Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 29 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Deze duurzame merken strijden tegen te lage lonen in de mode-industrie

Leefbare lonen zijn al jaren een hot topic binnen de duurzame mode-industrie. Ook al is je duurzame t-shirt gemaakt van biologisch katoen zonder chemische stoffen, is het nog steeds fairtrade als de kleermaker van het shirt geen eerlijk loon heeft ontvangen? En wat is dat eigenlijk een eerlijk loon? Armed Angels is samen met 3 andere merken een proefproject gestart om een écht leefbaar loon voor kleermakers te lanceren.

Eerlijke lonen voor werknemers in kledingfabrieken: het klinkt als een simpel en haalbaar doel, maar de kledingindustrie zit ingewikkelder in elkaar dan je denkt. Waarom is het zo lastig om een eerlijk loon te betalen?

Wat is een eerlijk loon?

Een leefbaar loon is het minimuminkomen dat een werknemer nodig heeft om in zijn basisbehoeften te voorzien. Het leefbaar loon verschilt van het minimumloon, doordat het minimumloon wordt vastgesteld door de nationele wetgeving.

De impact van de mode-industrie verminderen? Start met lenen

En dat is vaak niet voldoende is om huur te betalen, boodschappen en schoolkosten voor kinderen. Hierdoor zijn werknemers nog steeds afhankelijk van overheidsprogramma’s.

Transparante lonen in kledingindustrie blijft lastig

Een eerlijk loon uitbetalen aan werknemers in de mode-industrie is ingewikkelder dan je denkt. Vaak bestellen modemerken hun kledingstukken bij leveranciers, waar fabrieken onder vallen en hebben ze geen eigen fabrieken. Ze spreken dus een prijs af per kledingstuk.

Waarom een app als deze ons voedselsysteem kan redden

Hierdoor hebben duurzame merken niet direct zeggingskracht over hoeveel werknemers in de kledingfabriek betaald krijgen. Ook bij het duurzame merk Armed Angels is dit het geval: zij hebben geen eigen fabrieken. Toch hebben zij zich afgelopen tijd ingezet voor transparante, leefbare lonen voor hun werknemers.

Living Wage Project

Armed Angels heeft met de duurzame kledingmerken Mini Rodini, Nudie Jeans en Kings of Indigo het living wage project opgezet in samenwerking met hun leverancier Mergu in Turkije. Met dit living wage project betalen ze 20 procent meer dan het minimumloon aan leveranciers en zijn prijsonderhandelingen overbodig geworden en worden loonbetalingen transparanter.

Julia Kirschner is social impact manager bij Armed Angels en licht toe: “We werken al sinds 2017 met een radicaal duidelijke prijsberekening voor al onze producten om ervoor te zorgen dat we transparante lonen betalen en daarover niet te hoeven onderhandelen.

Zo verduurzaam je je garderobe zonder alleen bij duurzame merken te kopen

We hebben onze krachten gebundeld met Mini Rodini, Nudie Jeans en Kings of Indigo, om de verandering met nog meer kracht verder te versnellen. Als onderdeel van dit proefproject hebben we leefbare lonen ingevoerd voor alle textielarbeiders bij onze leverancier, wat een aanzienlijk verschil maakt voor het levensonderhoud van elke werknemer daar.”

20 procent meer dan het minimumloon betalen klinkt veel, maar wat is het verschil voor de werknemers die de kleren maken van deze merken? Werknemer Rukiye kon zich hierdoor een uitstap naar zee veroorloven, Nezahat gebruikt het extra geld voor de opleiding van haar dochters en Hakan kan zijn schulden afbetalen.

3 creatieve manieren om verspilling uit de mode-industrie tegen te gaan

Het Living wage project loopt nu een half jaar, maar Armed Angels geeft aan dit project komende seizoenen op lange termijn te willen voortzetten. Kirscher: “Op dit moment evalueren we de reële lonen van al onze leveranciers twee keer per jaar. Want het is alleen eerlijk, als het eerlijk is voor iedereen.”

Waar kun jij op letten bij duurzame merken?

Deze 4 merken geven het goede voorbeeld, maar er zijn nog veel meer merken die goed bezig zijn. Zowel als het gebruik van biologisch katoen, veilige arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen, maar hoe kom je hier nu achter?

Zoveel merken doen aan greenwashing tegenwoordig dat je tussen de bomen het bos niet meer ziet in de ‘duurzame’ kledingindustrie.

Check merken op deze ratings-websites

De beste manier om erachter te komen hoe duurzaam een merk écht is, is om het merk te checken op rating apps en websites. Een bekendste ratingapp voor duurzame kledingindustrie is de Good on You. Deze website en app rankt merken op basis van 1 tot 5 smileys, waarbij 1 smiley heel slecht is en 5 smileys heel duurzaam.

Dit zijn de echte slachtoffers van de mode-industrie

De maatschappij kritische website One World tipt ook de website Fashion Checker als je jouw favoriete merk wilt checken op transparantie en leefbare lonen. WikiRate is volgens hen de meest volledige ratingssysteem door het bundelen van bronnen en beoordelingen van merken: van de CO2 uitstoot tot mensenrechten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️