Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psychologie 11 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Girl op Netflix is een must-see over gender en identiteit in de danswereld

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer tippen we Girl, een fantastische film over transgender zijn en identiteit.

Girl is het debuut van Lukas Dhont, een Vlaamse filmmaker van amper 27. Dat dat debuut een succes was, moge duidelijk zijn: Girl viel 4 keer in de prijzen op het filmfestival van Cannes, onder meer voor beste debuut van het hele festival. Dat belooft wat dus.

Girl: over het ongeduld bij een geslachtstranformatie

Girl vertelt het verhaal van de 15-jarige Lara. Lara is geboren als jongen, maar eigenlijk identificeerde ze zich altijd al met het vrouwelijke geslacht. Dat maakt dat ze op een gegeven moment maar één ding wil: een meisje worden.

Dit vind je misschien ook interessant: Genderdysforie, en dan? Joep ging het traject in om een man te worden

In die droom wordt ze gesteund door haar familie en ook op school wordt haar transformatie niet onder stoelen of banken gestoken. Maar de geslachtsverandering gaat langzaam, terwijl het voor Lara juist niet snel genoeg kan gaan.

Competitieve balletwereld

Daarbij komt ook nog eens dat Lara een professionele balletcarrière ambieert. Ze zit daarvoor op een speciale balletschool, een milieu dat extra druk uitoefent op Lara’s geslachtstransformatie. Want waar de meisjes uit haar klas al sinds hun twaalfde op pointes hebben leren dansen, kan Lara hiermee pas op latere leeftijd starten. Deze achterstand maakt het voor Lara extra lastig.

Zo botst Lara gedurende de hele film op de grenzen van haar ambities. Het én vrouw én professionele ballerina willen zijn, is een loodzware taak – al helemaal als 15-jarige puber.

Lees ook: Je dromen als kind of puber zijn niet uitgekomen: waarom dit oké is

Los van het feit dat Girl een prachtig en eerlijk verhaal vertelt, wordt het verhaal ook nog eens subliem vertolkt door hoofdrolspeler Victor Polster. De film geeft je een unieke inkijk in het proces van geslachtsverandering, de leefwereld van tieners en een keiharde danswereld.

Daar wordt een mens alleen maar empathischer mens van, iets wat we ten volste aanmoedigen.

Bekijk de volledige trailer hier:

Meer Netflixtips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️