Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 18 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 5 meest populaire wandelroutes van Nederland

Sinds corona ons leven op z’n kop heeft gezet, zijn we allemaal op zoek naar leuke manieren om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. Wandelen is sindsdien helemaal hot geworden en gelukkig is Nederland gezegend met een prachtig landschap, dat perfect is voor wandelliefhebbers. Op zoek naar populaire wandelroutes in Nederland?

We zetten de vijf  fijne wandelroutes in Nederland voor je onder elkaar.

Je hoofd leegmaken

In coronatijd was het zowat het enige wat we konden doen: wandelen, maar sindsdien is het flink gestegen in populariteit. We kwamen er namelijk achter dat het niet alleen fysieke voordelen biedt, maar ook onze mentale gezondheid verbetert. Tijdens het wandelen kun je lekker je hoofd leegmaken en dat geeft een ontsnapping aan de stress van het dagelijks leven.

Ook kwamen we erachter dat Nederland – ondanks haar platte karakter – hartstikke mooi is en dat er fantastische wandelroutes doorheen lopen. Vooral in het voorjaar tot de herfst nodigt de natuur volop uit om te ontdekken. Of je nu een korte wandeling wilt maken, of een meerdaagse wandelroute in Nederland wil lopen, er is voor iedereen wat.

De 5 mooiste wandelroutes in Nederland

Ter gelegenheid van het wandelseizoen heeft Holidu in samenwerking met het outdoor platform AllTrails onderzocht wat de populairste wandelroutes in Nederland zijn. In de provincie Noord-Holland, Gelderland en Limburg zien we de meeste wandelroutes terugkomen in deze top 100.

De geselecteerde routes zijn gemiddeld tussen de vijf en twintig kilometer, dus prima op een middag te doen. Dit zijn de beste vijf wandelroutes:

1. Bleek en Berg – door het Nationaal park Zuid-Kennemerland

Afstand: 11,3 km| Level: gemiddeld

Vlakbij Bloemendaal, dwars door de duinen trekt dit wandelpad veel wandelliefhebbers aan. We snappen wel waarom. Afwisselingsrijke wegen door bos en langs het vogelmeer, met prachtige uitzichten langs het strand. Wilde paarden en koeien. Je kan bij Parnassia starten en na afloop jezelf heerlijk trakteren op een hapje en drankje.

2. Vijlenerbos – Drielandenpunt – Meelenbroek – Vijlen in Limburg

Afstand: 19,2 km | Level: zwaar

Deze prachtige rondwandeling langs de Belgische-Duitse grens is een ware uitdaging met 19,2 km. Je moet ingesteld zijn op een lange tour, maar het is niet al te moeilijk. Het heuvelachtige landschap biedt veel afwisseling en er zijn genoeg plekjes waar je onderweg even een pitstop kan houden.

3. Waterloopbos – Kraggenburg in Flevoland

Afstand: 5,1 km | Level: makkelijk

De derde wandeling die enorm populair is op het moment vind je in Flevoland, in het gebied waar ook Wildeburg wordt georganiseerd. De naam van de route zegt het al, onderweg kan je veel water verwachten.

Het is vroeger gebruikt voor veel waterkundig onderzoek, waardoor je nog resten tegenkomt van proefjes rondom de deltawerken bijvoorbeeld. Extra bijzonder dus als je over de verschillende loopbruggen loopt en langs veel oude modellen.

4. Koning van Spanje – bij Gulpen in Limburg

Afstand: 13,4 km | Level: gemiddeld

Weer een prachtige afwisselende wandeling door de heuvels van Limburg. De Spanjaarden zouden hier ooit een tijd de heuvels bezet hebben tijdens de tachtigjarige oorlog, vandaar de naam. Het is een flinke tocht dus neem genoeg snacks en drinken mee voor onderweg.

5. Holterberg Rondwandeling – Holten in Overijssel

Afstand: 13 km | Level: gemiddeld

Deze wandeling loopt door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en de mooie heidevelden. Je moet er iets langer dan 3 uur voor uittrekken, over veel leuke paadjes en heuveltjes. Honden zijn hier aan de lijn ook toegestaan.

Go, go go!

Van historische molens tot uitgestrekte heidevelden en betoverende duinen, deze routes bieden voor elk wat wils. Dus trek je fijnste wandelschoenen aan, laat de stress los, haal diep adem en dompel jezelf onder in de natuurlijke pracht van Nederland. Je zult versteld staan van de rust en sereniteit die je zult vinden, zelfs in een korte wandeling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️