Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 16 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is Jane Fonda’s (85) beste tip om een depressie tegen te gaan

Wijsheid komt met de jaren zeggen ze niet voor niks. Actrice en fitness guru Jane Fonda deelde onlangs haar beste tip om een depressie tegen te gaan op latere leeftijd. De actrice was de laatste jaren nog in de Netflix serie Grace & Frankie te zien en kan op 85-jarige leeftijd haar kleinzoon van drie nog optillen, dus als je van iemand advies wilt aannemen is het van Fonda wel.

Jane Fonda was jarenlang actrice, maar werd wereldwijd bekend toen ze in 1982 doorbrak met haar fitness video ‘Jane Fonda’s Workout‘. Deze video werd de best verkochte video van dat jaar en werd meer dan één miljoen keer verkocht. Uiteindelijk bracht Fonda 23 work-out video’s op VHS-videobanden uit en verkocht ze 17 miljoen exemplaren.

Mentale gezondheid blijven boosten

Jane Fonda’s passie voor bewegen wordt alleen maar sterker naarmate ze ouder wordt. De 85-jarige actrice en klimaatactivist moedigt haar 2,1 miljoen Instagram-volgers dan ook regelmatig in posts aan om te blijven bewegen.

Onlangs deelde ze op een evenement van H&M dat zweten niet de enige reden is waarom ze nog steeds veel beweegt. Het helpt Fonda ook haar mentale gezondheid onder controle te houden.

‘Ik wist niet dat beweging zo belangrijk was om te doen tot ik in de dertig was,’ zei ze op het event. Ze grapte dat ze de hele maand ongesteld was vroeger op school, zodat ze gymlessen kon skippen.

‘Pas toen ik eind dertig, begin veertig was, begon ik echt actief te worden. Het leven voordat ik actief was, was lang niet zo goed als toen ik begon te bewegen’, geeft de actrice eerlijk toe.

Beste manier om een depressie te bestrijden

Toen Fonda steeds meer prioriteit begon te geven aan dagelijks bewegen, merkte ze dat haar geestelijke gezondheid enorm verbeterde. Daarom blijft ze ook nog steeds actief trainen op 85-jarige leeftijd om die voordelen van bewegen mee te pakken. ‘Ik kom uit een lange rij van depressieve familieleden en de beste manier om depressie te bestrijden is door te bewegen’, aldus de actrice.

De conclusie van de actrice is niet alleen op haar eigen ervaring gebaseerd, maar wordt ook wetenschappelijk onderbouwd. Volgens de American Psychological Association kan regelmatige lichaamsbeweging gevoelens van stress, angst en depressie helpen verminderen.

Dat komt omdat elke vorm van beweging, of je nu gaat wandelen of gewichtheffen in de sportschool, ervoor zorgt dat er chemische stoffen in de hersenen vrijkomen die je humeur kunnen verbeteren. Bewegen kan ook helpen om je focus van negatieve gedachten af te halen blijkt uit onderzoek van Mayo Clinic.

Krachttraining en weerstandsbanden

Wat voor vorm van bewegen doet de 85-jarige actrice op dit moment dan nog? Aan SELF vertelt ze dat ze de voorkeur geeft aan lichte krachttraining en het het gebruiken van weerstandsbanden in haar trainingen. Ze traint dan elke spiergroep: ‘langzaam en zeer bewust’, aldus Fonda.

Jalou Langeree, wereldkampioen kitesurfen, had een depressie: ‘Het lege gevoel bleef’

Wauw, en dat op 85-jarige leeftijd. Zo willen we allemaal wel oud worden, toch? Go Jane!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️