Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 9 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is wat maar 11 minuten wandelen met je gezondheid doet

Dat we dagelijks moeten bewegen om gezond en fit te blijven, is algemeen bekend. Alleen op welke manier en hoe vaak, dat weet niet iedereen even goed. De een zal zeggen dat je een half uur intensief moet bewegen per dag. Een stuk hardlopen bijvoorbeeld of oefeningen doen in de sportschool. De ander zal zeggen dat een lange wandeling genoeg is voor een goede gezondheid.

Nu is hier een groot onderzoek naar gedaan door de Universiteit van Cambridge. Wat blijkt? Je hoeft helemaal geen lange wandelingen te maken of een abonnement op de sportschool te nemen. Slechts elf minuten wandelen per dag is al genoeg om vele ziektes en zelfs vroegtijdig sterven tegen te gaan.

Uit de resultaten bleek dat minstens 75 minuten per week stevig wandelen vele gezondheidsvoordelen heeft. Dat is dus ongeveer elf minuten per dag. Dit vermindert het risico op vroeg sterven met maar liefst 23 procent. De kans dat je kanker krijgt gaat met 7 procent omlaag en dat is 17 procent voor hart-en vaatziekten.

Belangrijk is dat je tijdens de elf minuten wandelen niet struint of slentert, maar echt goed doorloopt.

Dat hoeft trouwens niet per se op de loopband in de sportschool: het kan gewoon lekker buiten. Overigens adviseert de Gezondheidsraad in Nederland dat je 150 minuten per week, verdeeld over meerdere dagen, matig intensief zou moeten bewegen. Dat is dus een stuk meer dan de uitkomsten uit het onderzoek dat we eerder noemden, maar gek is dat niet: hoe meer beweging, hoe gezonder.

Slechts 11 minuten wandelen per dag: makkie!

Het zou makkelijk moeten kunnen, die elf minuten per dag bewegen. Zou je denken hè? Toch blijkt niets minder waar. Veel mensen hebben een zittend beroep en halen zelfs die elf minuten niet, laat staan de 150 minuten per week. Er bestaan wel handige apps die je kunnen helpen bij het halen van dit doel. Zoals een stappenteller of een app die je laat weten dat je nog moet bewegen die dag.

Om meer in beweging te zijn kun je bijvoorbeeld een wandeling maken in je pauze of vaker ergens wandelend naartoe gaan, bijvoorbeeld naar de supermarkt. Misschien kun je ook met de fiets naar je werk of een halte eerder uitstappen en het laatste stuk lopen.

In de zomer is een avondwandeling heerlijk om te doen. Zo zijn er genoeg opties om meer te bewegen. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt, dan houd je het vol.

9 gezondheidsvoordelen van amandelen, superfoods avant la lettre

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️