Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 29 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Kamerplanten stekken voor beginners: de Scindapsus stekken

Planten zijn niet alleen gezond voor je, je wordt er óók geluk(kiger) van, meent onderzoek. Niet zo gek dat kamerplanten stekken hartstikke populair is. Daarom delen we maar al te graag een gids over het stekken van de Scindapsus/Epipremnum/Pothos.

Een plant met vele namen, zo mogen we de Scindapsus wel noemen. Zoals je in de intro kon lezen staat deze plant ook bekend als Pothos, Epipremnum en Epipremnum Aureum. Maar naar welke naam jouw plant ook luistert, we kunnen je vertellen dat de manier van stekken gelukkig hetzelfde is.

Vetplanten stekken moeilijk? Dacht het niet! Dit is alles wat je moet weten

Alles wat je wilt weten over de Scindapsus stekken

De Scindapsus is een hele makkelijke plant om te stekken. De plant maakt zelf namelijk luchtwortels aan. Dat zijn de bruine puntjes aan de steel, vaak tegenover een blad. Het enige wat je nodig hebt voor een stekje, is een stuk stengel met meerdere bladeren en luchtwortel(s).

Krijgt je plant een geel blad? 6 vragen om de oorzaak te achterhalen

Knip de stengel met een steriele schaar af (of gebruik een steriel mesje), op ongeveer een centimeter boven een nieuw blad. Je houdt dus een forse stengel over aan de onderkant van je nieuwe stek. Gebruik altijd schoon materiaal om ziektes door bacteriën te voorkomen.

Scindapsus stekken op water

Verwijder het onderste blad van de stek, zodat de stengel met luchtwortel(s) in het water kan. De bladeren van de kamerplant mogen nooit in het water komen, omdat de kans dan groot is dat de bladeren gaan rotten.

Als het stekje op water staat, zal je al snel zien dat er wortels groeien uit de luchtwortels op de stek. Ververs in elk geval minstens elke week het water, zodat de stek vers water heeft om op verder te groeien.

Handig: deze 5 planten helpen tegen insecten in huis

Als de wortels groot genoeg zijn (wij houden ongeveer 4 weken aan), kan de stek de grond in. Gebruik het liefste zaai- en stekgrond, en duw de grond niet hard aan. Dip de wortels als je wilt eerst nog in een beetje stekpoeder voor een extra boost. Voor een vollere plant is het aan te raden om meerdere Scindapsus stekken bij elkaar te zetten.

Scindapsus stekken in de grond

Wil je de stek niet eerst op water zetten? Dan kan ‘ie ook meteen de grond in. Het nadeel hiervan is dat je je stek veel beter in de gaten moet houden. Als je veel weg bent óf gewoon geen geduld hebt, is het dus beter om de stek eerst te laten wortelen op water.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️