Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 19 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Als de energie van anderen je even te veel wordt: een kleine reboost

Ben je onwijs opmerkzaam en pik je snel de energie en emoties van anderen op? Dan ben jij misschien een empaat. Hier zitten veel voordelen aan verbonden, zoals het feit dat zo’n diepe connectie met de wereld om je heen veel voldoening kan geven.

Hyper opmerkzaam zijn heeft echter ook zijn uitdagingen. Het is bijvoorbeeld veel makkelijker om jezelf te verliezen in de gevoelens en de levens van anderen. Af en toe tijd voor jezelf nemen is dan ook aan te raden.

Fixatie

Ben jij een empaat, dan absorbeer je eigenlijk de emoties van anderen. Dit kan vermoeiend zijn. Misschien ben je weleens extreem gefixeerd op een vriend, vriendin of familielid die een moeilijke tijd doormaakt.

Het gevoel dat je overprikkeld en vermoeid bent doordat je altijd geeft en niet neemt, komt jou misschien ook bekend voor. Valt het jou op dat je nog steeds erg alert bent nadat je weg bent gegaan bij een familiefeestje, of dat je altijd de laatste bent op kantoor?

Erg gevoelig? 10 tekenen dat je een ’empath’ bent

Het is dan helemaal niet erg om eens even wat gas terug te nemen, en tijd voor jezelf te nemen. Sterker nog: het is aan te raden om de connectie met jezelf te behouden.

Gas terug

Het gevoel dat het allemaal te druk en te veel wordt, en dat je jezelf verliest in de emoties van anderen, is niet zo gek. Met deze stappen kom je weer tot rust.

1. Ademhaling

Een goede ademhaling is van belang om je zenuwen te verminderen en dat rustige gevoel terug te krijgen. Langzaam en diep ademhalen kan je daarbij helpen, en met deze snelle ademhalingsoefeningen zal dat nerveuze gevoel weer verdwijnen.

10 manieren om erachter te komen of je een hoogsensitief persoon bent

2. Comfortabel gevoel

Vergeet niet om voor jezelf te zorgen. Denk hierbij aan zitten in een houding die voor jou fijn is en neem een gezonde snack als je trek krijgt. Vergeet ook niet om op tijd naar de wc te gaan, omdat dit ook wat druk wegneemt. Dit soort kleine dingen maken al een groot verschil.

3. Vasthouden

Na zoveel energie van anderen, moet je je wel even focussen op je eigen energie. Je kan je energie ook fysiek vasthouden door bijvoorbeeld je hand over je hart te leggen, je hand over je been te wrijven of je handen samen te vouwen in je schoot.

4. Focus op jezelf

Wanneer je jezelf de vraag stelt: ‘wat gebeurt er nu met mij‘ dan word je eigenlijk teruggebracht naar je eigen leven, je energie, je emoties. Dit is een heel geschikte manier om je te realiseren of er misschien iets is waar je blij of juist angstig van wordt en om stil te staan bij wat je voelt. Richt je hierbij alleen op jezelf, niet op de relatie die je hebt met de mensen om je heen.

5. Tijd voor jezelf

Heb je dat gedaan? Stel jezelf dan de vervolgvraag: ‘wat wil ik of wat heb ik nodig?‘ Zo’n vraag helpt je om er, instinctief, achter te komen wat goed voor je is. Misschien heb je een dag vrij nodig, misschien een afspraak met een vriend of vriendin of een hobby die je al lang niet meer hebt gedaan.

https://www.bedrock.nl/5-self-care-routines/

Kost het even tijd om te wennen aan het checken van je eigen energie? Het boek Self-Care for Empaths biedt nog meer oefeningen en activiteiten om je daarbij te helpen. Zo wordt het steeds makkelijker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️