Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 7 jun 2019

Donkere kringen onder je ogen maar niet vermoeid? Wellicht komt het hierdoor

Als je na een korte nacht donkere kringen onder je ogen hebt weet je waar je ze aan te danken hebt. Misschien had je toch wat eerder naar bed moeten gaan. Maar wat nou als je wél een goede nachtrust hebt gehad, en dit dus niet de reden is voor de donkere kringen onder je ogen?

Om te beginnen komt het gebied onder je ogen donkerder over omdat de huid er dunner is en niet veel vet heeft. Kleine bloedvaten kunnen er hierdoor heel makkelijk doorheen schijnen. En het slechte nieuws is: het wordt niet beter met de jaren. Wanneer we ouder worden verliezen we nóg meer vet onder onze huid.

Maar er is nog een andere oorzaak, waar je waarschijnlijk niet een twee drie bij stilstaat. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Cosmetic Dermatology blijkt dat donkere kringen vaak voorkomen bij personen die ergens voor allergisch zijn. De reden? Geen flauw idee. Maar gelukkig wordt het uitgelegd in een filmpje van SciShow.

Why Do I Get Dark Circles Under My Eyes?

Look alive, you! Today we’re diving into the science behind dark circles under your eyes, and all the things that might cause them – tiredness included. Hosted by: Hank Green ———- Support SciShow by becoming a patron on Patreon: https://www.patreon.com/scishow ———- Dooblydoo thanks go to the following Patreon supporters — we couldn’t make SciShow without them!

“Allergische reacties kunnen je immuunsysteem triggeren om verbindingen genaamd histamines vrij te geven, waardoor bloedvaten verwijden en een zwelling wordt veroorzaakt” wordt in de video gezegd. “En wrijven in je ogen kan de zwelling alleen maar erger maken.”

Lees ook: Kan je niezen met je ogen open?

Het is dus verstandig om – als je vaak last hebt van donkere kringen onder je ogen – te achterhalen of je ergens allergisch voor bent. Het kan gaan om hooikoorts, maar ook om een voedselallergie of een allergische reactie op shampoo bijvoorbeeld. Wat betreft de donkere kringen: die kunnen in principe makkelijk verminderd worden door hetgeen waar je allergisch voor bent te vermijden. Al moet je dan dus wel weten wáár je precies allergisch voor bent.

Tip: doe de Allergie Risico Check.

Meer lezen over gezondheid?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Fan van onze illustraties? Download onze wallpapers (voor laptop en mobiel!)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang ze gratis in je inbox 👇

Reageer op artikel:
Donkere kringen onder je ogen maar niet vermoeid? Wellicht komt het hierdoor
Sluiten