Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 14 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Hello festivalseizoen! Deze 5 duurzame festivals wil je dit jaar niet missen

De Summer of Love is begonnen en met zoveel festivals is het even zoeken waar jij naartoe wilt. Wij zetten de meest gezellige en vooral groene festivals voor je op een rij. Feestjes waarbij je dus meer doet dan alleen dansen maar ook met een betere wereld bezig bent. Dat klinkt als muziek in de oren toch?

Zo herken je een duurzaam festival

Wist je dat daar een speciaal label voor is? Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland. Het is gekoppeld aan locaties waar evenementen gehouden worden. Festivals kunnen het milieueffect verminderen door keuzes te maken in bijvoorbeeld vervoer, locatie, catering en stroomvoorziening.

Dit zijn onze favoriete groene festivals:

MadNes

Het ultieme eiland gevoel beleef je bij MadNes op Ameland. Van 1-3 juli kan je terecht bij dit surf, skate en muziek festival. Geniet van (kleine) bandjes zoals Will and the People en De Likt. Wat het leukst is aan MadNes? Misschien toch wel het culturele programma. Kruip in die latin vibe en doe mee aan een salsa workshop.

Daarnaast kan je ook leren skate dancen of meedoen met een toffe wildpluk workshop. Wat MadNes lekker groen maakt? Ze werken alleen met bio afbreekbaar servies, tasjes van gerecyclede MadNes banners en duurzame stroom van zonne-energie. Fingers crossed dat het zonnetje gaat schijnen dat weekend.

Welcome to the Future

In recreatiegebied Het Twiske vindt Welcome to the Future plaats. Een waanzinnig mooi stukje groen aan de rand van Amsterdam. Welcome to the Future staat niet alleen bekend om de fantastische line-up maar ook vanwege hun groene kijk op feestvieren. Dans op de beats van Joris Voorn en Tom Trago.

Waarom dansen de ultieme vorm van self-care is

Je honger stillen, kan op een duurzame manier. Al het eten dat hier geserveerd wordt, is namelijk 100% biologisch. Bovendien draait het festival geheel op groene stroom en wordt het afval gerecycled. Een heerlijk dans festival met een duurzaam randje. Daar willen we er meer van. Ga naar WTTF op zaterdag 23 juli.

Lowlands

Natuurlijk mag Lowlands niet in dit lijstje ontbreken. Zij werken altijd hard aan de verduurzaming van de festivalscene. Sinds 2010 al zijn al hun disposables zoals borden, bekers en bestek, compleet recyclebaar. Ook hebben ze de grootste solar carport ter wereld gebouwd waarmee jaarlijks zo’n 10.000 huishoudens van groene stroom wordt voorzien.

Zo duurzaam is Lowlands festival dit jaar écht (spoiler: hier wil je heen)

Super mooie initiatieven maar ook hierom zou je naar Lowlands moeten, met artiesten als Stromae, Arctic Monkeys en The Opposites wordt het dak eraf geknald. Daarnaast kan je meedoen aan toffe experimenten zoals ‘digitaal biechten’ en ‘wat heb jij in je broek’. Lowlands vindt plaats van 19-21 augustus in Biddinghuizen.

Mysteryland

Wist je dat Mysteryland meerdere malen in de prijzen is gevallen als een van ’s werelds groenste festivals ter wereld? In 2015 bijvoorbeeld kregen ze de EE Music Award voor de hoogste vermindering in energie consumptie van alle Europese festivals. Dit jaar hanteert het festival een ‘leave no trace’ policy. Dat betekent dat alle bekers, sigaretten en ander afval wordt opgeruimd wanneer het festival afgelopen is. Een waanzinnig initiatief maar niet alleen daarom moet jij naar Mysteryland.

https://www.bedrock.nl/tutorial-een-dansoefening-om-te-leren-loslaten/

De line-up is waanzinnig met DJ Snake, Paul Kalkbrenner en Armin van Buuren. Dat is pas de line-up van het ene podium. Carl Cox himself host een podium met o.a. Sven Fath en Christhper Coe. Meer met de billen schudden kan ook bij de Vunzige Deuntjes stage waar Bizzey draait en Ronnie Flex. Kortom: voor ieder wat wils. Mysteryland vindt plaats van 26-28 augustus.

Surfana Festival

Nog zo’n gezellig en groen festival: Surfana, gehouden midden in Nationaal Park Kennemerduinen. Groener kan dus bijna niet. Van 9-11 september komen alle surf minded people hierheen om te genieten van de muziek, waanzinnige natuur en toffe workshops. Doe bijvoorbeeld mee aan een ijsbad of leer erotisch borduren. Zin in een sportieve uitdaging? Acro yoga of een lesjes golfsurfen it is.

IJsbaden zijn al een tijd populair: maar waarom (en hoe gezond zijn ze)?

Bovendien heeft Surfana festival een zero waste beleid wat betekent dat ze zo min mogelijk afval willen produceren, er wordt dan ook geen single use plastic gebruikt. Daarnaast is alle decoratie gemaakt van gerecycled materiaal en kan je inspiratie opdoen in de Zero Waste Lounge.

Het leukst aan Surfana is misschien wel dat je hier met het hele gezin heen kan. Het is een ratjetoe aan mensen met allemaal een ding gemeen: het zijn rasechte levensgenieters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️