Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 25 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

8 dingen waarvan je onterecht denkt dat ze vegan zijn

Denk je net zo lekker bezig te zijn met duurzame keuzes te maken – bijvoorbeeld als het gaat om vegan eten-, blijkt dat schijn bedriegt! Zo zijn er namelijk heel wat producten en etenswaren waarvan je zou denken dat ze vegan zijn, maar waar dat helaas niet het val is. Van deze 8 dingen denk je waarschijnlijk onterecht dat ze diervriendelijk zijn.

We sommen ze voor je op.

Dingen waarvan je onterecht denkt dat ze vegan zijn

Vaak gaat het om ingrediënten als weipoeder en gelatine, die onverwacht toch in het product verwerkt zit. Maar het gaat nog veel verder dan dat. Dus, hou je vast:

1 Appelsap

Ja, je leest het goed: sommige appelsappen worden geklaard met gedroogde visblazen (?!). Dat is gelukkig niet het geval met troebele appelsap.

2. Tattoo inkt

Misschien heb je al weleens gehoord van vegan tattoo inkt, want inderdaad: reguliere inkt die wordt gebruikt voor het zetten van tattoo’s bevat vaak as van dierenbotten, gelatine (varkensbotten) of glycerine en is dus niet vegan.

Gelukkig zijn er steeds meer tatoeëerders die enkel met vegan inkt werken.

Hoe jouw klimaatkeuzes wel degelijk aanstekelijk zijn voor anderen

3. Wasverzachter

Ook zo’n product waarvan je nooit zou denken dat het dierlijke producten kan bevatten. De reden dat het zo fijn schuimt, is omdat er ondermeer dierlijke vetten inzitten. Aha… Check dus altijd de achterkant van de verpakking en ga liever voor een diervriendelijke variant als je dat geen fijn idee vindt.

4. Citrusvruchten

Denk je altijd vegan te eten als je fruit eet, dan heb je het mis. Citrusvruchten zijn namelijk óók onterecht vegan. Reguliere (lees: bespoten) citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen hebben altijd zo’n mooi glimmend laagje. Dat komt doordat er een glansmiddel op wordt gespoten (shellak) dat wordt gemaakt van het uitscheidingsproduct van schildluizen.

Niet zo vegan dus. Hetzelfde geldt voor sommige groenten. Weer een reden om vaker biologische groenten en fruit te kopen dus!

5. Condooms

Op BEDROCK schreven we al eerder dat condooms niet vegan zijn omdat er tijdens de productie van condooms worden vaak dierlijke ingrediënten gebruikt, namelijk het melkpoeder caseïneShocking! Gelukkig zijn er genoeg vegan en cruelty free condooms: deze 4 x merken wil je proberen.

6. Rubberen banden

Weer zo eentje waarvan je onterecht denkt dat het vegan is. Die fiets waarop je fiets op de auto waarin je rijdt is waarschijnlijk niet vegan. Waarom niet? In het rubber waarvan de banden wordt gemaakt, zit vaak slachtafval verwerkt…

7. Fotorolletjes van je analoge camera

Analoge foto’s maken is hip, met zo’n oud rolletje weet je pas na het ontwikkelen hoe de foto’s zijn geworden en komen ze er altijd met een vintage look uit. Mooi, maar niet vegan. In het fotopapier en in de fotorolletjes zelf zit namelijk gelatine.

8. Instrumenten en meubels

In sommige muziekinstrumenten wordt lijm gebruikt om bepaalde elementen aan elkaar vast te zetten. Hetzelfde geldt voor meubels. Logisch. Alleen wordt die lijm vaak gemaakt van dierlijke producten, zoals een gelatineoplossing die je alleen krijgt door het koken van huiden of beenderen.

9. Toetsenborden

Ook toetsenborden blijken helaas niet vegan te zijn. Voor de productie van plastic en rubber is namelijk stearinezuur, een dierlijk vet. Gelukkig zou Apple het niet gebruiken.

Zo zie je maar weer dat het altijd belangrijk is om te onderzoeken welke producten gebruikt en waarvan ze gemaakt zijn. Al is het maar om te wéten wat je gebruikt. Gelukkig zijn er ook heel wat producen die accidently vegan zijn!

Naast de vegetariër en de vegan is er nu ook de klimatariër

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️