Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Werk 15 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom een flexwerkplek een goed idee is (ook voor bedrijven!)

Niet alleen freelancers, maar ook werknemers met een kantoorbaan maken steeds vaker gebruik van flexwerkplekken. Dit soort coworking spaces hebben namelijk voor start-ups, bedrijven en zelfs multinationals een heleboel voordelen. Zo is het een goede manier om nieuwe contacten te leggen, maar heeft het ook een positieve invloed op de creativiteit.

Flexwerkplekken zijn zelfs dé oplossing om te groeien. Hoe dat komt? Dat leggen we hieronder uit.

Sleur doorbreken

Dagelijks op en weer naar hetzelfde kantoor om aan het werk te gaan is voor veel mensen niet hun favoriete bezigheid. Daarbij is sinds corona gebleken dat dit vaak helemaal niet nodig is. Werknemers kunnen ook prima op afstand hun taken uitvoeren. Zo zien we dat flexibiliteit steeds meer in het moderne bedrijfsleven past.

Periode remote werken? Met Sweet Spot woon, werk én ontwikkel je jezelf in Barcelona

Werken op flexwerkplekken, ook wel flexplekken of coworking spaces genoemd, is echt een van de trends van dit moment. Kantoren als Mindspace, WeWork en Spaces schieten als paddenstoelen uit de grond en bieden niet alleen een creatieve werkomgeving, maar ook snel internet, goede koffie en een community van inspirerende ondernemers.

Balans tussen werk en privé

Wanneer je thuis werkt, kan het aanvoelen alsof je altijd op je werk bent. Daarnaast is het misschien niet zo fijn of professioneel om klanten thuis te ontvangen. Daarom zijn flexplekken zo ideaal. Je kunt daar vaak aparte meeting rooms reserveren en als je klaar bent met werken, kun je ook echt lekker naar huis.

Het doorbreekt de sleur van kantoor (of jouw plekje aan de keukentafel) en geeft je de kans om je tijden flexibel in te delen. Ga je ‘s ochtends graag nog even sporten? Of begin je juist liever wat eerder zodat je op tijd weer thuis bent? Je werkt op de tijden dat jij het meest productief bent. En er heerst vaak een fijne werksfeer, waardoor je gemotiveerd wordt om je gefocust te werken.

Goed voor je netwerk

Maar in een pand met flexplekken is er ook ruimte voor ontspanning. Even lekker relaxen in de lounge, onder het genot van een bakkie en een goed gesprek. Deze breaks zijn heel belangrijk om daarna weer productief en gefocust aan het werk te kunnen gaan. En je kunt de mensen om je heen natuurlijk ook gebruiken om eens te sparren over bepaalde onderwerpen of ideeën.

Dit zijn de leukste groene plekken om te flexwerken in Nederland

Van mensen uit andere sectoren krijg je vaak de meest verhelderende ideeën en feedback. Door de verscheidenheid aan medewerkers en ondernemers bij een flexplek, ben je er vrijwel zeker van dat er altijd inspirerende mensen in je buurt zijn. Zo kan een kort gesprek in de lift al de voedingsbodem zijn voor een goed idee.

Ruimte voor creativiteit

Naast het uitbreiden van je netwerk, is een flexwerkplek ook goed voor je creativiteit.  Neuropsychiater en key-note speaker Theo Compernolle zeg hierover: “We zien de momenten waarop we even niets te doen hebben als nutteloos, maar in feite zijn we dan eigenlijk bezig alle informatie te verwerken. En dat is het moment waarop we de meest creatieve ideeën krijgen.”

Kortom: creativiteit ontstaat wanneer er mentale ruimte is. En een flexwerkplek neemt alle praktische zaken voor huurders uit handen. Je hoeft alleen maar je laptop mee te nemen, waardoor er genoeg tijd over blijft om creativiteit te laten stromen.

Verhoogd werkplezier = lager ziekteverzuim

Tevens zorgt het krijgen van vrijheid voor een groter verantwoordelijkheidsgevoel. Je kiest zelf waar en wanneer je wil werken, wat een grotere verantwoordelijkheid met zich meebrengt en dit gevoel zorgt weer voor betere prestaties! Wanneer werknemers niet tijds- of plaatsgebonden zijn, kan dit leiden tot meer tevredenheid.

Waarom dit een perfecte tijd is om (eindelijk) remote te werken

Je kunt je tijd indelen hoe dat voor jou het prettigst is en je kunt werken op de plek waar je wil. Dit werkplezier en het verhoogde verantwoordelijkheidsgevoel zorgen ook voor een hogere productiviteit. Werknemers vinden meer voldoening in hun werk en kunnen privé en werk beter met elkaar combineren. En dit leidt uiteindelijk dan weer naar minder ziekmeldingen.

Stuk goedkoper dan een kantoor

Als laatste voordeel zijn de meeste flexplekken erg voordelig te huren per dag of dagdeel. Uiteindelijk ben je dan meestal veel goedkoper uit dan wanneer je vastzit aan de maandelijkse huur van een kantoorpand. Ook kan je er dikwijls een abonnement afsluiten, waarmee je toegang hebt tot alle aangesloten flexwerk locaties in Nederland of soms wel over de hele wereld.

Lees ook: Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het

In elke stad is tegenwoordig wel een flexplek te vinden. Daardoor hoef je dus niet meer ver te reizen naar kantoor en worden reistijd en brandstofkosten bespaard. De meeste flexplekken in Nederland zijn erg goed bereikbaar – in het centrum, vlakbij het station, zodat je er gemakkelijk met het OV naar toe kunt. Ook handig voor als je onderweg bent, tussen 2 afspraken door.

Hybride werken

Wil jij ook flexwerken? Dan is er vast wel een locatie en een abonnement dat goed bij jouw past. Alleen Mindspace heeft al kantoren in 7 landen, 17 steden en op meer dan 30 locaties in Europa en de VS. En met de Hybrid-abonnementen kun je het werk vanuit huis prima combineren met werk op een flexplek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️