Must see: miniserie When They See Us op Netflix is gebaseerd op een waargebeurd verhaal
Sluiten