Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 13 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

Zo verminder je jouw PMS-klachten met seed cycling

Heb je last van onregelmatige menstruatiecycli, een opgeblazen gevoel, moodswings, hoofdpijn en andere hormonale klachten? Seed cycling is de onvolprezen methode die PMS-klachten kan verminderen door je hormonen weer terug in balans te brengen. Minder menstruatieklachten door pitten en zaden te eten? Daar wilden wij meer van weten.

Voordat we in de pitten en zaden duiken, delen we even een korte biologieles over je menstruatie. Je menstruatie bestaat uit twee fases. De folliculaire fase bestaat uit de eerste veertien dagen van je cyclus. In deze fase rijpen je eicellen en neemt het hormoon oestrogeen geleidelijk toe, totdat het op een piekniveau is net voor de ovulatie.

De luteale fase zijn de veertien dagen na de ovulatie. Dan hoort er veel van het progesteronhormoon in je lichaam te zitten.

In een perfecte wereld is er precies de juiste hoeveelheid van de hormonen oestrogeen of progesteron in je lichaam tijdens je cyclus. Door stress, voeding, spijsverteringsproblemen en het drinken van koffie en alcohol is dit in de realiteit niet altijd het geval. Je hormonen zijn dan niet in balans tijdens je cyclus. Hierdoor kun je klachten krijgen als hoofdpijn, rugpijn, een opgeblazen gevoel, een kort lontje of suiker cravings. Klachten die bijna iedere vrouw helaas wel herkent.

Voordelen van seed cycling

Seed cycling kan een eenvoudige, natuurlijke oplossing zijn voor PMS-klachten. Seed cycling heeft veel voordelen: het is eenvoudig aan je voeding toe te voegen, gezond voor je lichaam, goedkoop en lekker.

Ook als je geen veranderingen in je menstruatieklachten merkt, is het gezond voor je lichaam om meer pitten en zaden te eten. Het kan dus geen kwaad en heeft geen nadelige bijwerkingen. Klinkt goed, toch?

Wat is seed cycling?

Seed cycling houdt in dat je in de twee verschillende fases van je cyclus verschillende soorten zaden en pitten eet, om in de eerste helft je oestrogeenlevels te boosten en in de tweede helft je progesteronlevels.

De buitenkant van de zaden bevatten lignanen, een stof die overtollige hormonen aan elkaar verbindt en de olie uit zaden bevat essentiële vetzuren die de bouwstenen vormen voor de aanmaak van hormonen.

Wanneer is seed cycling een goed idee?

Maisie Hill raadt in haar boek ‘De Cyclus strategie’ aan dat seed cycling vooral geschikt is als je geen of onregelmatige cycli hebt, licht of juist zwaar bloedverlies, een korte luteale fase of PMS. Kortom, bijna iedere vrouw met een vorm van menstruatieklachten kan er baat bij hebben.

Thuis proberen? Zo ga je te werk

Om te beginnen met seedcyclen heb je vier verschillende soorten pitten en zaden nodig: zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad en sesamzaad. De zaden en pitten kun je gewoon in iedere supermarkt kopen. Je kunt de zaden innemen door één eetlepel over je ontbijt, soep of salade te gooien of fijnmalen tot een pitten en zaden mengsel. Zo doe je dat:

Stap 1: Maak een mengsel van pompoenpitten en lijnzaad

Je cyclus begint op de eerste dag dat je ongesteld wordt, dus maak dit mengsel kort voordat je verwacht ongesteld te worden. Gooi zeven eetlepels pompoenpitten en lijnzaad in een koffiebonen maler of dry blyde van je blender en vermaal het langzaam. Bewaar het mengsel in een afgesloten bakje in je koelkast en vriezer.

Stap 2: Voeg het mengsel toe aan je voeding

Zodra je ongesteld bent geworden, voeg je de aankomende veertien dagen elke dag één eetlepel van het zaden en pittenmengsel toe aan je havermout ontbijt, soep, salade of op je groente tijdens het avondeten. Het is belangrijk dat je de zaden elke dag consistent inneemt.

Stap 3: Maak een mengsel van zonnebloempitten en sesamzaad

Maak op dag dertien het sesam-en-zonnebloemzaadmengsel als voorbereiding op de komende veertien dagen. Maal zeven eetlepels sesam- en zonnebloempitten tot een papperig mengsel. Bewaar het mengsel in de koelkast of vriezer in een luchtdicht bakje.

Stap 4: Eet het mengsel van sesam en zonnebloempitten

Voeg de komende veertien dagen elke dag een eetlepel van het sesam- en-zonnebloemzaadmengsel toe aan je avocadotoast, fruitsalade of chiapudding ontbijtje.

Minder PMS-klachten en betere vruchtbaarheid

Danica Thornberry is acupuncturist en gebruikt seed cycling al een lange tijd in haar werk, ze legt uit op Goop: “Binnen één tot twee maanden kan seed cycling je vrouwelijke hormonen stabiliseren.”

Wat gebeurt er allemaal in je lichaam vóór je ongesteld wordt?

Thornberry heeft in haar praktijk verbetering gezien in PMS-symptomen zoals minder hoofdpijn, minder acné en je minder prikkelbaar voelen. Ook kan seed cycling helpen bij een betere vruchtbaarheid en het krijgen van een regelmatigere cyclus.

Geen wetenschappelijk bewijs

Er is niet genoeg onderzoek gedaan om wetenschappelijk te bewezen of seed cycling werkt. De aanname is dat de gezonde voedingsstoffen die in de zaden en pitten zitten je gezondheid ondersteunen en daarbij ook je menstruatiecyclus.

Zo zit in pompoenpitten veel zink wat kan helpen bij het ontwikkelen van de eicel. Selenium en vitamine E uit zonnebloempitten kunnen als antioxidanten werken en je oestrogeenspiegel in balans houden. Ook bevatten zaden veel vezels die je darmen ten goede komen. Mocht het dus geen verandering brengen in je menstruatiecyclus, dan komt het sowieso de gezondheid van je lichaam ten goede.

Dó try this at home

Ik heb zelf last van een onregelmatige cyclus en veel hoofdpijn, dus ik ga seed cycling proberen. Are you with me? Je leest dit artikel niet voor niets! Het heeft in mijn ogen vooral gezondheidsvoordelen en ik heb niet zoveel te verliezen (behalve ellendige hoofdpijnaanvallen).

Als je het zelf ook gaat proberen, houd dan rekening dat het twee maanden kan duren voordat je verandering kunt merken in je klachten. Ik zal mijn ervaringen ook hier delen op BEDROCK. Good luck and keep you posted!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️