Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 9 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

We zoeken ons geluk bij een ander (en daar gaat het mis volgens Jan Geurtz)

Bij De Bewustzijn School gaf Jan Geurtz een lezing, de schrijver van het – inmiddels bekende – boek Verslaafd aan Liefde. Hij kijkt opgewekt de kamer rond en merkt op: ‘zoveel mooie jonge vrouwen in de zaal. Ik voel me een puppy in een slagerij.’ Raak. Zo veel mooie jonge vrouwen verslaafd aan liefde, gretig op zoek naar een antwoord van Jan op de vraag ‘hoe vind ik ware.’ Maar dat is volgens Geurtz nou juist het probleem. We zoeken in iemand anders ons gevoel van geluk, in plaats van in onszelf. “Dat komt uit onze kindertijd,” vertelt Jan. “Als baby zijn we afhankelijk van onze moeder. Zij geeft ons eten, onderdak, kleedt ons aan én geeft ons liefde. Zonder haar gaan we dood.”

Juist. Zonder die ander, in dit geval mama, papa of een andere care giver, gaan we dood. En dat gevoel van ‘afhankelijk van een ander zijn,’ nemen we mee als we volwassen worden. Terwijl we nu prima voor onszelf kunnen zorgen, eten op tafel kunnen zetten, onszelf kunnen aankleden en onderdak kunnen regelen. Zonder een ander gaan we niet dood.

My other half

Maar waar komt die drang dan vandaan om iemand te vinden, iemand waar we ons leven mee kunnen delen, alsof dat is hoe het ‘hoort’? Volgens Geurtz is dat een combinatie van biologie (voortplanting = man + vrouw = kind) en heeft het deels te maken met de maatschappij waar we in leven. Je leert van jongs af aan dat je twee ouders hebt. “Er zijn natuurlijk ook kinderen die maar één ouder hebben. Maar dan zijn er consequenties in de vorm van gemis. Ook al zeggen die kinderen dat ze genoeg aan één ouder hebben, de andere ouder ‘ontbreekt’ wel.”

Lees ook: We zijn allemaal verslaafd aan liefde

Het negatieve geloof

Volgens Geurtz leer je als kind een negatief geloof aan over jezelf. De ander (bijvoorbeeld een partner) moet dan jouw negatieve geloof bedekken. Neem als voorbeeld dat jouw negatieve geloof is: ‘ik ben niet goed genoeg.’ Je ontmoet dan iemand die jou wél goed genoeg vindt (of zo voelt dat dan in ieder geval). Die ander bedekt dan jouw negatieve geloof. Je wil dat die ander jouw pijn afdekt, en vervolgens klamp je je aan haar of hem vast.

We spraken Jan al eerder over hoe we allemaal verslaafd zijn aan liefde. Verslaving klinkt erg negatief, maar het systeem op zich is niet verkeerd. Het gaat erom dat we er met andere ogen naar leren kijken. Geurtz: “De ellende die in een relatie ontstaat, komt doordat mensen niet doorhebben dat het een aangeleerd systeem is. Mensen gaan rare dingen doen als een relatie dreigt stuk te lopen, om hun partner maar niet te verliezen. Alles is erop gericht om de relatie in stand te houden. Het uit elkaar vallen van de relatie wordt beschouwt als een soort falen.”

Ook interessant: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

En dan toch…

Aan het einde van de lezing kwam de vraag tóch weer uit de zaal: “Heb je nog een tip hoe ik dan de ware kan vinden?” Jan blijkt dus gelijk te hebben…we zijn allemaal verslaafd aan liefde.

Benieuwd naar wat de Bewustzijn School voor jou kan betekenen? Je kunt je hier vrijblijvend inschrijven voor een introductiegesprek bij een van hun coaches.

Meer lezen over de zoektocht naar liefde?

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️