Redactie
Redactie Werk 19 nov 2020
Leestijd: 6 minuten

Verplicht thuiswerken? Zo zorg je toch voor een productieve én gelukkige werkdag

Verplicht thuiswerken: voor de één is het een verademing terwijl de ander eventuele kinderen, huisdieren én partner al 10 keer achter het behang heeft geplakt. Nog voor de eerste koffiepauze. Focus? Ver te zoeken. Net als die werk/privé balans trouwens. En stiekem – heel stiekem – worden zelfs die collega’s gemist. 

Toch kan dit verplicht thuiswerken een kans zijn. Hoe? Door los te breken uit je normale patroon van werken op gezette tijden en vaste locaties. Door ownership te pakken over jouw tijd én werkgeluk. Makkelijker gezegd dan gedaan? Misschien.

Laat deze tips je op weg helpen. Plus wat extra tips om eenzaamheid tijdens het thuiswerken tegen te gaan!

Dat is toch niet meer van deze tijd? 

Wat niet, vraag je? Nou, onze huidige werknorm. Het werken van 9 tot 5. Deze manier van werken stamt namelijk nog uit de tijd van de industriële revolutie. 200 jaar geleden werkten mensen met elkaar, binnen gezette tijden, aan de lopende band.

Aanwezigheid stond letterlijk gelijk aan productiviteit. Met andere woorden: hoe meer mensen op de werkvloer, hoe meer producten er van de lopende band rolden. 

Die gedachte – of collectieve perceptie – leeft nog steeds. Maar is vandaag de dag eigenlijk niet meer relevant. Input (a.k.a. het aantal uren dat je werkt) staat niet meer gelijk aan output. Dus waarom werken we dan nog altijd zo? 

De oplossing? Remote werken

Remote werken is niet hetzelfde als met je laptop in de zon onder een palmboom dat rapport uittikken. Het is een manier van werken waarbij jij zelf bepaalt waar en wanneer je werkt. Door dit zelf te bepalen, kun jij jouw dag indelen op de – voor jou – meest optimale manier. Simpel gezegd: je werkt wanneer jij het meest productief bent. 

Lees ook: Waarom dit een perfecte tijd is om (eindelijk) remote te werken

Op die manier lever je meer output in minder tijd. Waardoor je meer balans ervaart omdat je tijd overhoudt voor de dingen die je belangrijk vindt. Zoals lezen, sporten, mediteren, wandelen of tijd doorbrengen met je gezin (moet je ze wel even achter het behang weghalen). 

Doordat je leven niet alleen maar om werken draait, ervaar je daarnaast meer geluk en meer energie. Iets wat op zijn beurt ook weer ten goede komt in je werk en de dingen die je oplevert. Zo verdien je dus meer in minder tijd. 

De ‘waar’ is voor ons bepaald…

Tja. Dat klopt. De vrijheid om te kiezen waar we willen werken is ons afgenomen. We zitten grotendeels thuis. En, zoals je in de intro hebt kunnen lezen en wellicht zelf ervaren hebt, brengt dat uitdagingen met zich mee. Eén van die uitdagingen vertaalt zich naar eenzaamheid. Iets wat veel thuiswerkers ervaren.

Ze missen niet alleen de kleine, sociale momentjes bij het koffiezetapparaat, maar ook de verbinding, een gevoel van connectie. 

Ook interessant: Bijzonder: dit zijn de mooie dingen die gebeuren tijdens het coronavirus

En dat is een killer voor jouw energieniveau, jouw productiviteit en het ervaren van een beetje geluk in je dag. Gelukkig is deze negatieve impact makkelijk te voorkomen! Zelfs wanneer je enkel gebruik kunt maken van online tools als Zoom en Hangout. 

Vergaderen: leuker kunnen we het wél maken

Een meeting van off- naar online verplaatsen is niet meer genoeg. Het is tijd om het anders aan te pakken! Degene die de meeting inschiet, speelt daarin een belangrijke rol. Deze moet de verantwoordelijkheid nemen over de inhoud en de reden van de meeting. 

Must read: Voorkom een burn-out van thuiswerken met deze tips

Onder het mom van ‘deze vergadering had ook een e-mail kunnen zijn’ is het belangrijk dat alleen diegenen worden uitgenodigd die daadwerkelijk van meerwaarde kunnen zijn. En ook het doel van de meeting moet duidelijk zijn. Iets wat vaak wordt vergeten ;).

Stel jezelf dan ook de vragen:

  • Wat wil ik na deze meeting bereikt hebben? 
  • Wie zijn onmisbaar om dat resultaat te behalen? 
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat de deelnemers hun input het beste kunnen delen? 
  • Met welk gevoel moet iedereen de meeting verlaten? 

Kinderachtig? Misschien. Maar het zorgt er wel voor dat jouw collega’s voelen dat hun tijd gewaardeerd wordt. Plus: je ervaart meer betrokkenheid en een hogere energie. En dat werkt verbindend in plaats van dat het de eenzaamheid versterkt! 

Digitale verbinding

Daarnaast nog meer verbinding aangaan? Bol.com vond daar een creatieve manier voor. Via hun intranet kunnen medewerkers zich opgeven voor een ‘blind lunch’. Zoals de naam al doet vermoeden kun je – via Zoom – met een willekeurige collega lunchen. Zo leer je nog eens iemand kennen! 

Ook zijn er steeds meer bedrijven die hun best doen voor een goede weekafsluiter. Medewerkers krijgen thuis een borrel pakket thuisgestuurd en connecten online met elkaar. De week wordt gedeeld onder het genot van een ouderwets biertje samen. 

Een betere verbinding begint bij jezelf 

Je kunt alleen verbinding maken met anderen, als je verbinding hebt met jezelf. De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij jou. Dus neem ‘m ook! Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit. Ga bijvoorbeeld een paar keer per dag de deur uit om een rondje te lopen. Zet lekkere muziek op en beloon je met die ene foute knaller uit de 90’s. Dansen mag. Ook mediteren, of je gedachten op papier zetten, kan helpen om je meer verbonden te voelen met jezelf. 

Lees ook: Waarom échte verbindingen met mensen maken essentieel is (en hoe je dat doet)

Zorg er echt voor dat je die momenten voor jezelf neemt. Anders kun je nog zoveel contactmomentjes inplannen met je collega’s – als jij jezelf niet goed voelt, zijn dat alleen maar kortstondige prikkels die je niet de diepgang en verbinding brengen die je eigenlijk zoekt. 

Aan de slag met jouw ideale werkritme? 

Kan geregeld worden! In het online programma van Meetings in the Sun leer jij hoe jij remote werken succesvol kunt integreren in jouw leven. Daarnaast leer je alles over het trainen van jouw discipline, hoe je meer (zelf)vertrouwen creëert, hoe je om kunt gaan met eenzaamheid en nog veel meer!  Je vindt het online programma over remote werken hier.  

Dit gastartikel werd geschreven door Alex Malone, founder van Meetings in the Sun. Zij merkte – toen ze nog van 9 tot 5 werkte – dat haar dagen aan haar voorbij flitsten. Maar waarom? Ze had toch alles? Een goede baan, leuke collega’s, mooie projecten, een goed salaris en zelfs doorgroeimogelijkheden. Wat bleek? Alex pastte niet in het collectieve ritme. Ze nam ontslag, boekte een one-way ticket naar Australië en begon haar eerste bedrijf op haar eigen voorwaarden.

Meer Bedrock @ Work?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Verplicht thuiswerken? Zo zorg je toch voor een productieve én gelukkige werkdag
Sluiten