Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 7 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Eva besloot een jaar niet te daten: ‘De geest is gewillig, maar het vlees is zwak’

14 juni 2022 was een memorabele dag in het leven van redacteur Eva, ze besloot die dag namelijk om een jaar niet meer te daten. Waarom? Omdat ze op zoek ging naar zichzelf. Een zoektocht waarbij ze even geen mannelijke afleiding kan gebruiken.

Om mezelf trouw te beloven, heb ik zelfs een verlovingsring voor mezelf gekocht (ja écht). Of dit heeft geholpen tegen spannende slippertjes? Helaas niet.

Een jaar niet daten, lukt dat?

Ik had het me zo stellig voorgenomen, een jaar niet daten met al het mannelijk schoon dat er rondloopt op de wereld. Mijn vriendinnen lachten me uit en zeiden bij voorbaat al dat het niet zou lukken. Een jaar niet daten, hoe moeilijk kan dat nou zijn?

Lastiger dan verwacht als je een professionele flirt bent. Blijkbaar kennen mijn vriendinnen mij beter dan ik mezelf. Zodra mijn eerste artikel hierover online stond op BEDROCK, ging het namelijk al mis (diezelfde dag dus nog).

Grappig hoe het werkt, want zodra je onbereikbaar bent, vinden alle mannen je ineens nog interessanter. Schaarste creëert wel degelijk urgentie. En zelfs zo’n urgentie dat een zeer knappe Italiaan diezelfde avond nog helemaal naar het strand is gekomen om me te overtuigen deze challenge niet te doen.

Een date was het dus niet echt, meer een spontane ontmoeting vanuit zijn kant. De geest is gewillig, maar het vlees is zwak. Een zwoele zomerse zoen volgde en tot de dag van vandaag staat deze man in mijn telefoon als best kisser ever, maar hoe goed zijn zoen-skills ook zijn, daten wil ik niet.

Zelfliefde is key

Zo volgden er meer tong-taferelen, met een bekende drummer op een festival en voelde ik zowaar een kriebeltje tijdens mijn trip in Noorwegen toen een sexy oerman gitaar speelde, maar geen langdurige dates afgelopen zomer en dat voelt gek. Waar ik eerst mijn zelfvertrouwen haalde uit het appen en daten met mannen, mag ik nu op zoek naar liefde in mezelf.

Mijn coach vroeg mij dan ook: “Eva kan jij van iemand houden die je niet kent?” Beetje gekke vraag natuurlijk, want hoe kun je nou houden van een vreemde. “Hoe kan je dan van jezelf houden als jij jezelf niet kent?’’, zei Jennifer toen. Die hakte er wel even in.

Want we denken allemaal dat we onszelf zo goed kennen maar wat zijn jouw kernwaarden bijvoorbeeld? En wat heb jij nodig om je weer oké te voelen als je wordt geraakt in je pijn? Wat zijn jouw grenzen en wat voor relatie zou jij willen hebben?

Allemaal vragen waar ik me tijdens deze heart sabbatical op mag focussen. Op deze manier kan ik nagaan wat healthy grenzen zijn, mijn kernwaarden en deal breakers in een man, relatie maar ook vriendschappen.

I feel pretty

En het gekke is, hoe beter ik mezelf leer kennen, hoe leuker ik mezelf begin te vinden. Ik weet nog dat een vriendin ooit tegen mij zei dat ze zichzelf de leukste chick ooit vond. Zoho, die is zelfverzekerd, dacht ik toen nog. Maar waarom zouden we niet zo over onszelf mogen denken? Ik kom er steeds meer achter dat ik mijn eigen beste vriendin ben.

5 dingen die gebeuren als je meer zelfliefde gaat ontwikkelen

Ik mag nog mijn hele leven met mezelf doorbrengen dus de enige die mij blij kan maken, ben ik zelf. Tijdens dit proces ben ik me steeds meer bewust hoe ik tegen mezelf praat. Ik zou nooit tegen mijn besties zeggen dat ze platte pannenkoeken billen hebben of dat ze super dom zijn omdat ze een deadline zijn vergeten.

Dan zou ik geen vriendin meer overhouden, maar waarom praten veel van ons dan wel zo tegen zichzelf? Steeds vaker kijk ik met compassie naar mezelf.

Ik ben leuk en goed zoals ik ben, met al mijn eigenaardigheden. Ik betrapte me er zelf laatst op dat ik in de spiegel keek en dacht: jeetje Eef, je bent echt een leuke chick.

Dit jaar staat dus even lekker in het teken van houden van mezelf en met de dag leer ik deze gekke avonturier beter kennen. En die mannen? Die staan allemaal op de wachtlijst voor 14 juni 2023. Eerst ga ik een lang gekoesterde droom uit laten komen: het rijden van de Amsterdam Dakar Challenge. Girls can do anything!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️