Eline Hoffman
Eline Hoffman Betere wereld 24 apr 2017
Leestijd: 4 minuten

De festivals kleuren groen: de trend van duurzaamheid en bewustwording

Dansen tot je voeten pijn doen, drankjes nuttigen in het gras en al chillend genieten van lekkere deuntjes. Dat is over het algemeen de beleving die jij en ik zullen hebben bij het bezoeken van een festival. In ons land worden jaarlijks meer dan 800 festivals georganiseerd, en op een groeiend aantal festivals staan de thema’s duurzaamheid en bewustwording steeds hoger op de agenda (bij sommigen zelfs bovenaan). Maakt de festivalbeleving nog een stukje beter, toch? Dit zijn de vijf leukste festivals waar je heerlijk én eerlijk kunt genieten.

DGTL

Het afgelopen paasweekend dansten zo’n veertigduizend techno-liefhebbers de hele avond op groene stroom. DGTL, jaarlijks georganiseerd op de NDSM-werf, won vorig jaar de ‘Greener Festival Award 2016’ en is daarmee één van de koplopers van duurzame festivals. Met hard-cups in plaats van wegwerpbekers, een podium dat draait op zonne-energie en fosfaatherwinning uit urine maakt DGTL haar doel – duurzaamheid continu top-of-mind houden – waar. De catering op het festival is bovendien volledig vleesvrij, wat een aanzienlijke besparing op CO2-uitstoot en waterverbruik oplevert.

Welcome to the Village

‘Aanpak klimaatverandering.’ ‘Beschermen van ecosystemen, bossen en biodiversiteit.’ ‘Einde aan honger, zorgen voor voedselzekerheid en duurzame landbouw.’ Het zijn enkele van de zeventien punten die in 2015 opgesteld zijn door 193 wereldleiders tijdens de VN-top in 2015 in New York. Het Sustainable Development Goals-document vormt de inspiratiebron voor Welcome to the Village.

Tijdens dit festival creëren de organisatoren een soort mini-maatschappij; bezoekers zijn naast muziekliefhebbers en sponsoren ook proefkonijnen van nieuwe initiatieven. Door samen te werken met community’s, kennisinstellingen, ondernemers, nieuwkomers, jong, oud en vele anderen testen de organisatoren een veranderende, betere en duurzame samenleving uit. Welcome to the Village vindt plaats van 21 tot 23 juli bij De Groene Ster in Leeuwarden.

De Zon Festival

Op De Zon Festival vind je geen vlees en vis bij de eettentjes. Wél de lekkerste vegetarische gerechten, een zonnige vakantiesfeer, gezelligheid, liefde en vriendschap. Want bij dit festival draait het niet om een line-up vol internationale (dure) namen of om massaconsumptie, maar om samen genieten. Nieuwe vrienden maken, even weg uit de dagelijkse sleur, heerlijk dansen onder de zon en – wie weet – de liefde bedrijven, vinden de organisatoren het allerbelangrijkst. Het is zelfs zo dat je eerst een tocht moet maken op een vlot over het water voordat je de timetable kunt bekijken. De Zon Festival is op 4 juni bij Blijburg Aan Zee.

Welcome to the Future

Ben je bezoeker van Welcome to the Future, dan feest je geheel in het groen. Welcome to the Future is één van de tien groenste festivals ter wereld en onderdeel van de ‘Green Deal’: een samenwerkingsafspraak tussen festivals met als doel de hoeveelheid afval op festivals te verkleinen, afval te scheiden en meer en beter te recyclen. The Green Deal werd gelanceerd tijdens ADE Green, een conferentie die gaat over het verduurzamen van de festival- en eventscene. Op Welcome to the Future is al het voedsel 100% biologisch, wordt afval gerecycled, maken ze gebruik van groene stroom, wordt geen flesje verspild en streven ze de leave-no-trace filosofie na. Duurzaam dansen tijdens Welcome to the Future kan op 22 juli bij Het Twiske in Amsterdam.

Burning Man – Where the Sheep Sleep

“We trachten onze cultuur te beschermen voor commercie en we geloven in deelname in plaats van consumptie,” luidt een stukje toelichting van één van de tien principes van de Burning Man community. Het van oorsprong Amerikaanse festival dat is ontstaan vanuit de viering van de zonnewende brengt kunst, feest, excentriciteit, vrije liefde en zelfexpressie samen tot één grote mengelmoes in de woestijn van Nevada.

In 2016 was deze beleving met het festival Where the Sheep Sleep voor het eerst ook op Nederlandse bodem te vinden. Een ticket was alleen weggelegd voor leden van Burning Man Nederland. De organisatoren wilden namelijk participanten in plaats van toeschouwers. Samen creëerden zij een (tijdelijke) zelfvoorzienende gemeenschap met delen, saamhorigheid en zelfexpressie als centrale pijlers. De festivalbeleving van Where the Sheep Sleep werd gecreëerd door de bezoekers zelf, want jij als enige bent verantwoordelijk voor je eigen ervaring, vindt de organisatie. Over een eventuele editie in 2017 is nog niets bekend.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
De festivals kleuren groen: de trend van duurzaamheid en bewustwording
Sluiten