Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 17 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

5 x de perfecte voeding voor een gezonde huid (aldus een huidexpert)

Een gezonde en stralende huid: wie wil dat nou niet? Hoewel je eindeloos cremes kunt smeren, facials wonderen kunnen doen en jouw huidtype kennen én juist verzorgen kan helpen bij een gezonde huid, komt schoonheid uiteindelijk vooral van binnenuit. Daarom tips Renske Ypma, oprichter van De Huidkliniek vijf essentiële voedingstips om je huid van binnenhuid gezond en strak te houden.

Wist jij al dat deze vijf voedingsbronnen cruciaal zijn voor het onderhouden van een gezonde en stralende huid?

Voeding voor een gezonde huid

Niet voor niets zegt men dat je lichaam ‘jouw tempel’ is. Dat ene frietje op z’n tijd kan natuurlijk geen kwaad, maar wanneer je stelselmatig je lichaam verwaarloost, geen gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, niet voldoende varieert in voeding, niet voldoende sport of water drinkt en wel wijntjes bij de vleet, tja dán maak je het lichaam natuurlijk ook lastiger om haar werk te kunnen doen.

Hoe gezond is sinaasappelsap? En 3 andere misvattingen over voeding uitgelegd

Je kunt last krijgen van vermoeidheid en ook je huid kan daar onder gaat lijden. Met deze vijf voedingsbronnen zorg je in elk geval voor een gezonde en stralende huid van binnenuit!

1. Vitamine C

Sad, but true: na je 25ste maakt je huid steeds minder collageen aan. Het is een eiwit dat zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Dáár heb je wellicht geen invloed op, maar wist je dat vitamine C zorgt voor optimale collageensynthese en huidveroudering tegengaat? Vitamine C maakt de huid overigens ook weerbaarder tegen vervuiling en UV-straling. Win-win voor je huid dus!

9 x voeding die de aanmaak van collageen stimuleert (voor een stralende huid)

Daarom adviseert huidexpert Ypma altijd om een vitamine C-serum te gebruiken in jouw skincare routine. “Dat niet alleen, zorg vooral ook voor genoeg vitamine C in je voeding.” In deze voedingsmiddelen zit veel vitamine C:

  • paprika
  • zwarte bessen
  • broccoli

2. Bètacarotenen

De zogeheten bètacarotenen geven je huid die typische glow én zorgen voor een kleurtje zonder zonschade. Het wordt ook wel provitamine A genoemd, want je lichaam kan deze stof namelijk omzetten in vitamine A. Het zorgt voor een gezonde celdeling en daarmee ook aan een goede huidstructuur. Die wil je hebben dus!

In deze voedingsmiddelen zitten veel bètacaroteen:

  • pompoen
  • wortel
  • zoete aardappel

3. Omega 3

Omega 3 is een belangrijke in dit lijstje, want je lichaam is namelijk helaas niet in staat om zelf omega 3 aan te maken. Het is echter wél ontzettend belangrijk voor je lichaam om het een ontstekingsremmende werking heeft daardoor perfect is om in te zetten bij een huid met acne, rosacea, eczeem en psoriasis. “We kunnen omega 3 verkrijgen uit vette vis of algen (vegan),” vertelt Ypma.

Voedingsmiddelen met omega 3 erin zijn:

4. Zink

Net als omega 3 kan je lichaam ook zelf geen zink aanmaken en is het daarom belangrijk dat je zink via voeding of supplementen binnenkrijgt. Waarom? Zink helpt bij het ondersteunen van het herstellend vermogen van je huid én draagt bij aan het proces van celvernieuwing. Hebben, dus!

Hoe krijg je een gezonde relatie met voeding? Een voedingscoach vertelt

In deze voedingsmiddelen zit veel zink:

  • cashewnoten
  • oesters
  • peulvruchten

5. Antioxidanten

Antioxidanten beschermen de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ze vangen vrije radicalen en maken deze vervolgens onschadelijk. Hoe je aan die vrije radicalen komt? Deze ontstaan ondermeer door stress en UV-straling. Gelukkig zijn er ontzettend veel voedingssoorten waarin antioxidanten zitten.

Zoals in:

Onderschat de juiste voeding niet

De juiste voeding voor jouw lichaam is ontzettend essentieel als het aan komt op je gezond. Dat geldt voor je mentale én fysieke gezondheid. Uiteindelijk is je lichaam een afspiegeling van wat er in je lichaam afspeelt. Wil je goed voor je huid zorgen, dan is gezonde voeding met veel nutriënten dus essentieel!

Deze voedingstoffen wil je skippen

Naast dat het handig om te weten welke voedingstoffen je binnen wilt krijgen, is het natuurlijk óók goed om te weten welke voedingsstoffen je liever wilt overslaan. “Vermijd daarnaast geraffineerde suikers en transvetten. Deze verhogen de inflammatie (ontsteking) en zorgen op de lange termijn voor huidveroudering,” legt de huidexpert huid.

Futloos en moe? 5 x voeding die zorgt voor een langdurige energie boost

“Om een hoge suikerpiek te beperken kun je het beste koolhydraten combineren met eiwitten en vetten. Eet hierbij eerst de eiwitten en vetten, en daarna de koolhydraten.” Op die manier voorkomt je dat je energiek en daarna juist heel moe wordt en daardoor ongezond gaat eten. Hoe?

Eet bijvoorbeeld drie walnoten (daarin zitten de vetten en eiwitten) samen met een appel (voor de koolhydraten). Walnoten zijn namelijk rijk aan essentiële vetten en zorgen ervoor dat de suikers in de appel langzamer worden opgenomen in het bloed waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️