Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 28 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

The Sex Issue: hoe goed (of slecht) is goedmaakseks voor je relatie?

Waar de één enkele dagen nodig heeft om bij te komen van een ruzie met zijn of haar lover, zweert de ander juist bij een potje flinke goedmaakseks om weer bij te komen van een verhitte discussie. Maar hoe goed is zulke goedmaaksseks nu eigenlijk voor je relatie?

Net na een ruzie het bed induiken om de ongemakkelijke sfeer van de discussie die net plaatsvond te sussen: hoe slim is dat eigenlijk?

Goedmaakseks

De meeste mensen hebben vast weleens gehoord van de term ‘goedmaakseks’, maar niet iedereen weet waarschijnlijk dat het ook weleens ‘excuses-seks’ wordt genoemd. Want dat is waar goedmaakseks eigenlijk op neer komt. Seks om het goed te maken.

Goedmaakseks begint meestal met een argument. “Veel koppels voelen namelijk afstand na een ruzie of discussie,” legt psycholoog Julie Gottman uit. Die afstand in de relatie zorgt voor angst en onzekerheid.

De wetenschap achter een gebroken hart (én hoe je ‘m weer kunt lijmen)

Door die onzekere emoties kunnen de partners de behoefte gaan voelen om die verloren verbinding zo snel mogelijk te verzoenen: en wel met seks. Het is immers dé manier waarmee je je aan elkaar hecht als koppel en waarmee je je direct geliefd voelt door de ander.

Hoe belangrijk is seks?

Natuurlijk is seks niet in elke relatie even belangrijk, zo schreven we al eerder. Voor sommige koppels is het voldoende om eens in de maand fijne seks te hebben, terwijl andere stellen veel vaker tussen de lakens willen kruipen voor stomend hete seks.

Afhankelijk van welke prioriteit jij en je partner geven aan seks en de frequentie daarvan, zou je je kunnen afvragen of goedmaakseks inderdaad een duurzame oplossing is na dat eenzame gevoel na een ruzie.

Is goedmaakseks goed of slecht voor mijn relatie?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: goedmaakseks is niet per definitie slecht voor relatie, zegt Julie tegen MindBodyGreen. Tenminste, als de goedmaakseks samen gaat met een andere vorm van geruststelling. Oftewel: een manier waarop jij je veilig voelt in je relatie, los van seks.

8 tekenen dat je onzeker bent in je relatie (volgens een psycholoog)

Heb jij vooral seks nodig of de bevestiging in bed van je partner om je goed te voelen over jullie relatie, dan kan je je afvragen of goedmaakseks inderdaad een lucratieve oplossing is voor het onveilige gevoel na een ruzie. Waarschijnlijk is het antwoord dan ‘nee’.

Is dat echter niet het geval, en vind je naast de slaapkamer nog een manier om je veilig te voelen in je relatie, dan hoeft er niets mis te zijn met een potje heerlijke goedmaakseks, zegt de psycholoog.

Andere manieren om je veilig te voelen in je relatie

Een andere manier vinden om je veilig te voelen in een relatie, kan zijn dat je partner bepaalde woorden gebruikt om jou gezien en geliefd te laten voelen of dat de ander iets liefs voor je doet. Wat ook helpt, is om na een mooi gesprek met elkaar te knuffelen, zo blijkt.

Voor een groot, internationaal wetenschappelijk onderzoek waarbij maar liefst 70.000 (!) mensen werden ondervraagd uit 24 verschillende landen, werden stellen met én zonder een (zelfbenoemd) geweldig seksleven met elkaar vergeleken.

Knuffelen

Eén van de bevindingen was dat 96 procent van de stellen die niet knuffelden een verschrikkelijk seksleven had. Slechts vier procent van de niet-knuffelaars zei toch een geweldig seksleven te hebben.

Met andere woorden: knuffelen kan minstens zo belangrijk zijn als de daad zelf. Of het nu gaat om het goedmaken met elkaar na een ruzie, of voor een gezond seksleven in het algemeen.

Door een break-up? Zó herstel je een gebroken relatie (volgens een psycholoog)

Goedmaakseks hoeft dus niet per se slecht te zijn voor je relatie als je samen ook andere manieren vindt om je veilig en geborgen te voelen bij elkaar. Als je goedmaakseks vervangt voor verbale geruststelling of andere fysieke aanraking, pas dan is goedmaakseks niet goed voor je relatie.

Laat elkaar op dus verschillende manieren weten dat je van elkaar houdt: met lieve woorden, gebaren en knuffels. En dan komt die seks vanzelf wel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️