Quirine Smit
Quirine Smit Betere wereld 3 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

6 weken zonder internet: dit is wat dat met je doet

Zes weken lang wonen en werken zonder elektriciteit. Dat betekent geen licht, warm water, koelkast, wasmachine én internet. Wekenlang leven zonder enige vorm van online communicatie betekent dus ook geen prikkels van social media en het nieuws. Wanneer maak je dit nou mee? Daar kan geen weekend, als ik mijn iPhone op vliegtuigmodus laat staan, tegenop. Tijdens mijn reis door Zuid-Amerika heb ik dit ondervonden en dit zijn de lessen die ik heb geleerd. Ik had gedacht dat ik moeite zou hebben om onbereikbaar te zijn. Dit bleek het tegenovergestelde te zijn. Vanaf het moment dat ik op de plek van bestemming aankwam, viel er een rust over mij heen. Ik woonde voor zes weken in de Amazone van Peru waar ik vrijwilligerswerk deed.

De eerste dagen dacht ik nog wel aan (eventuele) Whatsapp-berichten en mijn social media. Dit duurde hooguit twee dagen en daarna kwam snel het besef: wáar maak ik mij zo druk om? Ik genoot van het moment: leven in de jungle en dagelijks wilde dieren verzorgen. Tijdens deze periode heb ik veel geleerd. Dat ik geen contact had met de buitenwereld heeft hier voor een groot deel aan bijgedragen.

Ik sliep beter

Het is geen nieuws meer dat je een uur voordat je gaat slapen geen beeldscherm moet zien. Maar wanneer gebeurt dit nou? Ik sloot mijn dag af met het lezen van een boek in plaats van scrollend door mijn iPhone of Netflixen.

Meer tijd op een dag

We spenderen zoveel tijd op onze telefoons. Omdat dat nu wegviel besefte ik hoeveel tijd ik over had. De dagen duurden voor mijn gevoel veel langer. Ik werkte minimaal 8 uur op een dag, sprong daarna onder een waterval, soms was het mijn beurt om voor 14 man te koken, ik speelde een potje kaarten, las veel uit mijn boek én ik lag voor 21:30 in bed.

Leven in het moment

Leven in de Amazone is een ervaring op zich en ik heb alle indrukken zó goed opgenomen. Ik deed iedere taak met veel aandacht en ik was helemaal niet bezig met de volgende dag.

Ik werd zelfverzekerder

Niemand wil het toegeven, maar ik ben vast niet de enige: ik vergelijk mezelf met mensen die in mijn ogen meer succes hebben dan ik. Dit gaat onbewust, maar ik raak hierdoor op een negatieve manier beïnvloed. Na weken geen vergelijkingsmateriaal te hebben gezien, focuste ik me op mijzelf en dat gaf een zelfverzekerd gevoel.

Dankbaar

Ik krijg altijd de kriebels van dit woord, maar ik heb nog geen beter woord gevonden. Doordat ik veel tijd had om na te denken, besefte ik mij dagelijks hoe gelukkig ik mezelf mag prijzen met alles wat ik heb. Ik heb lijstjes gemaakt met onderwerpen als: ‘Waar word ik blij van?’ en ‘Wat is voor mij belangrijk in het leven?’.

Deze tekenen laten zien dat je even afstand moet nemen van social media

Contact met de andere vrijwilligers

Hoe waren de weken verlopen als wij wel toegang hadden tot het internet? Dan was het vast een ongezellige boel geworden tijdens het avondeten. Nu zochten wij elkaar op om spelletjes te spelen, verhalen uit te wisselen, zwemmen bij de waterval of om samen woordpuzzels te maken.

Rustige gedachten

Het voelde alsof een storm in mijn hoofd ging liggen. Ik kon mijn gedachten meer zien als gedachten en niet als onderdeel van mijzelf. Klinkt zweverig, I know, maar ik dacht op een heldere manier na. Ik heb door deze ervaring geleerd wat mindfulness is en dat pas ik nu dagelijks toe.

En nu?

Ik had mij voorgenomen om minder tijd op mijn telefoon te besteden. En eerlijk, ik vind het lastig. Ik ben hier zelf bij, maar wij zijn zo gewend dat iedereen meteen reageert en dat je altijd ‘aan’ staat, dat ik snel weer in het oude ritme zat.

Wel ben ik bewuster geworden van mijn telefoongebruik en tijdens het avonden met mijn loved ones, probeer ik mijn telefoon écht weg te leggen. Ook las ik momenten in op een dag waarop ik mijn telefoon gebruik, zodat het niet de hele dag door gebeurt.

Meer lezen van Quirine? Check het op quirines.nl

Meer lezen over offline leven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️