Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 16 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Zijn wortels echt goed voor je ogen? Een oogdokter vertelt

”Wel al je wortels opeten hoor, die zijn namelijk goed voor je ogen! Ooit een konijn met een bril gezien?” Het is iets wat we al sinds onze kindertijd horen, maar klopt het eigenlijk wel? Zijn wortels echt zo goed voor je ogen, of is het vooral een fabeltje?

Oogdokter Rudrani Banik vertelt op MindBodyGreen hoe het werkelijk zit.

Vitamine A

Volgens Banik is het deels waar dat wortels goed voor je ogen zijn. Dit komt omdat ze rijk zijn aan bètacaroteen, een stofje dat wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine is essentieel voor het goed functioneren van de cellen die jou helpen om licht waar te nemen.

Een tekort aan vitamine A kan er dan ook voor zorgen dat je ogen slechter gaan werken. Nachtblindheid is vaak het eerste signaal hierbij, zegt Alida Melse-Boonstra specialist in vitaminetekorten. Wanneer hier niets tegen wordt gedaan, kunnen er littekenweefsels op je hoornvlies ontstaat die in het ergste geval blindheid veroorzaken.

Hoe oogyoga je kan helpen bij het verminderen van vermoeide ogen

Blindheid door een tekort aan vitamine A is iets wat vaak voorkomt bij kinderen in ontwikkelingslanden. In Nederland is de kans op een tekort aan vitamine A een stuk kleiner, omdat onze voeding gevarieerder is.

Gevarieerd plantaardig dieet

Oogdokter Banik zegt dat wortels door de vitamine A inderdaad goed voor je ogen zijn, maar we hierbij niet te hard van stapel moeten lopen. Voor een goede gezondheid is het namelijk ook belangrijk om de genoeg mineralen, antioxidanten en omega 3 binnen te krijgen.

Volgens haar lukt dit het beste met een gevarieerd plantaardig dieet. Maak wat vaker gerechten met kool of eet regelmatig een handje met donkere bessen zoals bramen of blauwe bessen. De antioxidanten hierin helpen maculadenegratie te voorkomen, een heftige oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat.

Wortelsap

Voeg je aan een gevarieerd plantaardig dieet ook wat vaker een worteltje toe, dan ben je helemáál goed bezig voor je ogen. Om de optimale effecten uit de worteltjes te halen kun je het beste wortelsap drinken, zegt vitaminespecialist Melse-Boonstra.

Dit komt doordat je lichaam uit rauwe wortels minder makkelijk bètacaroteen opneemt. Voor wortelsap zijn de wortels stukgemaakt en zit de bètacaroteen als het ware niet meer gevangen. Bij gekookte wortels neemt je lichaam het bètacaroteen ook makkelijker op, maar door de verhitting blijft er wel weer minder bètacaroteen over in de wortels.

50 tot 100 milliliter per dag

Het bètacaroteen uit de wortels wordt dus omgezet tot vitamine A. Om hier genoeg van binnen te krijgen, zou je per dag 50 tot 100 milliliter wortelsap moeten drinken, of 100 tot 250 gram gekookte wortels of 150 tot 200 gram rauwe wortel eten.

Donkere kringen onder je ogen maar niet vermoeid? Wellicht komt het hierdoor

Gelukkig zijn wortels met hun zoete smaak makkelijk in een gerecht te verwerken. Bijvoorbeeld in een snelle vegan wortelsoep met munt en dukkah of wat dacht je van dit gezonde carrot cake ontbijt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️