Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 2 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Gezond ouder worden? Dan wil je deze voeding eten, aldus de wetenschap

Gezond ouder worden? Dat willen we allemaal wel. Bij BEDROCK geloven we dat je met je voeding en levensstijl invloed kan hebben op je mentale én fysieke gezondheid. Zo is er onlangs in een onderzoek naar buiten gekomen hoe je gezond ouder zou kunnen worden via epigenetica.

Epi-wattes? We leggen het uit.

Epigenetica

Epigenetica is het vakgebied binnen de genetica, en dan specifiek hoe je je genen omkeerbaar kunt maken. Met andere woorden: epigenetica is de wetenschap dat genen aan- én uitgeschakeld kunnen worden door dingen als omgevingsfactoren en je leefstijl.

Waarom ouder worden niet erg is (dan begint de lol pas)

Dat je nu eenmaal genen of DNA hebt die ziek worden, sneller verouderen of wat dan, zou in deze zin dus omkeerbaar kunnen zijn. Zo worden we volgens expert Bruce Lipton niet ziek door onze genen, maar door onze gedachten.

Er zijn dus manieren waarmee je je genen kan beïnvloeden. En dat is op z’n zachtst gezegd interessant te noemen.

Voeding en genen

Binnen de epigenetica wordt het DNA-methylatie-proces veel bestudeerd. Dat is namelijk het biochemisch proces dat elke dag, de hele dag in je lichaam plaatsvindt. Dit proces helpt je lichaam om genoeg antioxidanten aan te maken bijvoorbeeld.

En nu komt het: voeding en voedingsstoffen zijn in staat om die DNA-methyleringspatronen te wijzigen. “Dat kan door de enzymactiviteit te moduleren en substraten en cofactoren te veranderen,” zo legt het nieuw uitgekomen rapport uit.

Deze voeding kan zorgen voor een beter geheugen en meer focus

Met andere woorden: door je lichaam de voedingsstoffen (en dus antioxidanten) te geven die het nu nog mist, kan je je lichaam beschermen tegen vrije radicalen die de cyclus van de DNA-methylatie normaliter remmen. En dat zou op zijn beurt jouw gezondheid en jouw verouderingsproces ten goede komen.

Welke voeding gaat het om?

In het onderzoek werden deelnemers gevraagd om hun voedingspatroon bij te houden. Een jaar lang. Ze schreven op hoeveel fruit, groenten, noten, volkoren granen en peulvruchten ze aten. Maar ook hoeveel rood en bewerkt vlees, zoete drankjes of natrium te binnen kregen.

Vervolgens werden er bloedmonsters afgenomen om de eerder genoemde DNA-methylatiestatus te meten. Daarbij werd gekeken naar 3 pijlers die in verband worden gebracht met leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen en disfuncties (DunedinPoAm, GrimAA en PhenoAA). Wat bleek?

De resultaten

De deelnemers die hoog scoorde op de voedingstest en dus veel fruit, groenten, granen en peulvruchten aten en juist minder bewerkte voeding, hadden minder van die epigenetische leeftijdsversnellingsmarkeringen. Daarnaast had deze groep ook een lagere BMI en hogere HDL-cholesterol (de goede variant dus) en namen minder vaak medicijnen voor een hoge bloeddruk.

Zo maak je je levensstijl écht gezonder volgens een holistisch voedingscoach

Wat het dieet nou precies zo gezond maakt als het gaat om gezond ouder worden, is nog niet 100 procent duidelijk. “This favorable relation between higher diet quality scores and epigenetic age deceleration may be related to reductions in oxidative and inflammatory stress,” staat in het rapport.

Maar, zoals vaak bij onderzoeken, moet er nóg meer onderzoek gedaan worden om meer specifieke uitspraken te kunnen doen.

Tot die tijd blijkt een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, noten, peulvruchten en volkoren granen jouw DNA-methylatiepatronen in elk geval goed te ondersteunen. En zou, zoals we al eerder schreven, voeding inderdaad kunnen worden ingezet als medicijn!

Gezond oud worden? Met deze tips kan je ouderdomskwalen voorkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️