Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 1 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Droge ogen? Zo kom je er op een natuurlijke manier van af

Droge ogen hebben, is geen pretje. Een branderig en droog gevoel in je ogen doet pijn en is ook nog eens ontzettend afleidend. Je knippert de hele tijd en hebt het gevoel dat je door twee rozijntjes moet kijken. Ook kan het zijn dat je door droge ogen geen contactlenzen meer kunt dragen, heel onhandig. Gelukkig zijn er een paar natuurlijke dingen die je kan proberen om van droge ogen af te komen.

Hopelijk kom je zo op een natuurlijke manier van droge ogen af.

4 natuurlijke manieren om van droge ogen af te komen

Om ogen goed te kunnen laten werken, moeten ze goed vochtig zijn. Bij droge ogen is dit dus niet het geval en dat kan meerdere oorzaken hebben: een droge lucht, hormonen en ouderdom om er een paar te noemen. Ook zijn er bepaalde ziektes, zoals diabetes en schildklierproblemen die kunnen leiden tot droge ogen.

Donkere kringen onder je ogen maar niet vermoeid? Wellicht komt het hierdoor

Houden je droge ogen lange tijd aan, dan is het verstandig om langs een huisarts of oogarts te gaan. Wel zijn er voor die tijd gelukkig een paar natuurlijke dingen die je zelf kan proberen om van die vervelende droge ogen af te komen:

1. Gebruik een warmtecompres

Leg dagelijks voor minimaal 10 minuten een warmtecompres op je ogen. Dit is niet alleen heerlijk ontspannend, maar zorgt er ook voor dat het vocht in je ogen beter gaat stromen. Gebruik bijvoorbeeld een kersenpittenmasker of gelmasker speciaal voor je ogen.

2. Verminder je schermtijd

De hele dag naar een scherm turen is funest voor de vochthuishouding van je ogen. Dit komt omdat wanneer je naar een scherm kijkt, je 50 procent minder knippert dan normaal. En juist op de momenten dat je knippert, komt er telkens een nieuw vochtlaagje over je ogen heen.

Daarom is het goed om na te gaan of je je dagelijkse schermtijd kan verminderen. Is dat echt niet mogelijk? Let er dan op dat je wat vaker knippert, want hiermee doe je je droge ogen een groot plezier.

3. Houd je ogen schoon

Als er te veel bacteriën rond je ogen zitten, kan dit ook leiden tot drogen en geïrriteerde ogen. Houd je ogen daarom goed schoon. Dit betekent bijvoorbeeld altijd je oogmake-up eraf halen, ook op de momenten dat je daar even geen zin in hebt.

Verder is het niet aan te raden om oogpotlood of eyeliner op je waterlijn aan te brengen. Dit kan droge ogen namelijk flink verergeren.

4. Gebruik voeding in je voordeel

Goede vetten, zoals omega 3, zijn van groot belang voor gezonde ogen. Eet dus genoeg vette vis, walnoten en chiazaad of slik omega 3 supplementen. Je moet hierbij wel een beetje geduld hebben, voordat je de resultaten merkt want dit is meestal na 3 tot 6 maanden.

Ook de vitamines D en A helpen droge ogen tegen te gaan. En ja het is echt waar: wortels zijn goed voor je ogen, dus voeg die ook maar aan je dieet toe!

Heb je blauwe of juist bruine ogen? Dit zegt de kleur van je ogen over jou

Droge en pijnlijke ogen kunnen ook door vermoeidheid komen. Doe dan eens deze 5 oogyogaoefeningen om je ogen volledig te ontspannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️