Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Betere wereld 26 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Naast de vegetariër en de vegan is er nu ook de klimatariër

Je hebt de vegetariër en de vegan, maar heb je al gehoord van de klimatariër? Een klimatariër gaat klimaatverandering tegen en wil de aarde zo min mogelijk belasten door te letten op wat hij of zij eet.

Je hebt de vegetariër en de vegan, maar heb je al gehoord van de klimatariër? Een klimatariër gaat klimaatverandering tegen en wil de aarde zo min mogelijk belasten door te letten op wat hij of zij eet.

Zo eet een klimatariër

The New York Times zette de term ‘climatarian’ op de lijst met voedselgerelateerde woorden van 2015. Maar wat is dat nou precies? We leggen het uit.

1. Eet lokaal-geproduceerde voeding

Het eten van lokaal-geproduceerde voeding is beter voor moeder natuur. Door te kiezen voor lokale producten, eet de klimatariër wat er afhankelijk van de seizoenen voor handen is. Op deze manier worden de uitlaatgassen bespaard die ontstaan bij het transport van voeding vanuit het buitenland. De klimatariër kiest dus voor groenten van het seizoen, bijvoorbeeld winterwortel of broccoli.

Lees ook: Biologisch, fair trade of lokaal. Wanneer maak je de juiste keuzes?

2. Eet minder vlees en kies bewust

De vleesproductie is voor een groot deel verantwoordelijk voor de vervuiling van onze planeet. De klimatariër eet minder vlees en kiest voor vegetarische gerechten. Ben je een echte vleesliefhebber? Kies dan bijvoorbeeld voor varkensvlees en gevogelte, in plaats van voor rundvlees en lamsvlees. Varkensvlees en gevogelte zijn namelijk een stuk minder vervuilend.

Tip: Waarom flexitariër zijn veel invloed heeft op de wereld en weinig op jouw comfort

3. Gebruik alle ingrediënten

Een klimatariër probeert zo min mogelijk voeding weg te gooien door alle ingrediënten te gebruiken. Een groot deel van het voedsel dat geschikt is voor consumptie wordt weggegooid. Eten produceren kost energie en voedselverspilling is not done.

4. Kies voor natuurlijk

Het bewerken en verpakken van voeding kost energie, en is daarom slecht voor het milieu. Een klimatariër kiest daarom voor producten die zo min mogelijk bewerkt en verpakt zijn. Hij geeft de voorkeur aan natuurlijke producten die het milieu zo min mogelijk belasten, denk aan lokaal-geproduceerde groente en fruit.

Meer over voeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️