Heb je blauwe of juist bruine ogen? Dit zegt de kleur van je ogen over jou

Het lijkt erop dat mensen met lichte ogen en hogere pijngrens hebben

De ogen zijn de ‘vensters van de ziel’ wordt vaak gezegd. Je zou er iemands ware aard aan kunnen aflezen. Maar wist je dat je ook het een en ander af kunt lezen aan de kleur van je ogen? Kijk maar eens naar de volgende onderzoeken.

Het zegt iets over je karakter

Blijkbaar kun je aan de kleur van iemands ogen aflezen hoe hij of zij in elkaar steekt (tot op zekere hoogte natuurlijk). Zo vonden Australische onderzoekers dat mensen met lichte ogen minder meegaand zijn en veel competitiever dan mensen met donkere ogen. In een andere studie werden deelnemers gevraagd om 40 vrouwelijke en 40 mannelijke studenten te ranken op betrouwbaarheid. Wat blijkt? Mensen met bruine ogen werden als betrouwbaarder gezien dan mensen met blauwe ogen. Al ligt het niet helemáál aan de oogkleur. Volgens de onderzoekers had het ook te maken met de gezichtskenmerken die verband houden met bruine ogen.

Het zegt iets over je voorouders

Heb je een paar blauwe kijkers? Dan is er een verrassend nieuwtje over je voorouders. In 2008 ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen dat iedereen die blauwe ogen heeft genetisch verbonden is met dezelfde gemeenschappelijke voorvader. Het zou gaan om een persoon die tussen de 6000 en 10.000 jaar geleden een genetische mutatie heeft ondergaan. “Oorspronkelijk hadden we allemaal bruine ogen,” aldus een van de hoofdonderzoekers in een persbericht. “Een genetische mutatie die het OCA2-gen in onze chromosomen beïnvloedde, resulteerde in het creëren van een ‘switch’, die letterlijk de mogelijkheid om bruine ogen te produceren uitschakelde.”

Het zegt iets over hoe je pijn ervaart

Denk je al snel ‘stel je niet zo aan’ wanneer een vriendin klaagt over een pijntje? Het kan goed zijn dat ze zich helemaal niet aanstelt. De ene persoon kan nou eenmaal beter tegen een stootje (letterlijk) dan de ander. In 2014 werd een studie uitgevoerd waarbij werd gekeken naar pijn bij de bevalling van 58 vrouwen. Niet alleen hadden de vrouwen met lichtgekleurde ogen minder lichamelijke pijn, ze waren ook minder angstig en hadden minder negatieve gedachten. Het lijkt er dus op dat mensen met lichte ogen en hogere pijngrens hebben.

Het houdt verband met bepaalde ziekten

Of je gezond of ongezond bent kun je helaas niet direct aflezen aan de kleur van je ogen. Maar er zijn wel studies die specifieke oogkleuren hebben gekoppeld aan bepaalde (risico’s op) ziekten. Zo blijkt uit een studie van de University Colorado School of Medicine dat mensen met blauwe ogen minder vaak vitiligo hebben: een chronische huidaandoening die resulteert in het verlies van bruin pigment uit bepaalde delen van de huid. Van de 3000 Amerikanen met deze huidaandoening had 43% bruine ogen, tegenover 27% met blauwe of grijze ogen. Uit ander onderzoek blijkt dat mensen met lichte ogen vaak gevoeliger zijn voor de UV stralen van de zon. Ze bevatten minder pigment om ze te beschermen, waardoor er een verhoogd risico op oogmelanoom ontstaat.

Meer lezen?

Dit zegt je Facebook-profielfoto over jou (het is niet wat je denkt).

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.