Kim van der Blom
Kim van der Blom Welzijn 28 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Sportschoolangst: waarom jij je ongemakkelijk voelt tijdens het sporten

Misschien was het wel jouw goede voornemen van het jaar om weer naar de sportschool te gaan. Heb je toch elke keer weer een smoesje klaar om niet te gaan? Komt dit omdat je geen zin hebt of omdat je eigenlijk niet durft. Sporten in de sportschool, het kan soms wat intimiderend of zelfs eng zijn. Je bent niet de enige, want sportschoolangst komt bij veel mensen voor.

Hier lees je hoe je met sportschoolangst om kunt gaan.

Sportschoolangst: wat is het?

Begin jij al te zweten voordat je de sportschool binnenstapt? Dit kan zijn omdat je last hebt van sportschoolangst. Dit kan komen omdat je niet weet wat je moet doen of bang bent over hoe je eruit ziet tijdens het sporten. Het komt vaker voor dan je misschien denkt. MyProtein deed hier onderzoek naar en kwam met de volgende resultaten.

Wel 42 procent van mensen die naar de sportschool gaan kampt met sportschoolangst. Daarnaast stresst 30 procent over of ze het wel goed doen en een andere 38 procent is bang dat anderen oordelen over hoe ze sporten. Dit betekent dat bijna 90 procent op de een of andere manier last heeft van sportschoolangst. Zelfs collega’s geven aan dat ze het ongemakkelijk vinden om te zweten of bang zijn om per ongeluk een scheetje te laten tijdens bijvoorbeeld een yogales.

Ook corona kan een rol spelen bij sportschoolangst. Misschien ervaar jij wel angst, doordat je bang ben dat het te druk zou zijn in de sportschool. Het gevoel van terug naar ‘normaal’ gaan, kan sommige een gevoel van angst geven.

Angststoornissen zijn één van de meest voorkomende mentale problemen volgens American Psychiatric Association. Zo’n 15 procent van de volwassene in Nederland heeft last van angststoornissen volgens Trimbos.

Hoe kom ik er vanaf?

Je wil er natuurlijk voor zorgen dat je de sportschool niet hoeft te ontwijken. Hoe kom je van de angst af die je voelt als je naar de sportschool gaat? Op TikTok is er nu een nieuwe trend die je hier misschien mee kan helpen. De ‘shy girl work-out’ is een trend speciaal bedacht voor mensen met sportschoolangst. De trend met al meer dan 142 miljoen views is bedacht om je zelfverzekerder te laten voelen tijdens het sporten.

Hoe ga je aan de slag?

De ‘shy girl work-out’ zijn work-outs die zich focussen op de borst, benen en armen. Door voor jezelf een doel te bepalen en hier op de focussen, vergeet je misschien volledig de angst die je hiervoor voelde. Zet je koptelefoon met jouw favoriete work-outplaylist op om je helemaal te focussen op jezelf. Daarnaast heb je er vaak maar weinig attributen voor nodig. Weg met de stress om hoe je een work-out nou precies moet doen. Doe je liever iets anders, dat kan ook! Deze work-out gaat er vooral om dat je je op je gemak voelt.

Door ervoor te kiezen om de work-outs op één plek te doen, vermijd je de kans dat je interacties krijgt met veel mensen. Ook dit kan de drempel om naar de sportschool te gaan, verminderen. Vind je het eng om alleen te sporten? Neem een vriend mee naar de sportschool. Hierdoor kan de sportschool leuker en socialer worden, en vooral minder stressvol.

@nataleebfitness

ultimate shy girl workout🫶🏾 #fyp #gymgirl

♬ original sound – nataleebfitness

Durf je nou echt niet meer naar de sportschool, probeer dan thuis te sporten. Op YouTube staan veel workouts of klasjes die je vanuit je woonkamer kunt volgen. Je kan meer in je eigen huis doen, dan je misschien denkt. Van cardio tot pilates tot zumba lessen. Probeer op deze manier je zelfvertrouwen terug te winnen. Wanneer je je dan zelfverzekerder over het sporten voelt, kun je het weer in de sportschool proberen.

Dit is Jane Fonda’s (85) beste tip om een depressie tegen te gaan

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️