Alrik de Jong
Alrik de Jong Betere wereld 7 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

7 ethische en duurzame kledingmerken met betaalbare kleding

Vergeet naast alle aandacht voor jezelf de wereld om je heen ook niet. Heerlijk zo’n yogasessie, maar een H&M-sportoutfit geeft toch een bijsmaak. Een paar van de meest betaalbare kledingmerken op een rij, die ethisch verantwoord en duurzaam zijn.

Natuurlijk is het beter om van je oude kleding nieuwe kleding te maken, tweedehands te kopen of gewoon veel minder te kopen. Maar als je dan toch kleding koopt, dan help je de wereld door je te beperken tot ethische en duurzame modemerken. Veel merken binnen dit genre zijn duur, geen enkel merk binnen dit genre is goedkoop. Maar er zijn ook aardig wat (relatief) betaalbare eerlijke modemerken.

Betaalbare, ethische en duurzame modemerken

We hebben duurzame kledingmerken geselecteerd die nauwelijks items boven de 150 euro verkopen en juist veel items van tussen de 15 en 60 euro. Daar komt bij dat biologische items veel langer meegaan. Alle kleding van de onderstaande merken is volledig fair trade en klimaatvriendelijk. En veel van de merken vind je ook in duurzame winkels in Nederland.

1. Happy Earth

Dames- en herencollecties
Basics en accessoires

happy earth, ethische en duurzame modemerken, betaalbaar
Happy Earth

Happy Earth is een modemerk dat is gebouwd rond het beschermen van de planeet. Bij elk product dat je koopt, geeft het merk iets terug om positieve verandering te creëren, zoals het bestrijden van klimaatverandering, het planten van bomen of het opruimen van afval. Jij hebt daarin de keuze bij een aankoop. Zowel de basics als accessoires zijn goed betaalbaar. Shop Happy Earth.

2. Pact

Dames-, heren- en kindercollecties
Alle kleding (basics)

duurzame modemerken, pact
Pact

Pact is een van die stijlvolle betaalbare duurzame kledingmerken met werkelijk alle basics die je nodig hebt. De items zijn in eerlijke fabrieken gemaakt van biologisch materiaal. Shop Pact.

3. Goat Organic Apparel

Unisex
Basics

goat organic apparell, duurzame kledingmerken, mode, duurzaam, eco
Goat Organic Apparel

Goat Organic Apparel is een Nederlands modemerk, opgericht door de zusjes Abigail en Lavinia Bakker. Het begon met de behoefte aan een duurzaam wit T-shirt, nu is het een merk met heerlijke effen gekleurde basics. Shop Goat Organic Apparel.

4. Made Trade

Dames-, heren en kindercollecties
Kleding, schoenen, accessoires

pact, duurzame mode, fair trade
Pact

Betaalbare basics voor alle genders en leeftijden. Vegan, biologisch, fair trade en klimaatneutrale shipping. Shop Made Trade.

5. Able

Damescollecties
Kleding, handtasjes, schoenen en accessoires

able, ethische en duurzame kledingmerken
Able

Able zet zich in voor het beëindigen van armoede en het bieden van banen aan kansarmen, met name vrouwen. Het begon met hand geweven sjaals door vrouwen in Ethiopië, die uit de commerciële seksindustrie kwamen. Inmiddels is het een groot merk met nog meer impact. Van hun sieraden tot denim, alles is eerlijk en mooi gemaakt. Shop Able.

6. Honest Basics

Dames- en herencollecties
Basics

honest_basics_ribbed_t-shirt_womens_black_1_800x
Honest Basics

Honest Basics heeft een missie om duurzame mode toegankelijker te maken, en daar houden we van. Dit betekent dat het merk zijn prijzen laag houdt, zonder aan kwaliteit en duurzaamheid in te boeten. Lekkere aanvulling voor je garderobe, als dat nodig is. Shop Honest Basics.

7. Veja

Dames-, heren- en kindercollecties
Schoenen

veja, duurzame sneakers, ethische modemerken
Veja

Er zijn veel duurzame sneakers te shoppen tegenwoordig, bij een verscheidenheid aan merken. Maar veel zogenaamd ethische en duurzame kledingmerken doen ook aan greenwashing. Wel ‘duurzame collecties’, maar ook dubieuze fabrieken. Bij Veja is dat niet zo. Opgezet als duurzaam merk en de sneakers worden nog altijd volledig fair trade gemaakt in Brazilië. Shop Veja.

Bekijk ook onze favoriete webshops voor duurzame mode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️