Susette Brabander
Susette Brabander Verzorging 31 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Een Aziatisch schoonheidsgeheim: dit homemade gezichtsmasker van rijst

Omdat er niets fijner is dan natuurlijke huidproducten gebruiken en het nóg leuker is om die zelf te maken, delen we regelmatig handige DIY beautyproducten tips. Food- en beauty-expert Susette Brabander, alias Crêpe Susette, schreef het boek Culinaire Cosmetica dat bomvol all natural beautyrecepten staat. Speciaal voor Bedrock geeft ze tekst en uitleg over haar favoriete recepten. Dit keer: een heuse rijsttafel voor huid én haar.

Susette is naar eigen zeggen een onderzoekende art director, een nerd in een designjasje, een pragmatische idealist en een herbalist en connaisseur in een nooit stoppende opleiding. Ze deelt graag haar food- en beautykennis met ons!

Anti-aging huidtrucs uit Azië

Azië kent veel speciale schoonheidsgeheimen. Zoals de natuurlijke, mooimakende kracht van ja ja, rijst. Rijst bevat onder andere vitamine B3, B6 en inositol (onofficiële B-vitamine). Deze stofjes stimuleren de circulatie in jouw huid, wat weer zorgt voor een stralende huid.

Als conditioner geeft rijstwater glans en kracht. En als gezichtstonic werkt het onder andere kalmerend, verzachtend en versterkend. In sommige Aziatische culturen wordt rijst ook gebruikt om huidirritaties en acne te behandelen. Daarom maken we met rijst maar al te graag een gezichtsmasker. Wat heb je nog?

De ingrediënten voor een  witte rijst gezichtsmasker

 • 3 eetlepels rijst
 • 5 eetlepels water
 • 1 à 2 eetlepels warme amandelmelk
 • 1 eetlepel honing (rauw, biologisch)
 • Pan
 • Zeef
 • Vijzel

Oké, nu heb je alle ingrediënten. Steek je handen uit de mouwen en maak je klaar om dit homemade all natural gezichtsmasker te maken.

1. Was de rijst. Kook de rijst vervolgens in het water totdat de rijst goed zacht is. Giet de rijst af en bewaar het kookwater (tip: dit kun je gebruiken als gezichtsreiniger).

2. Maal de rijst zachtjes met een vijzel fijn en voeg de warme amandelmelk en de honing toe. Meng de ingrediënten totdat het een gebonden substantie is geworden.

3. Maak je gezicht schoon. Verwarm je huid met een warme, vochtige handdoek. Breng het masker aan met je vingers. Laat het gebied rond de ogen vrij. Laat het 20 minuten intrekken.

4. Spoel je gezicht met het afgekoelde rijstwater en daarna met lauwwarm water. Dep wat rozenwater op je gezicht.

Houdbaarheid: gebruik het masker direct, want je kan ‘m maar één keer gebruiken. 

Aan de slag met zwarte rijst

Er was eens een keizer in het verre China. Deze keizer had álle zwarte rijst van het land verzameld in zijn paleis. Hij vond namelijk dat hij als enige recht had op deze absurd gezonde korrels. Gelukkig zijn we inmiddels een paar eeuwen verder en is deze volkoren rijst met vlies bij de meeste Toko’s te vinden. De donkere paarszwarte kleur van deze rijstsoort wordt veroorzaakt door anthocyanen. Deze fungeren als antioxidanten en helpen huidveroudering tegen te gaan. Tevens werkt dit zwarte rijstmasker reinigend voor je huid.

Ben je benieuwd naar de werking van zwarte rijst? Maak dan deze fijne zwarte rijstscrub.

Ingrediënten voor een zwarte rijst gezichtsscrub

 • 50 gram zwarte rijst
 • 60 ml gekookt water
 • Koffiemaler of vijzel en zeef
 • Gesteriliseerde glazen pot met deksel

En nu?

1. Maal de rijst fijn in een koffiemaler of een vijzel. Zeef vervolgens de rijstpoeder.

2. Vul een glazen pot met de gezeefde rijstpoeder en het gekookte water. Zorg dat je wat ruimte overhoudt bovenin de pot. Draai de deksel erop en zet de pot voor een paar uur weg op kamertemperatuur.

3. Maak je gezicht goed schoon. Verwarm je huid met een warme, vochtige handdoek. Scrub zachtjes met cirkelvormige bewegingen. Sla de tere huid rond je ogen en lippen over. Laat de scrub even intrekken.

4. Spoel je gezicht met lauwwarm water. Dep wat rozenwater op je gezicht.

Houdbaarheid: net als het masker kan je deze scrub het beste maar één keer gebruiken. 

Bon appetit voor jouw huid en haar!

Meer all natural beautygeheimen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️