Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 17 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

Alles wat je moet weten over reformer training en het effect ervan op je lichaam en geest

Reformer training, ook bekend als weerstandstraining, is momenteel ontzettend populair. Veel beroemdheden, zoals Victoria Secret-modellen Georgia Fowler en Irina Shayk, Kim Kardashian en Madonna, zweren bij reformer pilates, maar wat houdt reformer training eigenlijk in en wat zijn de effecten ervan op je lichaam en geest?

Sabrina Albert is fitness-entrepreneur en founder van BodyBase met een high-end boutique fitnessketen en de Baseline Ace reformer, gebaseerd op reformer & weerstandstandstraining en ze deelt maar al te graag haar kennis hierover.

Wat is reformer training?

In de naam reformer zit het woord re-formen, het lichaam opnieuw vormen. Je doet oefeningen op een apparaat, genaamd de reformer. Het bewegende middenplatform, de weerstand van je eigen lichaamsgewicht en extra weerstand van de machine, zorgen ervoor dat je bij elke oefening bijna je volledige lichaam op een effectieve manier traint.

Trainen op een reformer vergroot je coördinatie, kracht, mobiliteit, flexibiliteit, energie, uithoudingsvermogen en balans. De work-out legt de nadruk op dieper gelegen spieren en helpt je om het lichaam in shape te krijgen. Tijdens de training richt je je namelijk op specifieke spiergroepen. Het apparaat verbetert je houding, ondersteunt het herstel na blessures, helpt stress verminderen én blessures voorkomen.

Hier zijn enkele redenen waarom reformer training gunstig is voor je lichaam:

  1. Versterking van de spieren: door de constante spanning op de spieren tijdens de oefeningen met de weerstandsveren, helpt reformer training bij het opbouwen van kracht en spieruithoudingsvermogen.
  2. Verbeterde houding en stabiliteit: door te werken aan de kernspieren en stabilisatoren, draagt reformer training bij aan het verbeteren van je algehele lichaamshouding, stabiliteit en balans.
  3. Flexibiliteit en mobiliteit: de oefeningen op de reformer bevorderen ook flexibiliteit en mobiliteit doordat ze je lichaam door verschillende bewegingsbereiken leiden.
  4. Vermindering van blessures: sterkere spieren en een betere houding kunnen het risico op blessures, vooral in de rug en gewrichten, helpen verminderen.
  5. Coördinatie en balans: de oefeningen op de reformer vereisen coördinatie en balans, omdat ze vaak meerdere spiergroepen tegelijkertijd activeren. Dit draagt bij aan het verbeteren van de neuromusculaire coördinatie en het bevorderen van een betere balans en stabiliteit.

Daarnaast heeft reformer training ook effecten op je mentale gezondheid. Het legt de nadruk op de mind-body connectie, waarbij je je bewust bent van je bewegingen, ademhaling en een gevoel van welzijn creëert. Reformer Pilates en mindfulness hebben een sterke connectie en deze combinatie kan voordelen hebben voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid.

reformer pilates
Fotografie: Milenq

Het bevordert onder andere:

  1. Bewuste aandacht voor het lichaam: tijdens reformer training ligt de nadruk op het bewust voelen en ervaren van elke beweging en spieractiviteit. Dit bevordert een dieper lichaamsbewustzijn en helpt je bewuste aandacht naar het huidige moment te brengen.
  2. Ademhaling en ontspanning: bij reformer training wordt veel aandacht besteed aan ademhalingstechnieken die de zuurstofstroom naar de spieren vergroten en ontspanning bevorderen. Dit kan helpen om de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen, waardoor er ruimte ontstaat voor mindfulness.
  3. Concentratie en focus: reformersessies vereisen concentratie en focus om de oefeningen correct uit te voeren. Door je aandacht te richten op de uitvoering van elke beweging, breng je je geest naar het huidige moment en verminder je afleidende gedachten.
  4. Stressvermindering: de combinatie van mindfulness en de fysieke voordelen van reformer training kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van welzijn. Bewuste aandacht voor het nu en het loslaten van afleidende gedachten kunnen helpen om de geest te kalmeren.

Reformer training VS krachttraining

Vaak krijgt Sabrina de vraag: “Kan ik beter met gewichten trainen of krachttraining doen?” Weerstandstraining en krachttraining zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt en in veel opzichten hetzelfde betekenen. Beiden verwijzen naar het gebruik van externe weerstand, zoals dumbbells, machines, weerstandsbanden of het eigen lichaamsgewicht om de spieren te trainen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat weerstandstraining of krachttraining niet per se beter of slechter zijn dan de ander. De keuze tussen de twee hangt af van individuele voorkeuren en doelen. Bij krachttraining gebruik je vaste gewichten, zoals halters of halterschijven, om weerstand te bieden tijdens de oefeningen. Het kan zich richten op specifieke spiergroepen om kracht en spiermassa op te bouwen.

Aan de andere kant is weerstandstraining een breder begrip dat elke vorm van training omvat waarbij weerstand wordt gebruikt om de spieren te belasten. Dit kan gewichtstraining zijn, maar ook andere vormen van weerstand, zoals het gebruik van weerstandsbanden, het eigen lichaamsgewicht of een reformer pilates machine.

Weerstandstraining kan gericht zijn op verschillende aspecten, zoals kracht, spieruithoudingsvermogen en stabiliteit of flexibiliteit. Dit is afhankelijk van de trainingsmethode. Of je nu gewichtstraining of een andere vorm van weerstandstraining kiest, beide kunnen effectief zijn bij het verbeteren van de spierkracht, het vergroten van de spiermassa en het verbeteren van de algehele fitheid.

All-in-one Reformer BaseLine Ace

Kan je niet kiezen tussen training met gewichten om je spiermassa op te bouwen of de voordelen van Reformer Pilates, dan heeft Sabrina de BaseLine Ace ontwikkeld: een all-in-one Reformer machine waarmee je beide vormen van weerstandstraining in je eigen huis kan doen.

Deze machine is namelijk specifiek voor in huis ontwikkeld en het is ook nog eens een Nederlands product. Naast de voordelen voor lichaam en geest heeft de BaseLine Ace ook nog eens alle voordelen voor in je huis. Het apparaat is namelijk compact, makkelijk op te bergen en zeer chic, zodat de Ace in elk interieur past. Het brengt jouw work-out routine naar een hoger niveau! Meer weten? Neem een kijkje op de website!

Fotografie: Milenq 

Pilates: 5 dingen die je wilt weten voordat je met deze sport begint

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️