Alissa van der Voort
Alissa van der Voort Psyche 25 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

The Black Hole of Happiness: dit is het geheim van de gelukkigste plek op aarde

Naast zwarte gaten in het universum, kent ook de aarde een zogenoemd zwart gat. The Black Hole of Happiness, welteverstaan. Volgens velen is dit de gelukkigste plek op aarde. Hier leven mensen het langst en, zeker als je het de locals vraagt, het gelukkigst.

Tijdens onze wereldreis door 17 landen zetten we ook voet aan land op deze paradijselijke plek en ontdekten we het geheim van de gelukkigste plek op aarde.

Blue zones

Een beetje gelukszoeker heeft vast weleens gehoord van zogeheten ‘blue zones’. Dit zijn de 5 plaatsen in de wereld waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. De bekende blue zones zijn Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Ikaria (Griekenland) en Nicoya (Costa Rica). Tijdens onze wereldreis besloten we laatstgenoemde plaats aan te doen. Het plaatsje Samara is een plek die de bevolking zelf, en de Lonely Planet,  liefkozend heeft omgedoopt tot ‘The Black Hole of Happiness’.

Blijf lichamelijk actief

Een plek waar de inwoners vaak de 100 jaar aantikken? Wij zullen vast niet de eersten zijn die het kleurrijke beeld van strompelende ouderen met gepimpte rollators en dagelijkse potjes discobingo voor de geest haalden. Niets bleek echter minder waar. Het geheim voor een gelukkig (en lang!) leven is volgens de inwoners namelijk zelf lichamelijk actief blijven.

Waarom mensen in Costa Rica het gelukkigst zijn (en wat wij van hen kunnen leren)

“Wij stoppen niet met werken”, vertrouwde één van de locals ons tijdens onze reis toe. “Mijn 99-jarige oma tuiniert bijvoorbeeld nog steeds graag. Het actief bezig blijven, ook op hogere leeftijd, zorgt ervoor dat je fit blijft. En dat je je niet ouder gaat voelen.” Ook andere locals van The Black Hole of Happiness beamen dit. In een notendop: fysiek actief blijven geeft je een reden om elke dag op te staan, om je nuttig te voelen en te kunnen genieten van de dingen die je doet.

Zeg vaarwel tegen Netflix & Chill

Het is een advies dat overeenkomt met hetgeen inwoners van het Japanse Okinawa, een andere blue zone, de wereld meegeven in het inmiddels welbekende zelfhulpboek Ikigai. Hoop jij dus ook op lang en gelukkig leven? Dan lijkt het advies duidelijk: verruil de passieve variant van ‘Netflix & Chill’ voor dropkicks en een beetje strijdwil. En als het aan de inwoners van Samara vraagt, ga dan lekker vaak naar de zee toe. Even uitwaaien, frisse lucht opdoen en als je in een goede bui bent een lekkere duik in het water nemen.

Meer lezen? In ons boek Gelukkigst (€22,95, o.a. verkrijgbaar bij uitgeverij Thema) nemen we je mee op onze reis en delen we de lessen van de inwoners van de meest, én van de minst gelukkige landen ter wereld. Van het Finse sinsu tot de Costa Ricaanse pura vida-lifestyle. De kleurrijke beschrijvingen van de landen en de bijzondere ontmoetingen zijn doorweven met wat wetenschappelijk onderzoek ons vertelt over het menselijk geluk. Ingrediënten uit de wereldkeuken om jouw persoonlijke versie van geluk te definiëren.

Got the travel vibe?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️