Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 13 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

9 tips om (eindelijk!) meer geld te sparen

Een flinke som geld op je bankrekening: wie wil dat nou niet? Hoewel geld sparen misschien lijkt als iets waar jij nu eenmaal nóóit goed in gaat worden, is het tegenovergesteld waar. Iedereen kan sparen meent, Edmund Moore, auteur van het boek ‘Financial Freedom‘.

De expert op het gebied van geld en sparen deelt een paar essentiële tips om ein-de-lijk je spaarrekening voor eens en altijd bij te spekken.

Leren sparen

Het is simpel maar waar: jouw acties op dagelijkse basis bepalen jouw pad op de lange termijn. Al helemaal als het aankomt op jouw financiële situatie. Hou jij van heerlijke haver-cappu’s en die lekkere afhaalsalade, al helemaal als je druk bent? En geef je daar dan ook regelmatig aan toe? Dan is de kans groot dat al die ogenschijnlijke klein ogende uitgaven bij elkaar niet bijdragen aan jouw spaarplan.

Wil je leren sparen? Dan is het simpelweg noodzaak om het te zien als een heus doel en daar toewijding voor te creëren. En natuurlijk: je daar dan aan te houden. Simple as that. 

Tips om te sparen

Toch zijn er gelukkig tips die je daar dan weer bij helpen.

1. Voorkom schulden

Het klinkt zo makkelijk, maar toch is het essentieel om financiële vrijheid te kunnen ervaren. Wil jij sparen, ooit een huis kunnen kopen, een auto of ooit die droomreis maken? Dan is de eerste, vrij simpele stap om te zorgen dat je geen leningen aangaat en niemand geld verschuldigd bent. Kun je je iets niet veroorloven? Dan kun je het helaas niet kopen.

2. Zet doelen

Een doel bereiken, wordt makkelijker wanneer je het doel duidelijk en afgebakend maakt voor jezelf. Pak pen en papier en schrijf of welke financiële doelen jij zou willen behalen. Let wel dat je geen onhaalbare doelen stelt die niet realistisch zijn. Knip je doel zo nodig op in stukjes, zodat het behapbaar blijft.

3. Lees je in over financiën

Je mag dan van nature misschien geen ster zijn in financiën, maar dat betekent niet dat dat altijd zo hoeft te blijven. Wil je sparen? Dan wil je je inlezen in onderwerpen als beleggen, pensioen en dat soort niet-sexy, maar wél belangrijke zaken.

4.  Begin nú

Hoewel het nooit te laat is om ergens mee te beginnen, geldt bij sparen de regel dat hoe sneller je ermee begint, hoe meer resultaat je boekt. Hoe sneller jij je doelen voor ogen hebt en weet wat je moet doen, hoe meer resultaat je ziet. Simpel, maar waar!

5. Zet geld opzij voor verrassingen

Ben je nét lekker aan het sparen, gaat je auto kapot of krijg je een blauwe brief binnen. Daar gaat je spaargeld… Financiële tegenvallers kunnen natuurlijk altijd voorkomen, dus hou daar rekening mee als je spaart. Zorg voor een potje dat bedoeld is speciaal voor onaangename verrassingen en zo blijft je ‘echte’ spaargeld onaangetast.

6. Hou je uitgaven bij en winkel bewust

Wanneer je eenmaal in de mogelijkheid bent om te sparen (en dus meer uit te geven), wordt het héél verleidelijk om toch even een nieuwe outfit te scoren, nog even uit eten te gaan of eindelijk die online bestelling te doen.

Hoe verleidelijk die mogelijkheid ook klinkt, zo verraderlijk is het ook. Als jij jouw zuurverdiende centen meteen even hard weer over de toonbank smijt, kan je dus níet meer sparen. Let daarom goed op de kleintjes en ga niet ineens onnodige aankopen doen.

Tip: hou je uitgaven maandelijks bij om te zien waar jij het meeste geld aan uitgeeft. Vaak doet je bank-app dit al automatisch voor je!

7. Hou deals in de gaten

Hou je ogen altijd open voor aanbiedingen. Natuurlijk niet voor producten of diensten die je niet echt nodig hebt, maar wél voor iets wat je nodig hebt.

8. Voorkom impulsaankopen

Vooral voor de impulsievelingen onder ons *ahum* is deze tip belangrijk. Wil je iets kopen wat niet bepaald essentieel is, leg het dan nog even terug en denk er tenminste nog één dag over na. Heb je het echt nodig of kan je prima zonder deze aankoop? Vaak blijkt het laatste waar te zijn.

9. Creëer een nieuwe blik op budget leven

Als je wilt sparen, wil je dus meer op je budget letten en voor je uitgaven duidelijke limieten inlassen. In plaats van leven op een budget te zien als een beperking, kun je ook een nieuwe mindset creëren waarbij je op een budget leven ziet als #1) een uitdaging en #2) als kans om juist meer kansen en vrijheid te creëren.

Soms moet je alleen éérst wat vrijheid inleveren om uiteindelijk meer vrijheid te creëren. Hetzelfde geldt voor sparen. You can do it!   

Meer geld overhouden? Wees eens wat vaker kieskeurig gierig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️