Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 20 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Wat de kleur van je ogen zegt over jou als persoon

Het was vroeger een standaardvraag in een vriendenboekje: welke kleur ogen heb je? En eerlijk is eerlijk: de kleur vinden we nu nog steeds fascinerend. Maar waar komt die kleur eigenlijk vandaan? En zegt de kleur van je ogen iets over wie je bent als persoon?

We zijn zo gefascineerd door de kleur van ogen, omdat die bij iedereen anders is. Net zoals je vingerdrukken, zijn ze uniek. Er loopt niemand op deze wereld rond die hetzelfde paar heeft. Als jij net als 80 procent van de wereldbevolking bruine ogen hebt, kan de intensiteit bijvoorbeeld verschillen.

Waar komt je oogkleur vandaan?

De kleur wordt bepaald door je genen. Volgens wetenschappers bepalen 16 verschillende genen samen jouw oogkleur. Die genen geven aan een cel in de iris door hoeveel melanine (pigment) er aangemaakt moet worden. Heb je blauwe ogen? Dan wordt er maar weinig melanine aangemaakt. Hoe hoger de hoeveelheid melanine is, hoe donkerder je ogen zijn.

Zegt de kleur van je ogen wat over je persoonlijkheid?

Er is veel op internet te vinden over het verband tussen je persoonlijkheid en je kleur ogen. Zo zouden mensen met bruine ogen zelfverzekerd en avontuurlijk zijn, terwijl mensen met blauwe ogen liefdevol en onzelfzuchtig zouden zijn. Heb je grijze ogen? Dan zou je mysterieus en een geboren leider zijn. Groen? Dan ben je erg in harmonie met jezelf.

Lees ook: Welk persoonlijkheidstype ben jij? (prop jezelf lekker in een hokje)

Helaas ontbreekt van een betrouwbare bron ieder spoor. Dat betekent niet dat jouw ogen helemaal niets over jou als persoon verklappen. Verschillende onderzoeken denken namelijk dat er een verband is tussen de kleur en de patronen van je ogen en je gezondheid. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar dit onderwerp, maar een verklaring kan zijn dat de genen die verantwoordelijk zijn voor jouw oogkleur ook andere dingen in het lichaam doen.

Het voelen van pijn

Wetenschappers van de University of Pittsburgh ontdekten dat vrouwen met lichtgekleurde ogen (blauw of groen) beter tegen pijn en stress kunnen dan die met bruine en hazelnootbruine ogen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 58 vrouwen, en de vrouwen met lichtgekleurde ogen leken minder pijn te hebben bij de bevalling. Ook hadden zij na de bevalling minder negatieve gedachtes, minder last van depressies en voelden ze minder stress.

Sneller reactievermogen

Hoe meer melanine in ons brein, hoe effectiever en sneller onze hersenen werken. En zoals we net al vertelden, maken mensen met donkere ogen meer melanine aan. Dit zou verklaren waarom uit experimenten blijkt dat mensen met bruine ogen sneller reageren, beter een frisbee kunnen gooien en beter een bal met een tennisracket kunnen slaan, dan mensen met blauwe ogen.

Beter studeren

Die snelheid komt ook weer terug in een ander onderzoek uit 1991. Bij de 100 vrijwilligers die meededen, bleek dat bruinogige mensen beter presteerden op intelligentietesten waar er een beperkte tijd was om de test te doen.

Dat mensen met blauwe ogen langzamer reageren, betekent dat zij meer op een strategische manier denken. Uit een onderzoek van de University of Louisville blijkt dat mensen met blauwe ogen beter kunnen plannen en daardoor beter voor een examen kunnen leren.

Je persoonlijkheid

De kleur lijkt dus zeker een verband te hebben met wie je als persoon bent en wat je kunt. Maar hoe zit het precies met karaktereigenschappen? Onderzoekers van de Orebro Universiteit in Zweden vergeleken de irissen van 428 deelnemers met karaktereigenschappen.

We hebben niet alleen allemaal een andere oogkleur, ook de lijnen en stippen in onze ogen zijn verschillend. Die patronen in de iris kunnen iets vertellen over of jij eerder een warm en vertrouwelijk persoon bent, of een neurotische en impulsieve.

Mensen met compacte lijnen die uit de pupillen stralen, bleken warmer en zachter te zijn, en eerder mee te voelen met anderen. Anderen met meer samentrekkende lijnen in de buitenkant van de iris zijn eerder neurotisch en impulsief, en geven eerder toe aan cravings. Klopt het bij jou?

Dit vind je misschien ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️