Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 12 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Elke week naar de sauna gaan, hoe goed is dat eigenlijk voor je?

Vind jij een bezoekje aan een stomende sauna ook zo ontspannend? Good for you, want aan zo’n saunabezoekje zitten veel voordelen. We zetten die gezondheidsvoordelen van de sauna voor je op een rijtje – en natuurlijk kijken we ook even naar de nadelen.

De gezondheidsvoordelen van naar de sauna gaan

Een betere weerstand

Naar de sauna gaan verbetert je weerstand. Uit onderzoek vanuit Berlijn is bijvoorbeeld gebleken dat de sauna jouw bloedsomloop stimuleert en jouw immuunsysteem verbetert. Dat komt door de reactie van jouw lichaam op het verschil tussen warm en koud.

Hierdoor maakt jouw lichaam meer witte bloedcellen aan, en dat zorgt voor een betere weerstand tegen bijvoorbeeld verkoudheid en de griep. Nu we de herfst en uiteindelijk de winter weer ingaan, kan dat goed van pas komen.

Je weerstand opbouwen? 6 natuurlijke manieren om fit en gezond te blijven

Goed voor je doorbloeding

Over je doorbloeding gesproken: op ahealthylife.nl lezen we dat na een sessie van 10 tot 20 minuten sauna de hartslag met 50% tot wel 75% stijgt. Dat zorgt voor een belasting op de hartspier die vergelijkbaar is met stevig wandelen – maar dan gewoon terwijl je stilzit.

Dat betekent overigens niet dat je door naar de sauna te gaan ook vet verliest of afvalt. Je kunt na je saunabezoekje wel een kilo lichter zijn – maar dat komt omdat je veel vocht verloren bent door het zweten. Als je genoeg drinkt (and you should!), dan herstelt de vochtbalans in jouw lichaam zich snel weer.

Een schone, sterke huid

We hoeven je vast niet te vertellen dat je onwijs gaat zweten in de sauna. Jouw lichaam wil de warmte kwijt, en doet dat door het produceren van zweet. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de poriën open gaan staan. Je raakt hierdoor vocht, overtollig talg en ander vuil kwijt, blijkt uit onderzoek van Dr. Doreen Kowatzki.

Ook is bewezen dat jouw huid niet alleen schoner, maar ook echt sterker wordt van de sauna. Dat komt doordat de beschermlaag van jouw huid versterkt wordt, en de hoornlaag extra gehydrateerd is na een saunabezoekje.

Zo herken je jouw huidtype (en hoe je deze verzorgt)

Verlichting van spierpijn

Heb jij vaak of snel last van spierpijn? Dan kan de infrarood sauna wel eens iets voor jou zijn, blijkt uit onderzoek door het Medisch Spectrum Twente in Enschede. In deze sauna zit je voor infrarode stralen die jouw lichaam (en dus spieren) diep binnendringen. Dit zorgt ervoor dat jouw spieren ontspannen, en dat geeft verlichting van je spierpijn.

Vaak last van spierpijn? Zo voorkom je het

Zitten er ook nadelen aan de sauna?

Bovenstaande voordelen beloven veel goeds, maar zitten er eigenlijk ook nadelen aan de sauna? Het korte antwoord hierop is ja, de sauna is niet geschikt voor iedereen.

Heb je last van diabetes of hart- en vaatziekten, of slik je bepaalde medicijnen, dan kan het goed zijn om eerst met je huisarts te overleggen voordat je die hete sauna’s instapt. Onze vuistregel is: bij twijfel altijd checken.

Een ander nadeel van de sauna is de prijs. Een gemiddeld dagje sauna kost voor alleen de entree al 30 euro, en dan heb je daar nog geen eten/drinken bij gekocht mocht je dat willen. Ook zitten er geen eventuele behandelingen bij die prijs inbegrepen. Een dagje naar de sauna kan dus flink in de kosten lopen, helemaal als je besluit om meerdere keren per maand te gaan.

Waarschijnlijk doe jij deze 6 dingen helemaal fout in de douche

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️