Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 26 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit turquoise drankje is super lekker, gezond én goed voor de planeet

Bij turquoise drankjes krijgen we direct flashbacks van Blue Curacao en Pisang Ambon. Zo’n 20 jaar geleden was een feest gewoonweg niet compleet zonder deze mierzoete likeuren. We mixten ze met 7up of ananassap en terugkijkend op deze periode is het eigenlijk een wonder dat we al onze tanden nog hebben.

Maar nu is er een nieuw health drankje dat dezelfde blauwgroene kleur heeft, alleen dan wél gezond en óók nog eens goed voor de planeet is. We presenteren: Ful Revive.

Zomerse frisdrank

Het drankje is ontwikkeld op basis van de micro-alg spirulina. En voordat je nu een vies gezicht trekt en denkt: ‘Ieuw, da’s toch super goor?’, is het goed om te vertellen dat er 3 slimme dames onwijs druk bezig zijn geweest om spirulina juist heel lekker te maken.

In samenwerking met voedingstechnologen van Wageningen Universiteit ontwikkelden ze een natuurlijk proces om de visachtige geur en vieze smaak van deze micro-alg weg te halen.

Dit resulteerde in een nieuw ingrediënt, dat ze nu dus als eerste hebben verwerkt in een verfrissend drankje, verkrijgbaar in twee verschillende smaken: Ginger & Lemon en Lime & Mint. Gemixed met bruiswater en een beetje appel, limoen en ginger is het een heerlijke, zomerse frisdrank geworden.

Door de natuurlijke ingrediënten en de plant-based proteïnen geeft het een boost aan je immuunsysteem en werkt het perfect tegen de middagdip.

5 x favoriete etenswaren die worden bedreigd door klimaatverandering

Natuurlijk extractieproces

Volgens het drietal Julia Streuli, Sara Guaglio en Christina Prat Taranilla is spirulina het ‘voedsel van de toekomst’. Deze alg zet namelijk CO2 om in zuurstof en bevat een mix van antioxidanten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Door de heftige (en onaangename) smaak en geur werd spirulina nog niet zo vaak in voedingsmiddelen werd verwerkt, maar daar komt dus nu verandering in.

De jonge ondernemers bedachten een oplossing om de voedingstoffen en eiwitten (die alle essentiële aminozuren bevatten) uit spirulina te onttrekken. “Dit natuurlijke extractieproces valt onder het patent dat we hebben aangevraagd en vormt de kern van ons intellectueel eigendom. Ter verduidelijking: we halen de geur niet uit de spirulina, maar we laten de ‘slechte geur’ achter in de zijstroom en extraheren het deel met aangenamere eigenschappen,” vertelt CEO Julia.

Goed voor je lichaam

Ful Revive heeft het mondgevoel en de smaak van een frisdrank, maar dan zonder de loze calorieën, cafeïne of toegevoegde suikers, maar mét alle gezondheidsvoordelen van het vruchtensap en de spirulina. Het drankje bevat niet alleen vitamine C maar ook vitamine B2, ijzer, calcium en chlorofyl. Daardoor heeft het een verkwikkend effect.

Bovendien is het drankje ook ideaal voor na het sporten. Dat komt door de natuurlijke eiwitten, maar ook door de ontstekingsremmende antioxidant phycocyanine, die de aanmaak van rode bloedlichaampjes stimuleert. En dat is relevant voor sporters, omdat die rode bloedcellen zorgen voor het vervoer van zuurstof, onder andere naar de longen en de spieren.

Vegan kaas 2.0: dit is de vegan kaas van de toekomst

Goed voor de planeet

Kunnen we nóg meer goed nieuws brengen? Ja, want deze blauwgroene superheld gaat de opwarming van de aarde proactief tegen door CO2 op efficiënte wijze om te zetten in zuurstof. Ideaal voor de bewuste consument die op zoek is naar klimaatpositieve producten die onze natuurlijke ecosystemen niet belasten maar juist versterken. En als het aan de oprichters van FUL Foods ligt, volgen er snel meer producten op basis van spirulina en andere microalgen.

“Wat we dagelijks eten en drinken doet ertoe,” aldus Julia. “Ons huidige voedselsysteem is medeverantwoordelijk voor de opwarming van de aarde en degradatie van natuurlijke ecosystemen. Dit moet en kan anders. Door microalgen te ontsluiten als volwaardige eiwit- en voedingsbron helpen wij het tij te keren, zonder concessies te doen op smaak en gemak.”

Overigens doet Ful Revive het ook heel goed in een mix met gin of wodka. Voor als je even níet zo gezond wilt doen, maar wél een beetje wilt letten op de calorieën (bijvoorbeeld). Cheers!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️