Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 28 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

5 eindejaars-rituelen om 2022 mindful mee af te sluiten

New year, new you? Niet voordat je het oude jaar bewust hebt afgesloten. De dagen tussen kerst en oud & nieuw in zijn perfect om na te denken over wat je wilt achterlaten in 2022 en meenemen naar 2023. Met deze vijf eindejaars-rituelen sluit je het jaar op een bewuste manier af en start je met een fris en gefocust hoofd met 2023.

Er zijn veel verschillende soorten rituelen om het jaar mee af te sluiten. Je kan het wat meer zweverig aanpakken met sharing circles, concrete doelen stellen of een vision board maken.

Deze vijf manieren kun je in je eentje thuis doen, wel zo makkelijk. Kies de manier uit die jou het meest aanspreekt en ga er vandaag nog mee aan de slag!

Eindejaars-rituelen om het jaar mindful af te sluiten

Bye bye 2022 and well hello 2023!

1. Schrijf een brief aan je beste vriendin

Hoe vaak schrijf je nog een persoonlijke kaart of brief aan vrienden of familie? Met de komst van WhatsApp, social media en online (kerst)kaarten versturen waarschijnlijk niet heel vaak meer.

Hoe waardevol is het om een handgeschreven brief te ontvangen van een vriendin waarin zij haar dankbaarheid voor jullie vriendschap in het afgelopen jaar uit. Cool toch?

Met deze 2 inzichten leer je loslaten wat anderen van je vinden

Je moet er even voor gaan zitten en jawel postzegels kopen (al kun je ze tegenwoordig ook online kopen met de postzegelcode), maar de effort van een brief met de hand schrijven gaat je véél opleveren.

Niet alleen is een brief schrijven een mindful en rustgevende bezigheid, ook ga je een vriendin hier heel blij mee maken. Win-win!

2. Ruim je huis op

Het einde van het jaar is de perfecte tijd om je huis op te ruimen. Je kunt het groots aanpakken, afhankelijk van of je vrij hebt of niet, of alleen een stapel papieren uitzoeken of je kledingkast. Ook dat ruimt al lekker op en geeft overzicht.

Pro-tip: kies één ruimte uit en pak daar een stapel, doos of kastje wat je gaat opruimen en uitzoeken. Zo is het duidelijk wat je precies gaat opruimen. Zo heb je niet aan het eind van de dag overal bergen met half uitgezochte spullen liggen.

3. Maak een lijst met lessen van afgelopen jaar

Schrijf op wat je allemaal hebt geleerd dit jaar. Begin met een aantal lessen die je zo uit je hoofd kan opschrijven.

Denk daarna na over de boeken die je hebt gelezen, de documentaires die je hebt gezien en interessante podcasts die je hebt geluisterd. Wat zijn de lessen die je daar uit hebt gehaald en niet wilt vergeten?

Je kan ook je notitieboekjes of notities in je telefoon bekijken voor aantekeningen van webinars, cursussen en masterclasses die je hebt gevolgd. Schrijf alle waardevolle lessen op en maak daarna een top drie van actiepunten wat je met deze lessen wilt doen. Welk inzicht of gewoonte wil je meenemen naar 2023?

4. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Volgens onderzoek is opschrijven waar je dankbaar voor bent één van de meest krachtige geluksboosters. Een mooie manier om het jaar zo af te sluiten toch?

Denk hierbij aan nieuwe vriendschappen die er zijn ontstaan, uitdagende kansen die er op je pad zijn gekomen in je werk of kleine gelukjes zoals je eigen moestuin oogsten of een nieuwe gewoonte volhouden.

5. Verwacht het onverwachte

Welke onverwachte leuke dingen zijn er gebeurd in 2022 die je vooraf nooit had kunnen voorspellen? Schrijf deze op en herinner jezelf er aan dat het belangrijk is om tijd en ruimte te maken voor verrassingen en onverwachte wendingen in het leven.

Soms kun je van tevoren niet weten waar je gaat eindigen als je baan opzegt of voor het eerst alleen op vakantie gaat. Hang de lijst met verrassingen van 2022 ergens op om jezelf te herinneren dat er ook in 2023 heel veel leuke onverwachtse dingen gaan gebeuren.

Was 2022 niet jouw best year ever en wil je het liever snel vergeten? Ook dan is het goed om even stil te staan bij wat minder leuk was dit jaar en het bewust af te sluiten. Zo begin je met een schone lei het nieuwe jaar. Happy 2023!

Waarom iedereen lyrisch is over collageen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️