Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 26 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Bloemen een lief gebaar? Dit is de duistere wereld achter de bloemenindustrie

Iedereen houdt van bloemen. Best logisch, want hoe vrolijk staat een fleurig boeket wel niet in je huis? En dan die heerlijke geur die de kamer vult! Helaas is het niet alleen maar positief en kleven er aan sommige bloemen een duister randje. 

Dit is de duistere wereld achter de bloemenindustrie.

Bloemen vliegen lange afstanden

In Amerika worden de meeste bloemen uit Colombia en Ecuador gehaald en veel van de bloemen die wij in Europa kopen komen uit Afrika. En omdat bloemen nu eenmaal niet lang mooi blijven, worden deze afstanden vaak per vliegtuig afgelegd.

https://www.bedrock.nl/bloemen-langer-mooi-houden-tips/

Dit is slecht nieuws, want vliegtuigen hebben een enorme CO2-uitstoot. Om een beeld te geven: in 2018 waren alle Valentijnsbloemen die van Colombia naar Amerika werden gevlogen goed voor 360.000 ton CO2. Dit is net zoveel als 78.000 auto’s een jaar lang uitstoten…

Dorstige bloemen

Daarnaast zijn bloemen erg dorstig, wat betekent dat er bij het groeien ontzettend veel water wordt gebruikt. En niet alleen water, want bloemen hebben ook warmte nodig.

Wanneer bloemen dan lokaal geproduceerd worden in koudere klimaten zoals die van ons, moet dat vaak in verwarmde kassen gebeuren. Hier is dan weer veel elektriciteit voor nodig en dit zorgt ook weer voor extra uitstoot.

Slechte werkomstandigheden in de bloemenindustrie

Dat bloemen dus niet zo duurzaam zijn, is niet het enige probleem. Jake Davignon van Rainforest Alliance vertelt dat mensen die in de bloemenindustrie werken, worden blootgesteld aan giftstoffen in het mest en pesticiden.

Ook ontdekten onderzoekers dat kinderen die dicht bij bloemenkassen woonden in Ecuador, een verslechterd kortetermijngeheugen hadden. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de kinderen (door hun ouders die in de kassen werken) in aanraking zijn gekomen met door pesticiden besmette kleding of gereedschap.

Los van de pesticiden zijn de werkdagen soms wel 16 uur lang en de lonen heel laag. Sinds 1990 zijn de werkomstandigheden wel iets verbeterd, maar vooral in lageloonlanden zoals Ecuador is er nog veel ruimte voor verbetering.

Stel jezelf deze 3 vragen voordat je bloemen koopt

Bloemen zijn dus niet zo onschuldig als ze lijken. Stel jezelf daarom de volgende 3 vragen voordat je een bosje bloemen koopt:

  1. Hoever hebben deze bloemen gereisd?
  2. Zijn ze op een ethische en duurzame manier geproduceerd?
  3. Wie profiteert er van deze aankoop?

Hebben! Uit deze biologisch afbreekbare mondkapjes groeien bloemen

Zeker weten dat je bloemen ethisch verantwoord zijn? Groei ze dan zelf! En heb je geen groene vingers, dan is dat helemaal geen probleem. Deze bloemen en planten groeien namelijk heel makkelijk!

Bedrock Talks over klimaatverandering

Het is een feit: de wereldwijde temperatuur stijgt. In de afgelopen 30 jaar hebben we 50 procent van alle CO2 ooit uitgestoten. We spraken met Jelmer Mommers (klimaatjournalist bij De Correspondent) over klimaatverandering en hoe het er met onze wereld nu voorstaat. En als je nu spontaan in huilen uitbarst, no worries: dit is een verhaal met hoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️