Body 7 jun 2018 Lisanne de Vaan

Donkere kringen onder je ogen maar niet vermoeid? Wellicht komt het hierdoor

Als je na een korte nacht donkere kringen onder je ogen hebt weet je waar je ze aan te danken hebt. Misschien had je toch wat eerder naar bed moeten gaan. Maar wat nou als je wél een goede nachtrust hebt gehad, en dit dus niet de reden is voor de donkere kringen onder je ogen?

Om te beginnen komt het gebied onder je ogen donkerder over omdat de huid er dunner is en niet veel vet heeft. Kleine bloedvaten kunnen er hierdoor heel makkelijk doorheen schijnen. En het slechte nieuws is: het wordt niet beter met de jaren. Wanneer we ouder worden verliezen we nóg meer vet onder onze huid.

Maar er is nog een andere oorzaak, waar je waarschijnlijk niet een twee drie bij stilstaat. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Cosmetic Dermatology blijkt dat donkere kringen vaak voorkomen bij personen die ergens voor allergisch zijn. De reden? Geen flauw idee. Maar gelukkig wordt het uitgelegd in een filmpje van SciShow.

“Allergische reacties kunnen je immuunsysteem triggeren om verbindingen genaamd histamines vrij te geven, waardoor bloedvaten verwijden en een zwelling wordt veroorzaakt” wordt in de video gezegd. “En wrijven in je ogen kan de zwelling alleen maar erger maken.”

Het is dus verstandig om – als je vaak last hebt van donkere kringen onder je ogen – te achterhalen of je ergens allergisch voor bent. Het kan gaan om hooikoorts, maar ook om een voedselallergie of een allergische reactie op shampoo bijvoorbeeld. Wat betreft de donkere kringen: die kunnen in principe makkelijk verminderd worden door hetgeen waar je allergisch voor bent te vermijden. Al moet je dan dus wel weten wáár je precies allergisch voor bent.

Tip: doe de Allergie Risico Check.

Meer lezen over gezondheid?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van meer feitjes en inspirerende verhalen? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
Donkere kringen onder je ogen maar niet vermoeid? Wellicht komt het hierdoor
Sluiten