Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 17 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Gek op enge films? Dit zegt de psychologie dan over je

Horrorfilms, je houdt ervan óf je vindt er helemaal niets aan. Ben jij het type dat ‘s avonds na het kijken van een enge film nog makkelijk in slaap valt, of doe je juist geen oog meer dicht? Want waar de een geen probleem heeft met het kijken van enge films, vermijdt de ander dit genre het liefst. Hoe komt dat, en wat zegt het over je persoonlijkheid?

Als je gek bent op enge films, dan zegt dat namelijk zeker iets over je persoonlijkheid. Op health platform mindbodygreen legt psycholoog Chloe Carmichael uit wat jouw favoriete filmgenre zegt over jouw persoonlijkheid.

1. Adrenaline

Een hoge hartslag, zweethanden, je adem inhouden… enge films hebben op veel verschillende vlakken invloed op ons lichaam. Bij liefhebbers van enge films wordt deze mate van adrenaline als prettig ervaren. Doing it for the thrill, kan je dus wel zeggen.

Een bijkomstigheid van deze adrenaline, is dat je er opgewonden van raakt. De neurologische verbindingen in onze hersenen zijn bij zweten bij angst, zijn dezelfde als wanneer we zweten bij seksuele opwinding. Het is dan ook niet zo gek dat er vaak een horrorfilm wordt uitgekozen tijdens een date night. Intimiteit kan dan ook een gevolg zijn van deze adrenaline rush.

2. Sublimatie

Naast dat horrorfilms voor adrenaline zorgen, kunnen ze het ook veilig maken om de ‘schaduwkant’ van de menselijke aard te bevredigen. Het is als het ware een sociaal aanvaardbare uitlaatklep die ‘sublimatie’ wordt genoemd.

Sublimering is van origine een term uit de psychologie. Deze term werd voor het eerst gebruikt door niemand minder dan Sigmund Freud. Hij doelde hiermee op het omzetten van oerdriften in sociaal en/of maatschappelijk geaccepteerde vormen.

Waarom zijn er eigenlijk zoveel mensen bang voor clowns?

Hierdoor kunnen oerkrachten als seksualiteit, woede, angst en agressie worden omgezet in ambitie voor bijvoorbeeld kunst, wetenschap of werk. En deze uitlaatklep wordt vaker gebruikt dan je misschien denkt.

Zo speculeren sommige psychoanalytici volgens Chloe Carmichael dat chirurgen onbewuste gewelddadige driften kunnen sublimeren door het proces van in mensen op de operatietafel snijden. En nog een voorbeeld: een bokser die zijn agressie omzet in zijn werk, namelijk in de boksring staan.

Het kijken van horrorfilms is een kleinere versie van sublimatie, omdat in veel gevallen niet het hele leven getypeerd wordt (zoals bij een bokser en arts wel het geval is). Toch is het kijken naar enge films een vorm van sublimatie, omdat het die ‘schaduwkant‘ van de mens op een accepteerbare manier kan weerspiegelen.

3. Inlevingsvermogen

Als jij je helemaal kunt verliezen in een goed boek of een enge film, dan kan je tijdens het kijken van een horrorfilm een piek in zowel je fysieke als mentale focus verwachten. Omdat je je helemaal inleeft, kan jouw lichaam reageren alsof je de gebeurtenissen in de film echt meemaakt.

Sommige mensen ervaren dat als prettig. Deze aandacht-grijpende situatie zorgt er namelijk even voor dat we de echte wereld even vergeten. We kunnen een break van het normale leven nemen door een enge film aan te zetten.

Toch zit er ook een keerzijde aan dit inlevende vermogen. Mensen die te maken hebben met een extreem hoog inlevingsvermogen, denken vaak in real life situaties ook aan deze films. We kunnen dagen, soms wekenlang herinnerd worden aan een enge film wanneer we alleen zijn, buiten in het donker lopen, of in de spiegel kijken.

Fan van horrorfilms? Dit is wat enge films ons kunnen leren over angst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mindbodygreen

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️