Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Gesponsord 12 sep 2017

Waarom er een betrouwbare test moet komen voor het vrouwenhart

Heb je er ooit over nagedacht hoe het zou voelen om een hartinfarct te krijgen, als vrouw? Niet iets waar je dagelijks bij stilstaat natuurlijk. Maar stel je eens voor dat je het wél krijgt. Wat zou er gebeuren? Hoe ziet een hartinfarct er volgens jou uit? Het is exact dezelfde vraag die werd gesteld aan een paar Nederlandse actrices. LifeHunters nodigde ze uit in een studio om auditie te doen in een video voor de Hartstichting, maar wat ze niet wisten, is dat ze stiekem gefilmd werden met een verborgen camera.

‘Of ze even willen laten zien hoe het eruitziet als je een hartinfarct krijgt’. Jahoor, het zijn niet voor niets actrices. Alle drie grijpen ze naar hun borst, en wijzen op dingen als ‘steken’ en ‘kramp in de hartstreek’. Maar guess what? Ze zitten er – net als jij misschien – compleet naast.

In de video vertelt Linda, die echt een hartinfarct heeft gehad en in het complot zit, hoe het er werkelijk aan toe kan gaan.

Ja… dat is waarschijnlijk niet wat je verwacht had. Logisch ook. Sommige waarschuwingstekens bij hart- en vaatziekten zijn heel duidelijk, en het zijn die tekenen die vaak gecommuniceerd worden. Maar er zijn bij vrouwen ook heel veel andere, vage, klachten die kunnen wijzen op hart- en vaatziekten, zoals vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Kijk maar naar de maagklachten van Linda. Hartproblemen zijn hierdoor bij vrouwen moeilijk te herkennen. Niet alleen door vrouwen zelf, maar óók door artsen. In het ergste geval ontdekken ze het zelfs te laat.

Mannen versus vrouwen

Nu vraag je jezelf misschien af ‘waarom weten we hier nog zo weinig van’? Een terechte vraag. Want het is van groot belang dat we hier méér over te weten komen. Het voornaamste probleem is dat onderzoek naar hart- en vaatziekten tot nu toe vooral bij mannen is gedaan. Maar tussen mannen en vrouwen zit nogal een verschil, (as you know). Het uiterlijk is anders, de hormonen in het lichaam, en blijkbaar dus ook de symptomen die optreden bij hart- en vaatziekten.

Hoog tijd dat..

Er een betrouwbare test komt voor het vrouwenhart, vindt de Hartstichting. En geef ze eens ongelijk. Alleen op deze manier kunnen hartproblemen bij vrouwen op tijd worden ontdekt en kan er tijdig worden ingegrepen. De stichting steunt daarom onderzoek naar nieuwe methoden voor huisartsen en cardiologen om een betrouwbare diagnose te kunnen stellen. In alle onderzoeken gaan ze rekening houden met de verschillen tussen mannen en vrouwen, en letten ze erop dat er genoeg vrouwen deelnemen aan het onderzoek.

Help jij mee met het realiseren van een betrouwbare test? SMS ‘hart’ naar 4333 doe een donatie, of geef een bijdrage via www.hartstichting.nl.

In samenwerking met de Hartstichting

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom er een betrouwbare test moet komen voor het vrouwenhart
Sluiten