Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 30 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Om 5 uur opstaan heeft 5 voordelen

‘Ben jij al lid van de 5am club?’ werd mij vorige week om 6:55 in de sportschool gevraagd, net vóor aanvang van ons uurtje krachttraining. Euhm; de 6am club valt me al zwaar. Om vijf uur opstaan? Waarom zou ik? Maar vooral: hóe dan?

Toch zijn van het boek The 5am club van Robin Sharma inmiddels meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. Vroeg opstaan dóet dus blijkbaar iets met ons. Ik dook voor je de wetenschap in en wat bleek? Er zijn maar liefst 5 bewezen voordelen van om 5 uur opstaan deelt gelukspsycholoog Josje Smeets met BEDROCK.

5 voordelen van om 5 uur opstaan

Wanneer jij over het algemeen goed slaapt en je daar lekker bij voelt is mijn advies vooral om alles te laten zoals het is. Laat je niet gek maken door de nieuwste hype; je slaapt om fysiek en mentaal te ontspannen. Slapen kun je niet leren. Slapen ‘overkomt’ je, het is de ultieme vorm van loslaten. Als je slapen gaat overdenken, gaat het geheid mis.

Merk jij echter dat de kwantiteit of kwaliteit van je slaap minder goed is? Zit je ’s ochtends laag in je energie en duurt het uren voordat je goed op gang bent? Dan is vroeger opstaan het overwegen waard.

Volgens de wetenschap kent om 5 uur opstaan 5 grote voordelen:

  1. Je wordt vele malen productiever. De maatschappij wordt steeds hectischer en er wordt 24/7 veel van ons gevraagd. On- of offline. Toch is het zo dat in de aller vroegste uurtjes van de dag een zogeheten stilte over ons land hangt; als je vroeg gaat hardlopen kom je vrijwel niemand tegen op straat en hoor je de geluiden van de natuur plotseling. Je wordt nog niet geappt of gebeld, iedereen is ofwel nog in diepe rust of in de hectiek van de ochtendspits. De perfecte uurtjes dus om ongestoord werk gedaan te krijgen! Mensen die deze uren gebruiken om te werken of hun werkdag nauwgezet te plannen zijn vele malen productiever dan degenen die dit later doen in de waan en hectiek van de dag.
  2. Betere mentale gezondheid. Hallo geluksgevoel! Wanneer je vroeg opstaat heb je doorgaans meer tijd voor self care zoals meditatie of yoga. Dit stemt blij, maar geeft bovendien een gevoel van controle en zelfvertrouwen. Daarnaast heb je de tijd om je taken die dag beter te overzien en door te nemen in je hoofd, ook dit geeft het idee van meer grip.
  3. Meer regelmatig slaappatroon. Als je elke dag stipt om 5 uur opstaat (zelfs in de weekenden) dan helpt dit bij het inregelen van je circadiane ritme. Je hormonenbalans wordt ingesteld op de tijd van naar bed gaan en weer opstaan. Dit maakt dat je je vele malen frisser en energieker zal voelen dan wanneer je slaapritme minder strikt is.
  4. Meer tijd voor lichaamsbeweging. Alhoewel sporten geluksbevorderaar nummer 1 is wijten we het vaak aan tijdsgebrek dat we hier niet dagelijks aan toe komen. Opstaan om 5 uur haalt dit probleem weg. Vroege sporters maken vier gelukshormonen waarvan het effect de hele dag merkbaar is. Ze zijn optimistischer, maar bovendien in staat om beter met stress om te gaan. Wel zo fijn als je een drukke werkdag tegemoet gaat.
  5. Betere concentratie. Vraag jij je soms af of je lichte ADD-verschijnselen hebt? Vind je het lastig om te focussen en word je continu afgeleid? Dat is niet gek in deze hectische maatschappij; er is simpelweg zoveel waardoor je afgeleid kán worden. Het is bewezen dat je de eerste uren van de dag het meest alert bent en het best taken kunt oppakken die een hoge concentratie vereisen. Hoe vroeger op de dag, des te meer gefocust je bent. Het proberen waard, toch?

Iedereen slaapt anders

Iedereen is uniek en iedereen heeft ook een ander slaappatroon. Merk jij dat om 5 uur opstaan het tegenovergestelde effect heeft? Zet dan minstens 3 weken door. Je lichaam heeft deze tijd nodig om te wennen aan je nieuwe routine. Heb je na deze drie weken last van vermoeidheidssymptomen zoals verminderde concentratie, lage energie of een ochtendhumeur dat de hele dag duurt? Besluit dan dat jij simpelweg geen early bird bent en de 5am club niet voor jou is.

Hoe het ook uitpakt: sweet dreams!

Wil jij meer geluk in je leven? Josje Smeets is gelukspsycholoog en helpt je graag verder. Bezoek haar theatershow Geluk zonder Bullsh*t of lees haar boek Happy in 100 dagen.

Waarom vroeg uit de veren? Dit is de Miracle Morning routine van Annemarie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️