Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 17 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Kan je niezen met je ogen open?

Niezen met je ogen open: kan dat eigenlijk? Over sommige dingen denken we niet zoveel na, die zijn gewoon zo. Maar als je er dan wél over gaat nadenken, snap je er eigenlijk vrij weinig van. Zo ook bij niezen. Waarom vertrekt ons gezicht zo spastisch als we niezen? Maar nog interessanter: zou je ook kunnen niezen met je ogen open?

Misschien ken je het horrorverhaal van wat er zou gebeuren als je tijdens het niezen tóch je ogen openhoudt: ze zouden eruit ploppen. We gingen op onderzoek uit.

Dit is waarom we niezen

Een nies ontstaat wanner iets de slijmvliezen in de neus of keel irriteert. Met een plotselinge en krachtige beweging (zeg maar gerust ‘uitbarsting’) stoot je neus de lucht uit je neus en mond.

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, blaast je lichaam die substantie zo snel mogelijk uit je lichaam. De trigger van de nies verschilt per persoon. Bij de één zijn het pollen, is het huisstofmijt of een allergie en de ander moet niezen als ‘ie last heeft van een verkoudheid of griepje.

Hoe zit dat met je ogen en niezen?

De vraag waarom we onze ogen al dichtknijpen voordat we niezen en, of niezen ook met open ogen kan, hebben experts tot op heen nooit kunnen beantwoorden. Toch zijn er een aantal theorieën, schrijft SELF magazine.

Er wordt vermoed je door het sluiten van je (gevoelige) ogen, je ogen worden beschermd tegen deeltjes en andere micro-organismen die dan in het rond vliegen. De viezigheid uit je neus en mond zouden in theorie voor irritaties of infecties kunnen zorgen. Je ogen sluiten tijdens het niezen werkt dan als een beschermingsmechanisme.

Lees ook: Dit is hoe vaak je je beddengoed eigenlijk zou moeten wassen

Een andere theorie is dat het sluiten van je ogen tijdens het niezen te maken heeft met onwillekeurige spiersamentrekkingen. Wanneer je niest, trekken de spieren in je gezicht samen. Sommige van die spieren liggen rond de ogen, dus trekken ook die spieren samen tijdens het niezen. Toch is er naar dit onderwerp niet genoeg onderzoek gedaan om er een duidelijk antwoord op te kunnen geven.

Kán je niezen met open ogen?

Lichamelijk gezien schijnt het mogelijk te zijn om te niezen met je ogen open (vraag ons niet hoe?!). Toch raden dokteren het af. Niet zo gek: als het sluiten van je ogen écht een beschermingsmechanisme is van je lichaam, heeft het daar zijn redenen voor. Het helpt je ziektes en infecties voorkomen. Of je het überhaupt moet willen, is vooral de vraag.

Maar ploppen je oogballen er écht uit als je het toch probeert? Nee. Hoewel, zonder risico’s is het niet. Wanneer je niest met je ogen open is er een kans dat je subluxatie (kleine verplaatsing van de lens) oploopt. Deze aandoening kan getriggerd worden door een ongeluk óf door je ogen geforceerd open te houden tijdens het niezen. Maar, subluxatie komt maar zelden voor, vertelt Kelsy Steele, klinische dokter aan het College van Oogkunde van de Ohio State University, aan SELF.

Voor de waaghalzen: makkelijk is het niet, de reflex van je lichaam is zó sterk dat het bijna onmogelijk is de ogen open te houden tijdens het niezen.

Meer leren over je lichaam?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.