Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 14 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo heel je van conflictvermijdend gedrag

Ga jij confrontaties of conflicten het liefst uit de weg of doe je alles om de lieve vrede te bewaren (ook al gaat dit ten koste van jezelf)? Dan is de kans groot dat je conflictvermijdend gedrag vertoont. Hierdoor kun je het jezelf en de mensen om je heen best lastig maken. Met deze tips kun je wel de confrontatie aangaan.

Conflictvermijdend gedrag

Conflictvermijdend gedrag kan op verschillende manieren geuit worden. Zo kun je bijvoorbeeld snel van onderwerp veranderen als je denkt dat er een conflict zou kunnen ontstaan. Maar ook jouw gevoelens verbergen als iemand iets doet wat jij niet leuk vindt, of iets tegen je zin in doen omdat je aardig gevonden wil worden of geen ruzie wil, horen bij conflict vermijdend gedrag.

Voor jezelf opkomen wordt afgestraft

Wanneer je bent opgegroeid in een gezin waarin je ouders niet goed met conflicten omgingen of ze vermeden, is de kans groter dat jij dit hebt overgenomen. En ook wanneer je werd gestraft als je voor jezelf opkwam of een andere mening had, kan dat er later voor zorgen dat je conflictvermijdend gedrag gaat vertonen. Dit kan ook wanneer je het niet zelf hebt meegemaakt, maar dit hebt gezien bij een familielid.

Ga de confrontatie aan

Ook al kan het soms makkelijker lijken om het conflict uit de weg te gaan, dit lost op lange termijn niks op. Uiteindelijk ben jij degene die last krijgt van alle emoties en gevoelens die je binnenhoudt. Daarnaast maakt dit het moeilijker om hechte relatie op te bouwen met iemand, omdat open communicatie juist de basis is van een goede relatie, dit geldt zowel voor op werk, vriendschap- als op liefdesgebied.

Met deze tips heel je van conflict vermijdend gedrag en ga je de confrontatie wel aan.

Kijk naar jezelf

Wees bewust van momenten waarbij je conflicten wil vermijden. Bedenk waarom je het conflict wil vermijden en hoe je hier normaal gesproken naar handelt.

Kijk naar je angsten

Bedenk welke angsten ervoor zorgen dat je het conflict wil vermijden. Ben je bijvoorbeeld bang dat mensen je niet aardig vinden of je zullen afwijzen als je jezelf laat zien? Als je weet waar je angsten vandaan komen kun je er ook aan werken.

Verbeter je communicatie skills

Veel mensen zijn onzeker over hoe ze een moeilijk gesprek moeten voeren of hoe ze op een nette manier aangeven het ergens niet mee eens te zijn. Het kan dan helpen om met mensen in je inner cirkel jouw communicatie skills te oefenen. Hierdoor word je steeds zelfverzekerder en dit kan je enorm helpen in conflictsituaties.

Accepteer conflicten

Conflicten horen nou eenmaal bij het leven. Zo lang je hier zelf op een goede manier mee omgaat is er niks aan de hand. Weet dat niet alleen jij maar iedereen conflicten tegenkomt in zijn of haar leven. Door dit te accepteren geef je jezelf rust.

Een conflict met je partner? Dit is waarom je het soms beter kan laten voor wat het is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️