Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 30 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo luister je in je relatie naar je onderbuikgevoel

Ken je dat onderbuikgevoel dat je iets probeert te vertellen? Je voelt iets aan of weet iets zonder er bewust over na te denken. Dit onderbuikgevoel is belangrijk en kan jou veel vertellen over je relatie.

Onderzoek laat zien dat mensen die op hun onderbuikgevoel, oftewel intuïtie vertrouwen vaker de juiste keuzes maken.

Intuïtie is een vaardigheid die iedereen bezit

Je onderbuikgevoel wordt ook wel je intuïtie genoemd. Intuïtie betekent in het Latijn innerlijk zien, en is een eerste ingeving die je voelt voordat je rationeel hebt kunnen nadenken. Het is een instinct waar je mee wordt geboren en het intuïtieve gevoel is dan ook een vaardigheid die iedereen bezit.

Desalniettemin helpt het om dit gevoel te trainen, want hoe vaker je naar je onderbuikgevoel luistert, hoe beter je het gaat herkennen. Waarom? Jouw onderbuik gevoel kan namelijk van grote waarde zijn bij het maken van (belangrijke) beslissingen.

Op je onderbuikgevoel vertrouwen

Als je wil leren vertrouwen op je intuïtie is zelfbewustzijn een belangrijke eerste stap. Want door zelfbewust te zijn, kun je gedachten en emoties leren (her)kennen en begrijpen. Hierdoor kun je je onderbuikgevoel beter plaatsen volgens psychotherapeut Keanne Owens.

Intuïtie in je relatie

Als het op liefdesrelatie aankomt, spelen instincten een grote rol. Want tot wie je je wel of niet aangetrokken voelt, heeft hier alles mee te maken. Ook hoe je emotioneel gezien reageert op een ander en hoe de relatie zich ontwikkeld zijn gebaseerd op instincten van beide partners.

Zo volg je je onderbuikgevoel in je relatie

Je voelt soms zoveel door elkaar heen, dat het lastig te onderscheiden is wat je onderbuikgevoel is, en wat andere gedachten of emoties zijn. Dit zijn enkele manieren die je kunnen helpen om op jouw onderbuikgevoel te vertrouwen.

1. Let op je lichamelijk reactie

Wanneer je twijfelt of wat je voelt wel echt je onderbuikgevoel is, is het goed om te letten op de reactie die je lichaam geeft. Gaat je hart sneller kloppen of krijg je last van je buik? Dan betekent dit dat er iets aan de hand is. Het is dan belangrijk om dit gevoel te volgen, want hoe langer je je onderbuikgevoel negeert, hoe minder goed je het gaat herkennen.

2. Neem rust en geef het tijd

Zorg ervoor dat je hoofd leeg is. Er komt tegenwoordig veel op iedereen af en dit levert de nodige stress op. Dit kan ervoor zorgen dat je steeds verder verwijderd raakt van je instincten. Een rustige kamer met weinig afleiding kan hierbij helpen. Daarnaast is het goed om jezelf de tijd te gunnen om na te denken over het eerste instinct dat je voelde. Wat ervoer je en wat betekent dit voor je relatie? Je hoeft uiteraard niet gelijk te handelen naar je gevoelens.

3. Schrijf je gevoel op

Wanneer je er niet uitkomt, kan het helpen om op te schrijven hoe je je voelt. Hierdoor krijg je een beter overzicht van je gedachten en hoe je zou willen handelen. Hierdoor leer je je instincten en jezelf beter begrijpen.

4. Praat met iemand

Soms kun je te veel in je hoofd zitten en dan is het goed om erover te praten met iemand die dichtbij je staat. Advies van een ander kan je namelijk nieuwe inzichten geven of juist die extra bevestiging geven die je nodig had. Als je niemand in je omgeving hebt, kun je ook met een psycholoog gaan praten.

5. Wees eerlijk naar jezelf

Luister niet alleen naar je onderbuikgevoel, maar kijk ook of je vooroordelen hebt. Zegt jouw gevoel iets wat je ook wil doen of juist niet? En wat weegt zwaarder? Wees altijd eerlijk naar jezelf. Kijk ook naar andere rationele zaken in plaats van alleen je gevoel, daarbij is het ook belangrijk om geen onterechte excuses te verzinnen voor een ander en om te kijken naar wat jouw behoeften zijn binnen de relatie.

Je onderbuikgevoel: kan je het vertrouwen?


Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️