Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Psyche 30 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over edelstenen schoonmaken en opladen: hoe doe je dat? 

Edelstenen zijn niet alleen mooi, ook hebben ze per steen diverse spirituele en helende eigenschappen. Wanneer je edelstenen in huis hebt, is het belangrijk om te weten hoe je deze stenen kunt schoonmaken en opladen. Lees hier wat handige tips. 

Het schoonmaken van edelstenen kan niet alleen de glans teruggeven, maar ook de energetische eigenschappen verbeteren

Hoe kun je edelstenen schoonmaken?

Het schoonmaken van edelstenen is een eenvoudig proces, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn om beschadiging te voorkomen. Hier zijn wat tips die je kunt volgen:

Zachte reinigingsmethode

Voor de meeste edelstenen is een milde reinigingsmethode voldoende. Gebruik lauw water en een milde zeep om vuil en olie van het oppervlak te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel, zoals een tandenborstel met zachte haren, om moeilijk bereikbare plekken te reinigen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, hierdoor kunnen de edelstenen worden aangetast.

Zorgvuldig drogen

Na het reinigen, spoel je de edelsteen grondig af met schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen. Dep de steen voorzichtig droog met een zachte doek om krassen te voorkomen. Laat de steen vervolgens volledig drogen voordat je hem weer draagt of opbergt.

Welke edelstenen kun je schoonmaken en welke beter niet?

Over het algemeen kunnen de meeste edelstenen, zoals bijvoorbeeld diamant, saffier, robijn, smaragd, topaas, amethist, toermalijn, kwarts, veilig worden schoongemaakt met milde reinigingsmethoden. Toch zijn er een aantal edelstenen wel gevoeliger voor beschadigingen. 

Deze edelstenen zijn gevoelig voor beschadigingen

 1. Opalen
  Opalen zijn relatief zachte stenen en kunnen gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen en schoonmaakmiddelen. Het wordt aangeraden om opalen alleen te reinigen met een zachte doek en lauw water, zonder zeep.
 1. Turquoise
  Turquoise is poreus en kan gemakkelijk beschadigd raken door langdurige blootstelling aan water. Het is het beste om turquoise voorzichtig te reinigen met alleen een droge, zachte doek.
 2. Amber
  Amber is eigenlijk geen steen, maar een organisch materiaal dat gemakkelijk kan worden beschadigd door water en schoonmaakmiddelen. Veeg amber voorzichtig schoon met een droge, zachte doek om beschadiging te voorkomen.
 3. Malachiet
  Malachiet is een zachte steen die gevoelig is voor krassen en beschadigingen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen of schurende materialen bij het schoonmaken van malachiet.

Hoe kun je edelstenen opladen?

Met het opladen van edelstenen kun je de energie vernieuwen en versterken. Er zijn verschillende manieren om edelstenen op te laden.

Zonlicht

Plaats de edelstenen een paar uur in direct zonlicht. Zonlicht is een krachtige bron van energie en kan de stenen helpen hun vibratie te verhogen.

Maanlicht

Leg de edelstenen ’s nachts onder het licht van de volle maan. Maanlicht zal de spirituele eigenschappen van de stenen versterken.

Aarde

Graaf de edelstenen in de aarde en laat ze daar een nacht liggen. Hiermee laat je de stenen aarden en negatieve energieën absorberen.

Opladen via andere stenen

Ook kun je edelstenen opladen met andere stenen. Plaats de edelstenen op een bedje van bergkristal of amethist, die bekend staan ​​om hun reinigende en versterkende eigenschappen.

Zijn alle edelstenen op te laden of alleen bepaalde soorten?

Niet alle edelstenen hebben dezelfde behoefte aan opladen. Sommige stenen, zoals citrien en bergkristal, reinigen zichzelf en hoeven daarom niet opgeladen te worden. Andere stenen zoals maansteen of labradoriet zullen door regelmatig opladen juist hun energie vernieuwen. 

Edelstenen bij hoogsensitiviteit: deze 5 kunnen je helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️