Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 8 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

De 10 vragen die je jezelf wilt stellen over je intieme relaties

Een relatie is voor veel mensen een intiem onderwerp waar niet altijd openhartig over gesproken wordt. Ook niet met elkaar. Laat staan het bespreken van de intieme liefdesrelatie. Toch is het belangrijk om in elk geval jezelf af en toe kritische of soms pijnlijke vragen te stellen, meent expert en psychotherapeut Esther Perel.

Intimiteit en verlangen zijn een belangrijk onderdeel van je relatie. Daarom stelde Perel een aantal vragen op die je jezelf waarschijnlijk nog niet hebt gesteld, maar wel zou moeten stellen.

10 vragen over je intieme relatie

Esther Perel maakte een mini-guide met een aantal rake vragen zodat je erachter kunt komen waarom je bepaald gedrag vertoont in een relatie of waarom je bepaalde gedachten hebt. De (intieme) relaties die jij nú hebt zijn namelijk getekend door voorgaande relaties of situaties.

Lees ook: Waarom we graag liefdesrelaties als ‘casual’ bestempelen (what’s up with that?)

Zo hou je er nu misschien rekening mee dat je iemand wilt daten die minder ambitieus is of meer aandacht voor je heeft dan je vorige liefde. Of misschien date je nu liever iemand die bepaalde karaktereigenschappen juist niet heeft.

Esther Perel ziet de volgende vragen als jezelf een spiegel voorhouden. There we go: 

  1. Wat is de kracht die jij toevoegt in relaties? Welk dilemma breng jij met je mee?
  2. Op welk moment in je relatie voel jij je het meest vrij?
  3. Wat vind jij leuk om te ervaren tijdens seks? (bekijk hier de suggesties die Perel geeft)
  4. Wat is het beeld waarmee jij opgroeide over jongens/meisjes en mannen/vrouwen?
  5. Welk zintuig is voor jou het meest seksueel prikkelend? (zien, horen, aanraken, proeven of ruiken)
  6. Bij welk werkwoord voel jij je het meest comfortabel? Vragen, nemen, geven, ontvangen of weigeren.
  7. Hoe comfortabel voel jij je bij het praten over je seksuele verlangens of over de dingen die je juist níét prettig vindt in bed? En hoe zit dat met je emotionele verlangens of het bespreekbaar maken van de dingen waar je niet blij van wordt?
  8. Wat was de kijk van jouw gezin/familie op seks? (taboe/bespreekbaar/ongemakkelijk/natuurlijk/gênant/misbruik)
  9. Wil jij exclusiviteit in jouw relaties?
  10. Welke gesprek omtrent intimiteit en seks vind jij lastig om te voeren? Hoe voel je je daarbij? Wat gebeurt er met je lichaam? Waar komt dat door?

Als je deze vragen zonder oordelen leest en beantwoordt, zou het zomaar eens de weg naar grootste veranderingen in je relaties kunnen zijn. We zijn benieuwd!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️