Fleur Broeders
Fleur Broeders Betere wereld 17 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Fijne Pasen! Zó vier je dit jaar een duurzaam paasfeest

Als eerste een hele fijne Pasen! Er zijn vast veel leuke activiteiten in het verschiet: eieren zoeken, het paasontbijt en natuurlijk de eieren beschilderen. Ook niet geheel onbelangrijk: dit kan je gelukkig óók op een duurzame manier aanpakken. BEDROCK laat zien hoe je dat doet. Zó vier je een duurzaam paasfeest.

Pasen en andere feestdagen zijn vaak op zichzelf niet erg duurzaam. Veel wegwerpproducten, resten en andere dingen waar je niet snel bij nadenkt. Is helemaal niet erg, maar we kunnen er zeker wat invloed op hebben. Hier dus een paar tips om Pasen op een duurzame manier te vieren.

Pasen zonder plastic

Je vindt het overal: plastic paaskleed, plastic paaseieren en plastic servies met bestek. Mooi voor het thema, niet zo mooi voor het milieu. Plastic producten worden namelijk vaak na één keer weggegooid. En deze kleden, eieren en servies zijn nog niet altijd te recyclen.

Hoe de commercialisering van Pasen (en andere feestdagen) werkt

Weg dus met dat plastic. Koop een goed tafelkleed van natuurlijke materialen. Kun je gewoon in de was doen en blijven gebruiken. En die plastic eieren? Daar zijn ook houten versies van te vinden. Genoeg alternatieven, als je er maar goed naar zoekt.

Schilderen met natuurlijke verf

Naast de leuke paasdecoratie is een van de leukste activiteiten het beschilderen van de eitjes. Verf is meestal niet de grootste natuurvriend: het zit vol met toxische stoffen, aardolie en andere rotzooi. Daar zeggen we natuurlijk nee tegen.

Waar we ja tegen zeggen zijn de natuurlijke opties. Wist je dat je van bieten of bessensap roze verf kunt maken? Nou en of! Oranje krijg je dan bijvoorbeeld van wortelen en sinaasappels en ga zo maar door.

Sloof je uit tijdens Pasen met deze 5 vegetarische brunchrecepten

Hoe dan, horen we je al roepen. Snijd de groentes of fruit in kleine stukjes en doe je eieren in een pannetje. Gooi die groentes of fruit erbij. Met een scheutje azijn laat je ze ongeveer 15 á 20 minuten koken. En voilà, je hebt gekleurde eieren!

Iets nieuws i.p.v. eitjes zoeken

Tijd voor nog meer eieren, want die moeten we natuurlijk ook zoeken met Pasen. Nou, dat doen dus steeds minder mensen. Waarom? Het is eigenlijk best vies. Zoeken tussen de honden- en kattenpis naar eieren vinden ze niet bepaald meer van deze tijd. Kids en ouders kunnen hun tijd beter besteden, vinden ze.

In plaats van eieren zoeken kan je zwerfvuil gaan prikken. Op deze manier leer je die koters wat bij en je bent duurzaam bezig. Het gevoel van zoeken en vinden gaat ook niet verloren! En die eitjes dan? Dat is de beloning. Voor iedereen een eitje na die korte work-out.

Zoek naar keurmerken

De hoofdattractie van Pasen is natuurlijk het eten. Eerst hartig en dan zoet, of natuurlijk allebei! Chocolade paaseitjes zijn natuurlijk overal te vinden. Daar zit meestal wel een bittere nasmaak aan: de wereld van cacao is een nare wereld. Tropische regenwouden worden illegaal gekapt en de boeren leven in onmenselijke omstandigheden.

Daar wil je natuurlijk niet aan bijdragen. Zoek dus naar duurzame keurmerken (ja, die zijn er genoeg). Enkele voorbeelden zijn Fairtrade, UTZ en Rainforest Alliance. Bij de Keurmerkenwijzer kan je het keurmerk vinden dat precies bij jou past.

Pasen saai zonder ei? Zéker niet met deze 6 heerlijke vegan paasrecepten

Ook voor het ontbijt en de brunch kunnen duurzame opties gekozen worden. Weg met dierlijke producten! Plantaardige leverworst is zeker net zo lekker en bij kaas zonder zuivel proef je geen verschil. Eieren zijn inderdaad wel een dierlijk product, maar je kunt wel kiezen voor het Beter-Leven keurmerk. Met die drie sterren ben je al beter bezig.

Aan de slag!

Genoeg tips dus om duurzaam aan de slag te gaan en er een mooie feestdag van te maken. Want als we iets kunnen doen voor onze duurzaamheid, dan moeten we die kans pakken. Geniet van al het ei-plezier!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️