Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 4 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Nederlanders gaan meer geld uitgeven aan reizen, maar worden vakanties ook duurzamer?

Met een cocktail in de hand op een strand in Bali, dineren op een wijnboerderij in Zuid-Afrika en kerstshoppen in New York – zomaar een greep uit de jaarlijkse vakanties van Nederlanders. Reizen is inspirerend, ontspannend en wakkert creativiteit aan. Jezelf mengen in andere culturen is een beleving die je nooit meer vergeet, anderzijds is het ook niet zonder milieuconsequenties. Worden vakanties daarom ook duurzamer?

Toen Skyscanner het Trendrapport Reistrends 2024 presenteerde, waren wij zeer benieuwd naar het toekomstbeeld. Opvallend is dat een op de drie Nederlanders meer geld uit gaat geven aan reizen en vakanties. Hoe wordt dit geld besteed?

Worden vakanties duurzamer?

52 procent van de Nederlanders geeft aan dat ze duurzaam reizen belangrijk vinden, maar als het aankomt op een bestemming kiezen, dan zijn de kosten van de vlucht en het hotel doorslaggevend.

Een goede deal én een duurzame reis

Uit het trendrapport blijkt toch dat Nederlanders een goede deal erg belangrijk vinden. Wel is er meer budget voor reizen. 81 procent van de Nederlanders deelt dat ze in 2024 meer geld aan vakantie willen uitgeven. Vooral de lokale sfeer op de beoogde bestemming is een belangrijke factor voor hun keuze. Uiteraard worden keuzes gemaakt met oog op duurzaamheid. Daarnaast houden mensen van de volgende reizen:

1. Inspiratie uit series en films

Populaire series en shows op de buis, wakkeren de reislust bij de gemiddelde Nederlander enorm aan. Neem Albanië, waar na het programma ‘Wie is de Mol’ het zoekverkeer met 285 procent toenam. Ook de zoekopdrachten voor de B&B eigenaren uit B&B Vol Liefde stegen fors. Na ‘Emily in Paris’ neemt ook het aantal tripjes naar Parijs weer toe, hopelijk met de elektrische auto of trein. Mocht dit op de planning staan en wil je ook een duurzaam vakantieadres aandoen? Bezoek dan Le Barn, een boerderij met biodynamische moestuin op nog geen uur rijden van Parijs.

2. Concert-trips

Dertig procent van de Nederlanders zou een korte vlucht nemen om hun favoriete artiest live te zien. In het trendrapport vind je de top tien steden met de beste concerten onder de vijfentwintig euro, met het Verenigd Koninkrijk op een. Deze bestemming kan je ook prima en comfortabel met de trein bereiken.

3. De smaakpapillen prikkelen

Bijna een derde van de Nederlanders kiest de bestemming uit op de lokale keuken of een bijzonder restaurant. Daarom is Osaka momenteel zo populair, het is dé keuken van Japan met de meest betaalbare high-end restaurants op aarde. Soms eet je bij een sterrentent voor nog geen veertig euro! Wil je op een duurzamere manier lekker eten? Dan bespaar je natuurlijk enorm veel geld op je vliegticket waar je in Nederland ook een paar keer kunt dineren op sterrenniveau.

4. Dromenland

Bestemmingen waar je goed kunt slapen, blijkt in 2024 extreem belangrijk voor het Nederlandse volk. Want 36 procent zegt het overgrote deel van de vakantie vooral slapend door te brengen. Slaaptoerisme maakt dan ook een heuse opmars.

Mensen zoeken steeds vaker naar slaapretraites en vinden een goede nachtrust op vakantie een absolute must. Wil je je slaap dichterbij huis een upgrade geven? Probeer dan eens yoga nidra en houd een vaste slaaproutine aan. Dit wel zeggen, ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed en sta iedere dag op dezelfde tijd op.

Japan en Albanië als aantrekkelijke bestemmingen

Misschien zou je zeggen, als goedkoop reizen de voorkeur heeft, kunnen we het misschien dichterbij huis zoeken? Uit onderzoek van Skyscanner bleek echter dat Osaka in Japan en Tirana in Albanië het meest in zoekopdrachten voorkomen. Andere populaire bestemmingen zijn Skopje in Noord-Macedonië en Ho Chi Minh Stad in Vietnam.

Toch zijn er dichterbij huis ook héle mooie bestemmingen die je fietsend, wandelend, liftend, met elektrisch voertuig of met de trein kunt bereiken. Vaak zijn deze opties niet duur dan een reis verder weg.

Vakanties duurzamer maken

Wat jouw plannen het komend jaar ook zijn, reis bewust, maar ga vooral niet krampachtig om met de mate van duurzaamheid. Als je stress krijgt van potentiële vliegschaamte, dan kun je beter thuisblijven. Terwijl reizen gelukkig maakt en veel voordelen heeft.

Want reizen zorgt voor inkomstenbronnen voor lokale gemeenschappen en je kunt locals leren om bewuster met de omgeving om te gaan. Ga liever één keer in het jaar voor jouw droomreis, inclusief de voorpret, dan meerdere keren per jaar, maar dan bewust minder ver. En als het fijn voelt, kun je op andere manieren een vliegticket compenseren.

Reizen, samen of alleen, is nog steeds heel waardevol voor je als persoon. BEDROCK’s Rosa deelde zes levenslessen die ze haalde uit haar soloreizen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️