Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 2 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit woord zeggen tegen je partner doet álles voor jullie relatie

Onze generatie is de eerste die zorgen voor het gezin en het werkleven gelijkwaardig probeert te verdelen. Dat lukt niet altijd en levert dan frustratie en irritatie naar elkaar op. Soms met ruzie als gevolg. In de meeste gevallen, namelijk bij 16,9 procent van de stellen, gaat dit over huishoudelijke taken. En dat, terwijl je dit met slechts een woordje kan omdraaien naar een relatie waarin jullie elkaar waarderen om wat je wél doet: dankjewel.

Dankbaarheid tonen door dankjewel te zeggen is dé manier om ruzies met je partner te voorkomen. Op die manier voelen jullie je beide gewaardeerd en dat blijkt volgens dit onderzoek de belangrijkste factor voor een gelukkige relatie.

Dankbaarheid het sleutelwoord voor een gelukkige relatie

Je kent het vast wel. Jij hebt een lange dag gewerkt, terwijl je partner thuis was. Bij thuiskomt krijg je een opsomming te horen van wat hij of zij allemaal heeft gedaan. De was, boodschappen, de ramen gelapt én ook nog een stofzuiger door het huis gehaald. Dingen die jij ook elke dag doet en vanzelfsprekend vindt. Dit kan voor irritatie van jouw kant zorgen, want: jij doet dit dus ook elke dag en je vraagt daar geen ‘dankjewel’ voor. Of is dit misschien een indirecte aanval op jou, omdat jij te weinig blijkt te doen?

In plaats van al die frustraties en de weerstand die je voelt en misschien ook wel meteen uit naar je partner, zeg je gewoon ‘dankjewel’. Probeer het maar eens, om te zien wat het met jullie doet. Je partner heeft het, net als jij, ook nodig om erkenning te krijgen. Die dankbaarheid van jouw kant zorgt daarvoor. Bovendien levert dit je geen ruzie op, maar misschien wel meer affectie van je partner. De volgende keer zal je partner dankbaarheid naar jou tonen en voel jij je gewaardeerd in jullie relatie.

Het is dus even aanpassen om niet meteen de verdediging of aanval in te gaan, maar te zeggen ‘dankjewel’, maar dat levert je wel een hoop op. Onze generatie heeft geen voorbeeld in het verdelen van huishoudelijke taken, het opvoeden van kinderen en de combinatie met werk. We zullen het dus zelf moeten leren en dit is een makkelijke manier, nietwaar?

Zó word je een dankbaarder mens (volgens deze auteur die een Dankjaar hield)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️