Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 7 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Sustainable op Netflix laat zien hoe het voedsel van de toekomst eruit moet zien

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Sustainable, een documentaire over de duurzaamheid van ons voedselsysteem – of eigenlijk het gebrek daaraan.

Zeg eens eerlijk: weet jij precies waar je eten vandaan komt? Hoe sperziebonen groeien, wat ‘biologisch’ eigenlijk precíes inhoudt, hoe het er tegenwoordig überhaupt aan toegaat op boerderijen? Waarschijnlijk niet. We importeren groenten en fruit alsof het een lieve lust is, maar hebben geen enkele connectie met de mensen die ons eten produceren. We realiseren ons niet hoe afhankelijk we eigenlijk zijn van boeren, en hoe belangrijk het is dat zij ethische keuzes maken.

Want omdat grote landbouwbedrijven nu alleen maar zoeken naar manieren om op de korte termijn zo veel mogelijk te produceren naar onze wensen, is ons voedselsysteem helemaal niet meer houdbaar en stabiel op de lange termijn. Niet qua duurzaamheid, maar ook niet qua economie.

Sustainable: een docu over de toekomst van ons voedsel

Dat moet dus anders – en dat is precies waar de docu Sustainable over gaat. Die bespreekt hoe we voedsel op een duurzame manier kunnen produceren, en dus ook hoe we in de toekomst anders moeten gaan eten (en die invloed gaat verder dan ‘geen Big Macs meer’). “We willen mensen niet alleen de komende 50 jaar kunnen voeden, maar duizenden jaren.”

SUSTAINABLE – Documentary Trailer (2016)

SEE THE FILM: http://sustainablefoodfilm.com/ SYNOPSIS: A vital investigation of the economic and environmental instability of America’s food system, from the agricultural issues we face – soil loss, water depletion, climate change, pesticide use – to the community of leaders who are determined to fix it.

Sustainable gaat in op problemen die er nu ontstaan in de landbouw, maar ook over onze relatie met de planeet in het algemeen en wat we moeten doen om de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties. Er wordt een heleboel informatie gegeven, maar er komen ook allerlei inspirerende boeren en andere mensen aan het woord die het systeem willen verbeteren.

Want het kán echt anders – we moeten alleen wat meer gaan nadenken over wat er vooraf is gegaan aan die heerlijke maaltijd. Voor wie daar nu al mee beginnen, is de anderhalf uur durende docu te bekijken op Netflix.

Meer docu’s op Netflix:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sustainable op Netflix laat zien hoe het voedsel van de toekomst eruit moet zien
Sluiten