Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 27 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Met deze 5 principes maak je je leven een stuk gemakkelijker

Geluk ontstaat pas op het moment dat er geen drang is om het heden te willen veranderen. Toch zijn er vaak dingen die mensen anders willen zien aan zichzelf, in hun baan of in hun relatie. Ze willen de situatie waarin ze zich bevinden graag verbeteren, maar het lukt ze niet. En waarom niet? Volgens coach Frank Bruining maken ze het zichzelf gewoon veel te moeilijk.

Met 5 natuurlijke principes die hij leerde van de sjamanen in Peru, zouden ze een simpeler en relaxter leven kunnen leiden, waarvan ze geen vakantie meer willen nemen.

Peruaans sjamanisme

In Peru raakte Frank niet alleen onder de indruk van het land, maar ook van de Paqo’s, de sjamanen uit de Andes. Hij werd verrast door hun vriendelijkheid, hun gulheid en hun eeuwenoude wijsheid. Ze leerden hem hoe belangrijk stilte is, hoe hij die stilte binnen in zichzelf kan ervaren en hoe je kunt leven volgens de 5 natuurlijke principes uit het Peruaans sjamanisme.

Deze principes gaan over energie, evenwicht, wijsheid, liefde en actie. Hoe meer ruimte ze in jouw leven krijgen, hoe meer rust, ontspanning en tevredenheid je ontdekt. Voor je het weet heb je het gevoel dat je alles kunt. En omdat Frank dit gevoel iedereen gunt, schreef hij er een boek over: Ik kan alles, dus jij ook.

5 natuurlijke principes

Frank Bruining is succesvol coach en liep op zijn vijftigste zijn eerste marathon. Zijn missie is om het potentieel bij mensen aan te raken, en ze zo zelf te laten ontdekken wat ze kunnen. Al meer dan 100.000 mensen volgden zijn online meditatiecursussen. Met zijn relaxte en niet-zweverige stijl maakt hij de 5 natuurlijke principes toegankelijk voor een breed publiek.

Je hoeft namelijk geen sjamaan te zijn om deze principes in je dagelijkse leven toe te passen. Ook in het nuchtere Nederland kun je ze in stand houden. Hier komen ze:

1. Alles bestaat uit energie (kawsay)

Kawsay betekent dat alles uit levende energie bestaat en dat alles met alles verbonden is. Het is een overkoepelend principe voor alle andere principes en nodigt je uit om met respect voor het leven te leven. Omdat je weet dat alles gecreëerd wordt en dat jij onderdeel bent van deze dynamische creatie, ga je steeds meer met respect leven.

Dé manier om iemands zelfvertrouwen (oprecht) op te krikken

2. Energie is altijd in evenwicht (ayni)

Ayni betekent dat alle levende energie altijd in evenwicht is. Dat is niet positief, maar ook niet negatief. Het enige dat wij kunnen doen is meebewegen in dat evenwicht. Vanuit dit principe leer je aanvoelen wanneer jij of je omgeving uit dat evenwicht raakt en hoe je daarin kunt meebewegen.

3. Wijsheid vanuit de directe ervaring (yachay)

Om mee te kunnen bewegen met de directe ervaring van je ware natuur moet je loskomen van oude denkbeelden over wie je zou moeten zijn, en van anderen overtuigingen die niet echt op de werkelijkheid gebaseerd zijn, maar ontstaan zijn vanuit vroegere ervaringen. Dat principe staat voor wijsheid vanuit je ware natuur. Yachay maakt het makkelijker om mee te bewegen in dat evenwicht.

De verslaving aan altijd meer willen: zo kicken we ervan af

4. Onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen (munay)

Met onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen ontstaat de verwondering over de schoonheid om je heen. Je gaat schoonheid zie in de allerkleinste details van je leven. En dan kun je niet anders dan liefde voelen. Munay is niet romantisch, niet emotioneel, maar komt echt van een diepe verbinding tussen jezelf en alles en iedereen. Munay is een soort compassievol weten vanuit je hart.

5. De juiste actie, los van het resultaat (llankay)

De eerst 4 principes creëren een beweging van binnen naar buiten, en bij llankay kom je vanzelf in actie. Je gaat vanuit je hart de dingen doen die echt belangrijk zijn omdat jij er blij van wordt en omdat je een bijdrage levert aan het geheel. Het gaat vanzelf, je doet het niet voor het resultaat.

Deze 5 principes zijn de ruggengraat van de spirituele filosofie in de Andes. Misschien lijken ze nu nog een beetje abstract, maar als je het boek leest, worden ze steeds concreter. Je zult gaandeweg merken dat ze allemaal als Russische Matroesjka’s in elkaar passen. Ze staan namelijk niet los van elkaar, maar werken voortdurend op elkaar in.

Stilte als startpunt

“Het heeft mijn leven 180 graden gedraaid,” vertelt Frank. “Dankzij deze 5 principes heb ik mijn leven als workoholic echt volledig omgeturnd naar een leven waarin ik iedere dag kan doen wat ik wil. Ik kan nu stellig zeggen dat stilte mijn startpunt is en dat dit van mij een gelukkig mens heeft gemaakt.”

Uiteindelijk willen we allemaal ons potentieel benutten en aan het einde van ons leven kunnen terugkijken en zeggen dat we alles hebben ervaren wat we wilden ervan en dat we nergens spijt van hebben. Dat we de dingen hebben gedaan zoals wíj ze wilde doen en dat we nooit meer een vakantie nodig hebben gehad. Dat zou wel echt heel mooi zijn, toch?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️